Se spunea, odată, că trimiterea CV-ului în cât mai multe locuri crește considerabil șansele de angajare. Stastistic vorbind, este adevărat. Mult mai important este însă CUM arată CV-ul, ce informații conține. Degeaba îl trimiți la o sută de firme, dacă nu este scris ca la carte.
De fapt, ce înseamnă CV-ul ideal? Trei experți în recrutare au centralizat, pentru Business Insider, informațiile care nu trebuie să lipsească din biografie și pe cele care sunt de evitat. Experții respectivi sunt, potrivit ziare.com, Stacie Haller, consilier principal pentru carieră la ResumeBuilder.com, Maggie Norton, proprietar și fondator al RepattEARN (companie de leadership și dezvoltare a abilităților de carieră), și Vicki Salemi, expert în carieră pentru site-ul de carieră Monster.
Ca preambul, Vicki Salemi spune că persoanele în căutarea unui job au la dispoziție doar câteva secunde să atragă atenția. Din acest motiv, orice informație neinteresantă pentru potențialul angajator trebuie evitată; consumă din timpul oricum foarte scurt alocat pentru a ni se citi CV-ul.
Stacie Haller confirmă: oamenii de la resurse umane parcurg foarte rapid CV-urile celor care aplică, iar din acest motiv este extrem de important ca documentul să conțină fix ce trebuie – nici mai mult, nici mai puțin.
La rândul ei, Maggie Norton subliniază că lumea complet digitală în care trăim face ca CV-ul să fie mai important decât a fost vreodată. Altfel spus, până să deschizi o ușă pentru a sta de vorbă cu managerul care vrei să te angajeze, cerne sita CV-urilor. Și dacă CV-ul nu e ok, nu mai ajungi în biroul nimănui, pentru interviu.
Iată, mai jos, principalele informații de inserat în CV și cele care trebuie evitate.
1.Cerințele minime ale job-ului pentru care aplici. Nu da informații vagi, fii specific! (unde ai mai lucrat pe un post similar, ce ai făcut concret acolo, care sunt competențele tale – într-o listă cu buline, ușor de citit, nu inserate într-o descriere de tip text)
2.Cât timp ai ocupat un loc de muncă. Nu menționa doar anul/anii! Trebuie scrise și lunile.
3.Cuvintele-cheie. Asta înseamnă să-ți adaptezi CV-ul la locul de muncă pentru care aplici. De pildă, dacă în oferta de job scrie ”achiziția de talente”, așa vei menționa și tu în CV, dacă ai experiență în domeniu. E-adevărat, recruiter sau resurse umane înseamnă cam același lucru, însă potențialul angajator trebuie să vadă în CV exact ceea ce caută!
4.Informațiile-cheie. Trebuie scris clar, în partea de sus a CV-ului, postul pentru care aplici și maximum două propoziții despre legătura ta cu ceea ce caută angajatorul (spre exemplu, experiența relevantă pe un post similar)
1.Detalii personale. Nu interesează pe niciun angajator data completă a nașterii – anul e suficient. Nu scrieți starea civilă, religia, afilierea politică, vârsta, înălțimea, greutatea și hobby-urile, dacă acestea din urmă nu au legătură cu job-ul.
2.Fotografie. O poză, spun experții, ar putea duce la discriminare în faza căutării unui loc de muncă. Angajatorul curios să vadă cum arăți te poate găsi oricum pe o rețea de socializare.
3.Porecle. Niciodată! Experții spun că au văzut CV-uri în care, între nume și prenume, era scrisă o poreclă. Sunt manageri care nici nu citesc mai departe după ce descoperă așa ceva.
4.Adresa completă. Surprinzător sau nu, asta recomandă experții. În această fază, este total irelevant pe ce stradă locuiești, la ce etaj, ce cod poștal e acolo etc.
5.Greșeli de scriere. Este total neprofesionist ca CV-ul să conțină erori de culegere a textului sau de exprimare. Vei pleca, din start, cu o ”bilă neagră”.
6.Salariile anterioare. Mult mai importante sunt experiența și calificările pentru post. Plus că, odată anunțat un salariu anterior, există posibilitatea de a nu primi mai mult la locul de muncă pentru care aplici.
7.Referințe. Nu le trece în CV. Menționează doar ”referințe disponibile la cerere”, deși acest lucru este oricum subînțeles.
8.Cuvinte din jargon. Nu au sens în CV. Toate cuvintele trebuie să aibă sens pentru cei care îți vor citi CV-ul și să inspire, evident, seriozitate.