Cum arată CV-ul ideal. Ce trebuie să scriem și ce trebuie evitat în biografia trimisă pentru angajare

Informațiile despre noi pe care le comunicăm unui potențial angajator sunt esențiale pentru a avea succes. Experții au creionat CV-ul ideal, subliniind ce trebuie să conțină biografia trimisă pentru angajare și ce trebuie să evităm.
Irina Dumitrescu
08 oct. 2024, 10:53
Cum arată CV-ul ideal. Ce trebuie să scriem și ce trebuie evitat în biografia trimisă pentru angajare

Se spunea, odată, că trimiterea CV-ului în cât mai multe locuri crește considerabil șansele de angajare. Stastistic vorbind, este adevărat. Mult mai important este însă CUM arată CV-ul, ce informații conține. Degeaba îl trimiți la o sută de firme, dacă nu este scris ca la carte.

De fapt, ce înseamnă CV-ul ideal? Trei experți în recrutare au centralizat, pentru Business Insider, informațiile care nu trebuie să lipsească din biografie și pe cele care sunt de evitat. Experții respectivi sunt, potrivit ziare.com, Stacie Haller, consilier principal pentru carieră la ResumeBuilder.com, Maggie Norton, proprietar și fondator al RepattEARN (companie de leadership și dezvoltare a abilităților de carieră), și Vicki Salemi, expert în carieră pentru site-ul de carieră Monster.

Citește și Cum arată fiica Dacianei Sârbu și a lui Victor Ponta. Irina și-a însoțit mama la nunta actriței Monica Bîrlădeanu

Ca preambul, Vicki Salemi spune că persoanele în căutarea unui job au la dispoziție doar câteva secunde să atragă atenția. Din acest motiv, orice informație neinteresantă pentru potențialul angajator trebuie evitată; consumă din timpul oricum foarte scurt alocat pentru a ni se citi CV-ul.

Stacie Haller confirmă: oamenii de la resurse umane parcurg foarte rapid CV-urile celor care aplică, iar din acest motiv este extrem de important ca documentul să conțină fix ce trebuie – nici mai mult, nici mai puțin.

La rândul ei, Maggie Norton subliniază că lumea complet digitală în care trăim face ca CV-ul să fie mai important decât a fost vreodată. Altfel spus, până să deschizi o ușă pentru a sta de vorbă cu managerul care vrei să te angajeze, cerne sita CV-urilor. Și dacă CV-ul nu e ok, nu mai ajungi în biroul nimănui, pentru interviu.

Iată, mai jos, principalele informații de inserat în CV și cele care trebuie evitate.

Ce trebuie să conțină CV-ul

1.Cerințele minime ale job-ului pentru care aplici. Nu da informații vagi, fii specific! (unde ai mai lucrat pe un post similar, ce ai făcut concret acolo, care sunt competențele tale – într-o listă cu buline, ușor de citit, nu inserate într-o descriere de tip text)

2.Cât timp ai ocupat un loc de muncă. Nu menționa doar anul/anii! Trebuie scrise și lunile.

3.Cuvintele-cheie. Asta înseamnă să-ți adaptezi CV-ul la locul de muncă pentru care aplici. De pildă, dacă în oferta de job scrie ”achiziția de talente”, așa vei menționa și tu în CV, dacă ai experiență în domeniu. E-adevărat, recruiter sau resurse umane înseamnă cam același lucru, însă potențialul angajator trebuie să vadă în CV exact ceea ce caută!

4.Informațiile-cheie. Trebuie scris clar, în partea de sus a CV-ului, postul pentru care aplici și maximum două propoziții despre legătura ta cu ceea ce caută angajatorul (spre exemplu, experiența relevantă pe un post similar)

Citește și Cum au arătat meniurile la nunţile anului. Invitaţii, delectaţi cu preparate exclusiviste şi rafinate atât de mirii Gina Pistol şi Smiley, cât şi de mirii Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă. Cine a plătit mai mult pe meniu

Ce trebuie evitat în CV

1.Detalii personale. Nu interesează pe niciun angajator data completă a nașterii – anul e suficient. Nu scrieți starea civilă, religia, afilierea politică, vârsta, înălțimea, greutatea și hobby-urile, dacă acestea din urmă nu au legătură cu job-ul.

2.Fotografie. O poză, spun experții, ar putea duce la discriminare în faza căutării unui loc de muncă. Angajatorul curios să vadă cum arăți te poate găsi oricum pe o rețea de socializare.

3.Porecle. Niciodată! Experții spun că au văzut CV-uri în care, între nume și prenume, era scrisă o poreclă. Sunt manageri care nici nu citesc mai departe după ce descoperă așa ceva.

4.Adresa completă. Surprinzător sau nu, asta recomandă experții. În această fază, este total irelevant pe ce stradă locuiești, la ce etaj, ce cod poștal e acolo etc.

5.Greșeli de scriere. Este total neprofesionist ca CV-ul să conțină erori de culegere a textului sau de exprimare. Vei pleca, din start, cu o ”bilă neagră”.

6.Salariile anterioare. Mult mai importante sunt experiența și calificările pentru post. Plus că, odată anunțat un salariu anterior, există posibilitatea de a nu primi mai mult la locul de muncă pentru care aplici.

7.Referințe. Nu le trece în CV. Menționează doar ”referințe disponibile la cerere”, deși acest lucru este oricum subînțeles.

8.Cuvinte din jargon. Nu au sens în CV. Toate cuvintele trebuie să aibă sens pentru cei care îți vor citi CV-ul și să inspire, evident, seriozitate.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbare radicală a vremii. E vizat și Bucureștiul. Alerte noi de la ANM
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai