În 1987, revista Autocar a testat in repetate randuri masina romaneasca, ARO 10, care se exporta in Marea Britanie sub numele de Dacia Duster, de unde si numele actualei generatii de SUV-uri autohtone. Dacia Duster a fost pusa fata in fata cu Lada Niva. Dupa care, un alt test-drive cu un Duster GLX, adica un ARO hardtop.
CITEŞTE ŞI Dacia lansează o ediţie specială a celui mai popular SUV din România. Are dotări speciale
Seriile ARO 10 au intrat in productie din 1980 ca automobile 4×4 echipate cu motoare produse de Dacia, de 1289 cmc cu o putere de 54 CP si o viteza maxima de 90 km/h si din 1984 echipate cu motoare 1397 cmc cu 65 CP si o viteza maxima de 118 km/h. In perioada anilor ’80 au avut un mare succes in export, dar a fost de scurta durata deoarece au aparut probleme de fiabilitate si dimensiunile reduse ale rotilor, fiind aceleasi ce erau folosite si de modelele Dacia, limitand astfel performantele off-road.
Aro 10 a fost exportat in Marea Britanie sub numele de Dacia Duster, iar in alte tari si sub numele de Dacia 10.
CITEŞTE ŞI Cum arată Dacia Duster de 20.000 de euro şi ce accesorii speciale are GALERIE FOTO
Seria a fost asamblata si in Italia de catre ARO-Ciemme (sub brandul de ACM) pentru a rezolva problemele de fiabilitate. Astfel a fost produs modelul Enduro x4, ce era un model ARO 10 imbunatatit si echipat cu motor Volkswagen 1.6 turbodiesel. Succesul modelului ARO 10 produs in Italia a fost mic, chiar daca era o masina fiabila, datorita impresiei slabe creata de modelul romanesc, astfel in anii ’90 productia italiana a fost oprita.