De mai bine de 35 de ani, la Dispeceratul Central al Metrorex se lucrează non-stop, pentru că activitatea metroului trebuie coordonată atât ziua, cât şi noaptea, când se lucrează în subteran. „Aici în permanenţă lucrează cineva, şi zi şi noapte. Activitatea la dispecerat nu începe la o oră, ci se lucrează în permanenţă„, spune Valentin Bădău, şeful dispeceratului, care lucrează în cadrul companiei care gestionează transportul în comun din subteran încă din 1977, potrivit b365.ro.
Valentin Bădău a fost cel care, miercuri, le-a explicat curioşilor, jurnalişti şi nu numai, cum se lucrează la Dispeceratul Central al Metrorex, locul în care se coordonează activitatea metroului bucureştean.
Activitatea celor care se asigură că trenurile de metrou circulă normal este împărţită astfel: într-o încăpere se urmăreşte circulaţia trenurilor pe Magistralele 1 şi 3, iar în cealaltă încăpere se urmăreşte circulaţia trenurilor pe Magistralele 1 şi 4. Pe panourile din dispecerat se poate vedea în orice moment ce trenuri sunt pe linii şi unde se află fiecare, astfel încât să se poată respecta intervalul de succedare. Dacă se observă vreo anomalie se transmite automat informaţia către sistemul automat de conducere al trenului.
„Trenul funcţionează în sistem automat, primeşte informaţia şi apoi ştie ce trebuie să facă. Pleacă, merge cum vrea el, opreşte, în funcţie de condiţiile care i se transmit din dispecerat. Totul ţine de siguranţa circulaţiei. Trenurile pot fi manevrate prin comandă locală sau de la dispecer. Dacă se întâmplă ceva pe traseu, trenul frânează. Din cauza asta, de multe ori, trenul frânează, iar lumea se întreabă de ce a frânat. Nu e de vină mecanicul, ci totul ţine de ce i se transmite din dispecerat. Trenul opreşte la peron, la punct fix, mecanicul nu face nimic. Sunt situaţii în care conduce şi mecanicul, dar alea sunt excepţii. Trenurile circulă după un grafic, în funcţie de ore. Maximum de trenuri pe Magistrala 1 este de 19 şi 13 trenuri pe Magistrala 2, apoi se mai retrag la depou, la anumite ore. Pe Magistrala 2 avem câte un tren în fiecare staţie la orele de vârf. Totul ţine de cât îţi permite instalaţia pentru că se pierde mult timp la rebrusare, la întoarcere„, a explicat Bădău.
De asemenea, la Dispeceratul Central se urmăreşte şi buna funcţionare a instalaţiei, a sistemelor de ventilaţie, a lifturilor sau a scărilor rulante din fiecare staţie şi se transmite informaţia pentru a se interveni acolo unde sunt defecţiuni.