Cum arată Eva Kiss la 70 de ani. Una dintre vocile de aur ale anilor ’80 trăieşte de peste trei decenii în Danemarca

Eva Kiss a făcut parte din Generaţia de Aur a muzicii uşoare româneşti, alături de Stela Enache, Marina Voica și Adrian Romcescu. "E scris în stele/Că vom fi mereu/O singură inimă/La bine, la greu", versurile celebrei melodii "Puterea dragostei", încă răsună în urechile decreţeilor, care au crescut pe muzica artiştilor sus-menţionaţi.
Alina Costache
09 dec. 2023, 12:43
Cum arată Eva Kiss la 70 de ani. Una dintre vocile de aur ale anilor '80 trăieşte de peste trei decenii în Danemarca

Eva Kiss , cântăreata română de etnie maghiară, a debutat, în 1967, în emisiunea „Dialog la distanță” prezentată de Ion Besoiu. Urmează o perioadă prolifică pentru marea artistă, în care primeste premiul 1 la diferite concursuri muzicale de amator.

În 1970 la Festivalul Național al Artei Studențești, primeste alături de Stela Enache, premiul al III-lea. În 1973, participă la Festivalul de la Mamaia cu melodiile: „O ramură spre cer” si „Cântec”. În 1979, participă la Festivalul International „Trofeul de Aur ” din Bulgaria, unde obține premiu pentru cea mai bună interpretare. În 1980, participă la „World Popular Song Festival” din Tokio, cu piesa „Vreau”. În 1981, pleacă în turneu cu orchestra RC’Band condusă de Radu Constantin care, ulterior, îi devine soț.

În 1990, Eva Kiss se mută definitiv, împreună cu Radu Constantin, cel de-al doilea soţ al său, în Danemarca.

Eva Kiss, victima unui soţ abuziv

Deşi a fost una dintre cele mai iubite artiste ale vremii, viaţa ei personală a fost un dezastru. A trăit ani buni un coşmar alături de un soţ violent. După divorţ, bărbatul i-a interzis să își mai vadă băiatul, Andrei pe numele lui, amenințând-o cu moartea. Îndrăgita artistă a reușit să reia legătura cu Andrei după 20 de ani, după moartea tatălui acestuia.

Citeste si Cum arată și cu ce se ocupă, azi, „Veronica”. Lulu Mihăescu, supranumită „Shirley Temple a României”, și-a părăsit definitiv țara natală

Ulterior și-a întâlnit cel de-al doilea soț, alături de care a cunoscut dragostea și a avut o colaborare profesională de succes.

Am plecat din țară din motive sentimentale urmându-mi soțul, care alesese drumul exilului. Radu a cântat 17 ani prin străinătate, începând cu Finlanda, în formația „Roșu și negru”, apoi în grupul lui Micky Popescu, cu care „a bătut” Germania 9 ani, și în final cu „Romanticii”, cu care a cântat în Kuweit, Arabia Saudită și Dubai. În 1981, a pus bazele propriei formații, „R.C’s Band”, alături de care am făcut și eu un turneu de 6 luni în Siria. Ne cunoscuserăm cu câteva luni înainte, la barul Melody, unde cântam amândoi”, mărturisea Eva Kiss, în urmă cu ceva timp, pentru Formula As.

Dar povestea de dragoste cu Radu Constantin şi decizia de a se muta în Danemarca aveau să fie umbrite de o întâmplare nefericită. Soțului ei i-a fost furat pașaportul, așa că planurile lor de a fugi din România au fost amânate. În cele din urmă, însă, actualul soț al Evei Kiss a reușit să plece în Danemarca, iar artista și cele două fiice l-au urmat la scurt timp.

În 1984, din cauza unor „binevoitori”, lui Radu i s-a luat pașaportul și i s-a interzis să mai plece din țară. Așa că a fost nevoit să-și restrângă activitatea la România. Am cântat împreună, ba prin București, la restaurantele Ambasador, Modern, Doina, ori Salonul Spaniol, ba pe litoral, la barul Internațional, din Olimp, sau la barul Melodii, din Mamaia.

Dintr-un anume punct de vedere, era frumos. Între timp, deveniserăm soți, eram mereu împreună, dar nedreptatea care-i fusese făcută îl macină zi de zi, așa că, atunci când i s-a ivit ocazia, a fugit din țară.

Nu înainte însă de a se asigura că aveam să-l urmez. Și m-am ținut de promisiune: pe 26 ianuarie 1990, după un an și unsprezece luni, am plecat după el, împreună cu cele două fete, Alexandra, care nici nu împlinise doi ani, și Eva, fata mea din prima căsătorie, care la 18 ani era deja o domnișoară„, a povestit artista în acelaşi interviu.

Eva Kiss, aplaudată de Regina Danemarcei

Talentul Evei Kiss nu a fost apreciat doar în România, ci şi în ţara care a adoptat-o. A fost aplaudată de însăşi Regina Margareta a II-a a Danemarcei. Pentru acest succes, însă, atât Eva, cât şi soţul ei au muncit pe rupte. Acum este extrem de fericită alături de cei trei copii ai săi și de nepoțeii pe care îi iubeşte până la cer şi înapoi.

Citeste si Cum arată, azi, boierul Sumbul din „Suleyman Magnificul”? Actorul Selim Bayraktar s-a schimbat radical

Adevărul este că fără el și muncă lui realmente titanică, n-am fi izbutit să cucerim publicul danez, n-am fi ajuns să cântăm în față Reginei, de două ori, n-am fi primit multe și onorante invitații la televiziunea și posturile de radio daneze. Azi suntem niște artiști aplaudați și apreciați de publicul danez, pentru care cântăm mult„, a mai declarat artista în interviul menţionat anterior.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate pe județe la Evaluarea Națională 2024. Află ce notă ai luat în funcție de locul în care ai susținut examenul. Harta edu.ro. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Un Cetățean Român Arestat Preventiv în Grecia pentru Provocarea Unui Incendiu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?