În anii 2000, Pinalti era o figură emblematică în România. A fost patronul echipei Ceahlăul Piatra Neamț și primar al orașului Piatra Neamț între 2004 și 2014. În ultimii ani, din pricina problemelor cu legea, ”Pinalti” a dispărut treptat din lumina reflectoarelor.
Aparițiile lui sunt tot mai rare în spațiul public. Nu pentru că se ascunde, ci pentru că preferă să-i aibă alături doar pe cei apropiați.
Recent, fostul patron al Ceahlăului a fost gazdă pentru Paul Nicolau Pescobar. Pescobar a dus în Moldova fructele de mare și a primit la schimb bucate tradiționale moldovenești.
„Dragilor, mie așa îmi place să fac treabă cu garda veche. Spunea lumea că în spatele meu e nea Mitică. Uite că nu e nea Mitică. M-am deconspirat. În momentul de față e Pinalti în spatele meu. Mersi frumos. Uite că acum ați ajuns să recunoașteți brand național, Pinalti. Și mi-a zis ‘Băi, băiatule, vino acasă, la Moldova’. Unde te duci la nea Mitică? Și uite că am venit.
Citeste si Pescobar, pe urmele lui Becali. A scos teancul de bani și l-a împărțit oamenilor la târg
Atât s-a putut. Vă așteptăm aici, pe 27, cu fructe de mare, sub prea vestitul munte Pietricica, la domnul Pinalti acasă. Atât s-a putut. Fructe de mare la Piatra Neamț”, a transmis Paul Nicolau într-un clip postat pe pagina oficială de Facebook „Taverna Racilor Herăstrău Fishtodoor”.
După ce s-au ospătat cu bucatele tradiționale moldovenești, cei doi au ciocnit un păhărel, în buna tradiție românească.
Pe 2016, Pinalti a fost arestat în dosarul Microsoft împreună cu fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi cu oamenii de afaceri Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea) şi Nicolae Dumitru. Acuzația care i s-a adus a fost de trafic de influenţă. Fostul primar al orașului Piatra Neamț a primit 6 ani de închisoare.
În 2018, Gheorghe Ștefan a primit o nouă condamnare: 3 ani și 3 luni de închisoare pentru implicare într-un caz de spălare de bani și acte necompatibile cu funcția. Acest din urmă proces i-a fost intentat fostului edil după o serie de controale desfășurate de Curtea de Conturi la primărie. Verificările au arătat că administraţia, între anii 2009 şi 2015, ar fi fost prejudiciată în derularea unor contracte şi s-a recomandat recuperarea acestora. Acest lucru nu s-a petrecut, iar judecătorii au considerat că fostul primar nu a luat măsuri în acest sens.
După un proces care a durat aproape 7 ani, magistrații de la Curtea de Apel Brașov au dat sentința definitivă. În primă instanţă, dosarul a fost la Tribunalului Neamţ, fiind înregistrat pe 5 octombrie 2017, având ca obiect „pretenţii“, reclamant fiind Primăria Piatra Neamţ.
Soluţia magistraţilor nemţeni din 29 octombrie 2021 nu a fost favorabilă fostului primar. Acesta a fost obligat să plătească administraţiei locale un prejudiciu de 10.267.247 de lei (aproximativ 2 milioane de euro).
Pârâtul a contestat decizia şi cauza a ajuns la Curtea de Apel Braşov. Fostul primar a reușit să obțină o sumă mai mică cu titlu de prejudiciu.