Recent, a apărut o imagine pe reţelele de socializare cu Ion Iliescu. „Ca la 90 de ani, nu-i ca la 19, dar e… Se adună multe. Dar deocamdată, capul e întreg. (Petrec – n.red.) cu soţia, nu facem nimic deosebit, dar răspund la telefoane. M-au sunat mulţi cunoscuţi, şi mai din tinereţe, şi mai din perioada de după Revoluţie”, a spus Ion Iliescu.
Citeşte şi: Circ în faţa casei lui Ion Iliescu. Protestatarii i-au adus un tort pe care au pus o pereche de cătuşe VIDEO
Pe locul doi ca importanță după întrevederea Președintelui Iliescu în Biroul Oval (n.a. cu Bill Clinton) a fost cea care a avut loc la finalul vizitei sale: un zbor cu elicopterul, de la Washington la Norfolk, sediul central al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate pentru Atlantic, unde a fost întâmpinat de un general de patru stele, Jim Shannon. A primit salutul unei trupe de pușcași marini și a privit înălțarea steagurilor Americii și României împreună cu cele ale membrilor NATO. Vederea steagului românesc fluturând alături de cel al membrilor NATO a fost foarte valoroasă. Punctul culminant a fost aterizarea unui elicopter pe vasul de transport nuclear „USS Enterprise”. Spectacolul era impresionant după orice standard. (…)
Ultima oară l-am întâlnit în vara lui 2016, când avea optzeci și șase de ani. Mi-a spus că își scria memoriile, începând cu perioada când făcea parte din mișcarea tineretului comunist. Devenise istorie și nu mai era jucător pe scena politică a țării.
Iliescu cel de odinioară avea multe calități: curaj, integritate, modestie și un devotament veritabil față de construirea unei societăți democratice, egalitariste. Aici a fost și problema: putea România să fie în același timp democratică și egalitaristă? Trebuia cedat unui aspect sau a celuilalt, iar Iliescu nu și-a dorit ca România să se întoarcă la situația de puternică inechitate din perioada de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Misiunea lui, așa cum a perceput-o, a fost aceea de a proteja muncitorii români. Avea o neîncredere viscerală în oamenii bogați…
În principiu, președintele Iliescu era un politician pro-reformă și anticorupție. Nu și-a urmărit interesele personale, lucru neobișnuit pentru România, și a continuat să trăiască modest alături de la fel de modesta sa soție; Nina, cercetător științific, într-un bloc de locuințe, în care mai există alte patru apartamente. În mod ironic au existat lideri ai opoziției care au criticat dorința explicită a lui Iliescu „de a muri sărac” și l-au acuzat de stupiditate”.
Fragmente din volumul “Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină”, de Alfred H. Moses, Ambasadorul SUA la București între 1994-1997, apărut recent la Editura Art. Fotografia surprinde o întâlnire de zilele trecute. Președintele Ion Iliescu împlinește astăzi 90 de ani.
La mulți ani, domnule Președinte!>>„, a scris politicianul Ionuţ Vulpescu pe pagina sa de Facebook.