Cum arată Loganul care merge 10.000 km cu un litru de apă! VIDEO

Românul este cunoscut ca fiind o fire inventivă, iar de-a lungul anilor mulți români au dat inveții importante lumii. Mulți dintre noi suntem și nostalgici, mai ales când vine vorba de brandul de țară, Dacia. Un bărbat din Baia Mare, Florian Calauz, a reușit să aducă Dacia Logan în secolul XXI, printr-o invenție inedită.
Filip Stan
26 iun. 2022, 09:11
Cum arată Loganul care merge 10.000 km cu un litru de apă! VIDEO

Cu 1 litru de apă un Logan poate circula 10.000 de km! Nu este o glumă, un bărbat din Baia Mare, Florian Calauz, a decis că este momentul să ducă Dacia Logan în secolul XXI. Bărbatul îşi descrie inveția ca fiind bazată pe apa plus hidroxid de sodiu. Florian Calauz a decis să-și monteze invenția pe mașina sa, o Dacia Logan, și conform acestuia cu un plin poate face drumul de la Baia Mare la Constanța, dus întors. “Cu un plin al rezervorului, în jur de 50-60 de litri de motorina pot face drumul din Baia Mare pana la Constanta, dus-intors si din nou pana la malul marii”, a declarat Florian Calauz, potrivit ziaruldebaiamare.ro. Nici nu bănuia românul nostru cât de utilă ar putea devenit invenţia lui în actuala criză. După cum se arată în materialul publicației amintite mai sus “aparatul face hidroliza apei, realizează hidrogen care merge la galeria de admisie și oxigenul va ieși pe țeava de eșapament, scăzând poluarea“.

Explicația lor pentru funcționarea sistemului este următoarea: “hidrogenul prin ardere dezvoltă o putere calorică mai mare de șase ori față de oricare alt combustibil ca benzina, motorina sau GPL, în acest fel crescând și puterea motorului, scăzând consumul de carburant pentru că în ardere se folosește hidrogen“, titrează articolul.

Momentan, invenţia sa nu a fost omologată de RAR şi nu a revoluţionat industria auto, dar actuala criză a combustibililor ar puzea schimba situaţia.

EXCLUSIV | George Simion, nemulţumit de compensarea preţului carburanţilor. „6,5 lei era un preţ decent. Ăsta e preţul în Ungaria care nu are petrol”
Am căutat și noi această instalație minune prin care ni se promite că putem circula 10.000 de km doar folosind un litru de apă și o cantitate nespecificată de hidroxid de sodiu (cunoscut sub numele de sodă caustică sau leșie ). Dispozitivul este vândut de o firmă italiană și pe site-ul de prezentare se susține că această instalație poate fi montată pe orice autoturism. Prețurile fără montaj încep de la 960 de euro și vânzătorii promit recuperarea banilor prin economia serioasă de combustibil.

 

Dar așa cum e de așteptat – dacă ceva sună prea bine nu înseamnă că așa și este în realitate. Dacă această soluție de alimentare ar fi fost cu adevărat fiabilă ar fi fost adoptată cu siguranță de industria auto în actualul context al unor norme de poluare tot mai drastice. Din păcate, nu este cazul.

Înainte să cumperi și să montezi așa ceva trebui să te interesezi la Registul Auto Român dacă există omologare pentru astfel de dispozitive.  Potrivit Auto Bild, singura utilizare a hidroxidului de sodiu în transporturi a fost testată începând cu anul 1883. Mai precis, au fost puse în funcțiune locomotive cu sodă, iar acestea se bazau pe reacția puternic exotermă dintre sodiu și apă. Respectivele locomotive erau o alternativă la momentul respectiv la tehnologia locomotivelor cu motoare cu abur și funcționau prin ridicarea aburului într-un boiler, injectarea acestuia în cilindri și apoi condensarea sa într-un rezervor de sodă caustică. Prin dizolvarea apei în sodă caustică apărea o reacție exotermă, ceea ce furniza și mai mult abur în boiler, cel puțin până când soda devenea prea diluată pentru a mai genera căldură la o temperatură utilă unei locomotive cu abur.

O asemenea locomotivă putea să funcționeze mai multe ore, după care avea nevoie de transferarea sodei caustice din boilder sau injecția de abur supraîncălzit în boiler pentru a readuce soluția în stare solidă. Aveau avantajul de a fi silențioase și de a nu fi dependente de cărbune, precum și faptul că nu generau fum sau funingine.

Din păcate pentru ele și cei din jur, acele locomotive prezentau un pericol semnificativ deoarece soda caustică provoacă arsuri, iar o explozie a unui boiler putea să aibă consecințe deosebit de grave. Boilerele care intrau în contact cu soda caustică trebuiau înlocuite frecvent din cauza coroziunii, deoarece sodiul este coroziv, iar fierul este predispus la coroziune în contact c u apa și cu sodiul. Performanțele și eficiența acestor locomotive erau limitate tocmai de rezervorul de sodă caustică, acesta din urmă având o capacitate de cinci tone de sodă caustică.

În contextul explicaţiilor furnizate de utilizatorul respectiv, tindem să credem că această soluție-minune poate să ridice pericole serioase atât pentru utilizatori, cât și pentru cei din jur. Chiar și manipularea hidroxidului de sodiu este riscantă, dar introducerea sa într-un sistem aflat în compartimentul motor este deosebit de riscantă. O scurgere poate genera coroziune în compartimentul motor, iar reacția exotermă a hidroxidului de sodiu în contact cu apa poate provoca un incendiu. Să nu uităm și de reacția cu dioxidul de carbon, de asemenea periculoasă, iar tocmai de aceea se păstrează soda caustică în recipiente închise ermetic, tocmai pentru a preveni contactul cu apa, aerul și umezeala.

Rosario Musolino, directorul general al firmei H20 srl Reducere Carburant spune că „dispozitivul nostru NU FUNCȚIONEAZĂ CU SODA CAUSTICĂ, ci funcționează cu o soluție bazată pe apă distilată pură cu hidroxid de potasiu 5% și alcool izopropilic și funcționarea sa (UNICĂ ÎN LUME ȘI PATENTAT) se bazează pe un principiu revoluționar al electrolizei de apă (care vede aplicată teoria științifică a lui Mills si a legilor Faraday) și printr-un PWM electronic, și acesta un brevet italian, este capabil să producă OXIDROGEN (hho) … 99% PUR…. Dinpotriva , ca o demonstrație a bunei-credințe și a funcționării noastre corecte și, mai ales, a calităților tehnice excelente ale dispozitivului nostru, vă invit să veniți la biroul nostru românesc din Transilvania, să efectuați un adevărat test tehnic și să testați mașinile noastre echipate cu dispozitivul nostru , care nu numai că reușesc să reducă consumul de combustibil, dar mai ales să reducă aproape total poluanții !!! …..”

Preţurile la carburanţi bubuie la pompă. 9 trucuri pentru a scădea consumul de carburant
Registrul Auto Român a răspuns la o solicitare a Auto Bild şi a transmis că RAR nu a omologat un asemenea dispozitiv retrofit. Totodată, oficialii Registrului Auto Român ne-au informat că nu există nicio mașină omologată în România pentru funcționarea cu apă.

DailyBusiness
România nu poate trece la moneda euro! Declarațiile lui Mugur Isărescu
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
E veste momentului în show-bizz: Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit! Totul a ieșit la iveală acum!
Fanatik.ro
Amendă de peste 3.000 de lei pentru șoferii care au acest lucru pe geamul mașinii. Puțini știu că e ilegal
Capital.ro
Dezastru pentru HALEP. A primit noul verdict chiar după prima victorie din circuit
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Adrian Câciu face promisiuni! Planul de reducere a deficitului, pe 7 ani, amânat!
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Desertul perfect, de mâncat în familie. Plăcintă de bezea cu lămâie
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem toate detaliile: ”Nu mai plânge când mă suni”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Șoferii obligați să oprească mașina. Nu pot conduce peste limită
StirileBZI
Românii vor primi un salariu mai mare cu 12,5%! Ce condiții trebuie îndeplinite
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Melania Trump susține dreptul la avort în memorii, contrazicând poziția soțului său
MediaFlux
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta