Cum arată masa de Crăciun în penitenciare. Meniu suplimentar pentru toţi deţinuţii

Crăciunul este ceva mai trist pentru deținuții din România, fiindcă sunt privați de libertate. Dar, pentru a aduce puțin spirit de sărbători în sufletele acestora, deținuților li se oferă de Craăciun bucate tradiționale de care se pot bucura.
Filip Stan
25 dec. 2022, 10:22
Cum arată masa de Crăciun în penitenciare. Meniu suplimentar pentru toţi deţinuţii

De Crăciun, deținuții din penitenciare vor avea pe mese sărmăluțe și cozonac, iar de Revelion vor cosuma carne de porc sau pui la grătar cu piure.

Pentru cei aproape 1.000 de deținuți din Penitenciarul București – Jilava, angajații de la bucătărie vor pregăti, pentru masa de Crăciun, în funcție de regimurile alimentare, la mesele principale, ciorbă de vită, sarmale din carne de porc sau de vită, ori din legume, friptură de porc sau de vită și cozonac, iar friptura se servește cu piure de cartofi, a spus, pentru Gândul, Cristina Cîrlan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarul București-Jilava.

„Bineînțeles, cei care vor consuma sarmale de legume, vor primi ciorba tot numai din legume”, a precizat reprezentantul penitenciarului.

Actualul supliment de hrană special pentru sărbători, valabil pentru tot sistemul penitenciar, a fost stabilit prin ordin, în aprilie 2020, la scurt timp de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, potrivit Gandul. Acesta include valoarea calorică și numele generic al produsului, astfel că preparatele finite sunt decise la nivelul fiecărui penitenciar.

Valoarea normei de hrană și suplimentul pentru zile festive au fost aprobate prin Ordinul nr. 1485/C/2020 al ministrului Justiției, în vigoare din 8 aprilie 2020.

Conform ordinului, „cu ocazia zilelor festive, persoanele private de libertate sunt alocate la norma de hrană nr. 12 C1 (Supliment zile festive – n.r.). Se consideră zile festive: 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie şi 31 Decembrie. Nu beneficiază de această normă persoanele alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23. Prevederile normei de hrană nr. 12 C1 se pot aplica şi în alte situații, numai cu aprobarea directorului general al Administrației Naţionale a Penitenciarelor”.

Citeşte şi: Se schimbă legea! Puşcărie din start pentru şoferii băuţi care produc accidente mortale

În anul 2020, pentru prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, valoarea financiară maximă pentru Norma de hrană nr. 12 C1 – Supliment zile festive se stabilise în cuantum maxim de 8,26 lei/zi/persoană, exclusiv TVA.

Conform legislației secundare, acordarea acestei norme de hrană se poate face şi prin achiziționarea de pe piață a unor produse specifice (cozonac, prăjituri, produse de patiserie etc.), fără a se depăși valoarea financiară aprobată a baremului caloric maxim al normei.

Persoanele private de libertate diagnosticate cu diabet zaharat se pot aloca la această normă numai la recomandarea medicului, pentru a nu se afecta tratamentul specific acestei afecțiuni.

Persoanele private de libertate alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23 nu beneficiază de suplimentul de hrană nr. 12 C1.

Norma de hrană nr. 22 se acordă copiilor în vârstă de 0-5 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție. Alimentația acestora se va face sub îndrumarea medicului instituției penitenciare sau a unui medic de familie. Rația de carne de vită se poate substitui numai prin carne de pasăre.

Norma de hrană nr. 23 se acordă copiilor între 6-12 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție.

„În situația alcătuirii meniurilor dietetice prescrise de medic copiilor care beneficiază de această normă, rațiile pot fi eliminate (parțial sau integral) sau majorate, cu încadrarea între baremul caloric minim şi maxim al normei. Rația de carne de vită se poate substitui numai prin carne de pasăre”, potrivit Normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administrației penitenciare din 8 august 2018, din Ordinul nr. 3147/2018 al ministrului Justiției.

Citeşte şi: Care sunt românii care vor ieşi mai repede la pensie. Legea pensiilor a fost modificată

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci imediat după ce ai plantat legumele. Trucul la care apelează grădinarii pentru o recoltă bogată
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Vestea tristă a momentului despre Regele Charles! Se credea că e bine, ce s-a văzut în fotografia făcută de...
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Adevărul despre anularea alegerilor. Informații de ultimă oră de președintele Ilie Bolojan
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu