De Crăciun, deținuții din penitenciare vor avea pe mese sărmăluțe și cozonac, iar de Revelion vor cosuma carne de porc sau pui la grătar cu piure.
Pentru cei aproape 1.000 de deținuți din Penitenciarul București – Jilava, angajații de la bucătărie vor pregăti, pentru masa de Crăciun, în funcție de regimurile alimentare, la mesele principale, ciorbă de vită, sarmale din carne de porc sau de vită, ori din legume, friptură de porc sau de vită și cozonac, iar friptura se servește cu piure de cartofi, a spus, pentru Gândul, Cristina Cîrlan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarul București-Jilava.
„Bineînțeles, cei care vor consuma sarmale de legume, vor primi ciorba tot numai din legume”, a precizat reprezentantul penitenciarului.
Actualul supliment de hrană special pentru sărbători, valabil pentru tot sistemul penitenciar, a fost stabilit prin ordin, în aprilie 2020, la scurt timp de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, potrivit Gandul. Acesta include valoarea calorică și numele generic al produsului, astfel că preparatele finite sunt decise la nivelul fiecărui penitenciar.
Valoarea normei de hrană și suplimentul pentru zile festive au fost aprobate prin Ordinul nr. 1485/C/2020 al ministrului Justiției, în vigoare din 8 aprilie 2020.
Conform ordinului, „cu ocazia zilelor festive, persoanele private de libertate sunt alocate la norma de hrană nr. 12 C1 (Supliment zile festive – n.r.). Se consideră zile festive: 1 Ianuarie, 8 Martie (pentru persoanele private de libertate de sex feminin), prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, Sfinţii Petru şi Pavel, 1 Decembrie, 25 Decembrie şi 31 Decembrie. Nu beneficiază de această normă persoanele alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23. Prevederile normei de hrană nr. 12 C1 se pot aplica şi în alte situații, numai cu aprobarea directorului general al Administrației Naţionale a Penitenciarelor”.
Citeşte şi: Se schimbă legea! Puşcărie din start pentru şoferii băuţi care produc accidente mortale
În anul 2020, pentru prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, valoarea financiară maximă pentru Norma de hrană nr. 12 C1 – Supliment zile festive se stabilise în cuantum maxim de 8,26 lei/zi/persoană, exclusiv TVA.
Conform legislației secundare, acordarea acestei norme de hrană se poate face şi prin achiziționarea de pe piață a unor produse specifice (cozonac, prăjituri, produse de patiserie etc.), fără a se depăși valoarea financiară aprobată a baremului caloric maxim al normei.
Persoanele private de libertate diagnosticate cu diabet zaharat se pot aloca la această normă numai la recomandarea medicului, pentru a nu se afecta tratamentul specific acestei afecțiuni.
Persoanele private de libertate alocate la normele de hrană nr. 22 şi 23 nu beneficiază de suplimentul de hrană nr. 12 C1.
Norma de hrană nr. 22 se acordă copiilor în vârstă de 0-5 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție. Alimentația acestora se va face sub îndrumarea medicului instituției penitenciare sau a unui medic de familie. Rația de carne de vită se poate substitui numai prin carne de pasăre.
Norma de hrană nr. 23 se acordă copiilor între 6-12 luni, care se află împreună cu mamele lor în locurile de detenție.
„În situația alcătuirii meniurilor dietetice prescrise de medic copiilor care beneficiază de această normă, rațiile pot fi eliminate (parțial sau integral) sau majorate, cu încadrarea între baremul caloric minim şi maxim al normei. Rația de carne de vită se poate substitui numai prin carne de pasăre”, potrivit Normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administrației penitenciare din 8 august 2018, din Ordinul nr. 3147/2018 al ministrului Justiției.
Citeşte şi: Care sunt românii care vor ieşi mai repede la pensie. Legea pensiilor a fost modificată