Muzeul Viitorului, proiectat de arhitectul Shaun Killa, e într-o clădire cu șapte etaje situată în districtul financiar al Dubaiului. Muzeul are un design deosebit, arată de parcă ar fi desprins din viitor. Clădirea metalică cu șapte etaje e înaltă de 77 de metri și are forma unui ou gigantic de culoarea argintului, cu o gaură în centru. A fost deschis luna trecută, în februarie, și are numeroase expoziții interesante.
Expoziția dezvăluie cum ar putea fi viața într-o stație uriașă spațială din 2071, în timp ce o altă expoziție este o recreare digitală a unei păduri tropicale. Cele mai multe expoziții au ca temă cosmosul, iar vizitatorilor le e permis să-și dezvolte propria poveste în spațiu.
Secțiunea de pădure tropicală, numită „Vault of Life”, este o recreare a unei părți reale a pădurii tropicale amazoniene din Leticia, Columbia. Înfățișează ecosistemul pădurii tropicale „cu un realism de neegalat”.
La etajul „Al Waha” vizitatorii au oportunitatea de a explora o lume care le stimulează simțurile. Ei pot porni într-o călătorie într-un mediu care se axează pe sănătate și bunăstare, departe de tehnologie. Pot medita și să se reconecteze cu înșiși.
Cu un etaj mai jos, vizitatorii au ocazia să descopere „Tomorrow Today”. Ei explorează modalitățile prin care tehnologia poate modela viitorul și primesc răspunsuri ample despre cum reacționează tehnologia la provocările cu care se confruntă planeta și societatea.
În cele din urmă, la cel mai de jos nivel, vizitatorii vor ajunge la tema „Eroi viitori”. Acolo se găsește și un spațiu de joacă conceput pentru copiii sub 10 ani. Acest spațiu își propune să încurajeze mințile tinere să facă noi descoperiri despre ei înșiși și despre lumea din jurul lor.
În centrul muzeului se află o sală multifuncțională care poate găzdui până la 1.000 de persoane și o alta cu o capacitate de 345 de locuri dedicată atelierelor interactive.
Într-o altă parte a muzeului, vizitatorii pot descoperi o expoziție permanentă ce are ca temă inovațiile viitoare.
Muzeul oferă, de asemenea, cursuri de cercetare avansată privind cele mai recente descoperiri în științele umane, în colaborare cu universități și instituturi internaționale de cercetare. În plus, există laboratoare în întreaga clădire care testează idei în domenii precum sănătate, educație, orașe inteligente, energie și transport.
Muzeul Viitorului, creat de arhitectul Shaun Killa de la Killa Design din Dubai, a fost proiectat pentru a deveni o „icoană arhitecturală și culturală”. A fost nevoie de 18 luni pentru ca fațada de 17.600 de metri pătrați, care este realizată din 1.024 de bucăți de oțel inoxidabil, să fie construită. Fațada e înfrumusețată cu însemnări în limba arabe, fiind îșirate trei citate scrise de șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite.
Prima spune: „Poate că nu trăim sute de ani, dar produsele creativității noastre pot lăsa o moștenire mult timp după plecarea noastră”.
„Viitorul aparține celor care îl pot imagina, îl pot proiecta și îl pot executa. Nu este ceva pe care îl aștepți, ci mai degrabă pe care îl creezi”, spune al doilea citat, în timp ce al treilea spune: „Inovația nu este un lux intelectual. Este secretul din spatele evoluției și întineririi națiunilor și popoarelor”.