Cum arată noua austeritate adoptată prin PNRR. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat miercuri că pe 31 mai România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în sistemul informatic al Uniunii Europene şi pe 2 iunie va fi publicat integral.
1.”Reforma” pensiilor:
– Înghețarea pensiilor la nivelul actual
– Majorarea stagiului minim de cotizare de 25 de ani
– Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbați cât și la femei cu speranța de viață până în 2035. Acum este 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Ar urma să fie corelată cu speranța de viață;
– Simplificarea sistemului de pensii speciale în măsura permisă de Constituție.
2. „Reforma” salariilor:
– Cheltuielile publice cu salariile publice ca pondere din PIB sunt înghețate la nivelul anului 2019 (ca prag maxim).
– Bonusurile și indemnizațiile sunt limitate, iar excepțiile nu sunt acordate ad-hoc.
– Bonusurile de performanță se acordă pe criterii clar obiective definite în lege.
„Pe 31 mai vom depune PNRR în sistemul informatic al Uniunii Europene. Tehnic înseamnă că sunt 30 de documente separate (…) Pe 1 iunie le vom sintetiza, punem într-un singur document unic şi pe 2 iunie vă invit la o conferinţă de prezentare. Publicăm întreg PNRR al României”, a spus Ghinea, miercuri, la Parlament.
Florin Cîţu şi-a început prezentarea printr-un apel la opoziţie, despre care spune că forţează tema anumitor proiecte neincluse în PNRR. Premierul a explicat că toate proiectele incluse în PNRR trebuie finalizate până în anul 2026, altfel se pierde finanţarea, şi de aceea nu toate au putut fi trecute în acest plan.
România prin acest program atrage 29,2 miliarde de euro în cinci ani de zile, rolul meu a fost de a-i asigura pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat. România va continua să corecteze greșelile din trecut.
„Aceste reforme le garantează partenerilor că România e pe drumul cel bun. Mai mult, acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, pensiilor și alte scenarii apocaliptice. Reformă înseamnă un mod de a folosi acesti bani eficient.
Pe mine mă interesează toți românii. Prin acest program vom garanta că investițiile vor merge în toate zonele din România. România are nevoie de toți investitorii, vom putea implementa acest PNRR cu companii, în special românești. Vom lua întreaga sumă.”, a declarat Florin Cîţu.