Găurile negre sunt invizibile şi nimic nu poate scăpa de forţa lor de atracţie, nici măcar lumina. Cercetătorii cred, însă, că limitele găurilor negre ar putea fi vizibile din cauza radiaţiei emise de materie atunci când este atrasă în ele.
Ayman Bin Kamruddin de la Universitatea California a realizat o imagine a unei găuri negre pe baza acestei teorii.
„Zonele din apropierea găurii negre au o fizică tare interesantă şi emit lumină (…) Din punct de vedere tehnic, nu vedem exact gaura neagră, ci doar orizontul evenimentului„, explică Ayman Bin Kamruddin.
Imaginea lui Ayman Bin Kamruddin nu este doar o speculaţie astronomică, ci se bazează pe modelul pe care astronomii îl vor folosi pentru a interpreta imaginile primite de la un nou instrument.
Telescopul Event Horizon va combina observaţiile radio telescoapelor din lume pentru a afla informaţii depsre obiecte spaţiale care sunt prea mici pentru a fi văzute. Noul telescop a strâns deja informaţii preliminare despre mărimea găurii negre din centrul galaxiei nostre, Calea Lactee, cunoscută drept Sagittarius A*. Ei au aflat că zona din jurul găurii negre are forma unei semilune şi nu a unui cerc, cum se credea până acum. În timp ce gazul se învârte în jurul găurii negre, partea dinspre Pământ va apărea mai luminoasă datorită unui efect denumit Doppler, în timp ce partea cealaltă va părea mai puţin luminoasă. Centrul semilunei este un cerc întunecat ce reprezintă chiar gaura neagră.
În cele din urmă, experţii speră să folosească primele imagini ale Sagittarius A* pentru a cântări gaura neagră din centrul galaxiei noastre şi pentru a dovedi anumite aspecte ale teoriei relativităţii generale care nu au fost încă confirmate.