Cum arată Mariupol după bombardamente. Din oraşul-port la Marea Azov nu a mai rămas mare lucru. Imagini surărinse din satelit arată dimensiunea dezastrului. Oraşul pare aproape ras din temelii.
Cadavrele sunt depuse într-o groapă comună săpată în cimitirul din Mariupol. Mai exact, este vorba despre un şanţ adânc şi lung de 22 m săpat de muncitorii din oraş. Oamenii nu au parte de o înmormântare cum trebuie pentru că accesul către cimitir al rudelor este limitat din pricina bombardamentelor.
Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a spus pentru CNN că nu are o evidenţă a numărului de civili ucişi: „Nu știm câte cadavre sunt, pentru că nu le putem aduna pe toate ca să le numărăm”.
Ministrul de Externe al Ucrainei a acuzat Rusia că a comis crime de război prin ținerea „ostatică” a 300.000 de civili.
Evgeniy Maloletka, fotoreporter Associated Press, cel care a realizat multe fotografii pe străzile din Mariupolul bombardat, a spus că unele dintre cadavre sunt „aduse învelite în covoare sau pungi de plastic”. „Patruzeci au venit marți, încă 30 până acum miercuri”, a dezvăluit Maloletka. Fotograful a surprins bărbați, unii îmbrăcați în salopete sau costume de protecție albastre, punând cadavre într-un șanț. În unele fotografii, cadavrele sunt puse în saci, iar în altele par înfășurate doar în pături.
După cea de-a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene, s-a căzut de acord asupra coridoarelor umanitare prin care să fie evacuată populaţia din oraşele bombardate. Acest lucru nu a fost posibil, însă, deoarece forţele ruse au continuat bombardamentele.
Un spital pentru copii și o maternitate au fost complet distruse, miercuri, de bombardamente. Trei persoane și-au pierdut viața şi mai multe zeci au fost rănite. Printre cei răniți se află femei în travaliu, a mai spus guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.