Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Imagini detaliate

Revista Nature Methods publică imagini detaliate cu plămânii afectați de COVID. Acestea au fost făcute cu ajutorul unei tehnici imagistice inovatoare numită HiP-CT ce scanează plămânii afectaţi de coronavirus, oferind o imagine foarte detaliată asupra daunelor suferite.
Filip Stan
26 nov. 2021, 10:37
Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Imagini detaliate

Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Potrivit unui articol recent publicat în revista Nature Method, tehnica imagistică ce scanează plămânii afectați de COVID nu a mai fost folosită până acum decât pe modele ex vivo, adică în afara organismului uman.

Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19

Noua tehnologie de imagistică foloseşte raze X de la un scanner de generația a patra, care oferă imagini de mai mare acuratețe asupra țesuturilor pulmonare afectate de COVID, spune Claire Walsh, autoarea studiului.

Citeşte şi O nouă tulpină COVID cu 32 de mutații, apărută în Africa, ar putea fi mai contagioasă decât Delta. OMS a convocat întâlnire de urgență

Unul dintre avatajele noii tehnici imagistice este faptul că, spre deosebire de radiografia pulmonară sau CT toracic, pune la dispoziția specialiștilor imagini la rezoluție de înaltă calitate, care arată în detaliu cum sunt afectate celulele la nivel pulmonar. Astfel, medicii pot vedea inclusiv vase de sânge de 5 micrometri diametru. Imaginile CT arată vase de sânge cu dimensiunea de aproximativ 1 mm, potrivit CSID.ro

„Analiza HiP-CT ne va ajuta să înțelegem mai bine structura organelor umane și modul în care sunt acestea afectate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Ca să putem trata COVID-19, trebuie mai întâi să înțelegem mecanismul acestui virus, modificările structurale pe care le produce la nivel celular”, a precizat autoarea studiului.

Din cauza cantității mari de raze X utilizate în această tehnică imagistică, care este de 20 de ori mai mare decât în cazul CT,  momentan aceasta nu poate fi aplicată oamenilor vii,  ci doar persoanelor care au fost de acord să își doneze organele după deces în scop științific.

Oamenii de ştiinţă spun că în viitorul apropiat vor încerca să ajusteze doza de radiații astfel încât HiP-CT să poată fi folosită şi pe pacienţii care trăiesc.

Dacă ce acest obstacol va fi depășit, HiP-CT va deveni o unealtă importantă în arsenalul medicilor radiologi și al specialiștilor care tratează boala COVID-19, dar și alte patologii (renale, cerebrale, hepatice, cardiace etc.), deoarece va oferi informații extrem de prețioase pentru instituirea tratamentului adecvat.

„Faptul că putem vedea anomaliile vasculare legate de pneumonia COVID la un nivel atât de profund ne va ajuta să înțelegem mai bine mecanismul prin care acționează virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ne va ajuta să luăm decizii corecte în ceea ce privește tratamentul, astfel încât să împiedicăm formarea cheagurilor de sânge în plămâni și apariția fibrozei pulmonare”, a declarat dr. Elsie T. Nguyen, vicepreședintele Canadian Society of Thoracic Radiology și profesor la University of Toronto, Canada.

Studiul publicat în revista Nature a fost finanțat de Inițiativa Chan Zuckerberg, European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), The Medical Research Council (MRC) și Royal Academy of Engineering.

Sursa foto: Nature.com

Citeşte şi Otrava care îţi distruge oasele! O bei in fiecare zi fără să ştii cât de toxică este pentru organism

DailyBusiness
Este cea mai bună veste pentru românii care plătesc facturi la energie! Decizia momentului
Spynews
Andreea Bostănică a împlinit 20 de ani! Ce surpriză incredibilă i s-a făcut în Paris / VIDEO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Colosul care deschide un nou magazin în România. Se vor face angajări pe bandă rulantă
Capital.ro
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Playtech.ro
Cum arăta Neti Sandu în tinerețe. De NERECUNOSCUT, imagini uitate cu celebra prezentatoare
DailyBusiness
Se dau 55 de euro pentru o categorie de români. Iată cine poate beneficia
Adevarul
Experții încearcă să ghicească reacția Israelului la atacul iranian: următoarea mișcare poate determina cursul războiului
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Se ține post pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva? Ce spune preotul
Spynews
Florin Salam, declarație superbă de dragoste pentru Roxana, de ziua lui! / VIDEO
Evz.ro
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
„Mi-ai rupt sufletul. Te iubesc, băiatul meu!”. El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu Jiu. Familia și prietenii sunt sfâșiați de durere
Cancan.ro
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de arestare în acest dosar. Măcel în casa lui Pițurcă Jr.
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și o inimă de aur
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Județul Galați solicită ajutor guvernamental de 63,4 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta