Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Imagini detaliate

Revista Nature Methods publică imagini detaliate cu plămânii afectați de COVID. Acestea au fost făcute cu ajutorul unei tehnici imagistice inovatoare numită HiP-CT ce scanează plămânii afectaţi de coronavirus, oferind o imagine foarte detaliată asupra daunelor suferite.
Filip Stan
26 nov. 2021, 10:37
Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Imagini detaliate

Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Potrivit unui articol recent publicat în revista Nature Method, tehnica imagistică ce scanează plămânii afectați de COVID nu a mai fost folosită până acum decât pe modele ex vivo, adică în afara organismului uman.

Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19

Noua tehnologie de imagistică foloseşte raze X de la un scanner de generația a patra, care oferă imagini de mai mare acuratețe asupra țesuturilor pulmonare afectate de COVID, spune Claire Walsh, autoarea studiului.

Citeşte şi O nouă tulpină COVID cu 32 de mutații, apărută în Africa, ar putea fi mai contagioasă decât Delta. OMS a convocat întâlnire de urgență

Unul dintre avatajele noii tehnici imagistice este faptul că, spre deosebire de radiografia pulmonară sau CT toracic, pune la dispoziția specialiștilor imagini la rezoluție de înaltă calitate, care arată în detaliu cum sunt afectate celulele la nivel pulmonar. Astfel, medicii pot vedea inclusiv vase de sânge de 5 micrometri diametru. Imaginile CT arată vase de sânge cu dimensiunea de aproximativ 1 mm, potrivit CSID.ro

„Analiza HiP-CT ne va ajuta să înțelegem mai bine structura organelor umane și modul în care sunt acestea afectate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Ca să putem trata COVID-19, trebuie mai întâi să înțelegem mecanismul acestui virus, modificările structurale pe care le produce la nivel celular”, a precizat autoarea studiului.

Din cauza cantității mari de raze X utilizate în această tehnică imagistică, care este de 20 de ori mai mare decât în cazul CT,  momentan aceasta nu poate fi aplicată oamenilor vii,  ci doar persoanelor care au fost de acord să își doneze organele după deces în scop științific.

Oamenii de ştiinţă spun că în viitorul apropiat vor încerca să ajusteze doza de radiații astfel încât HiP-CT să poată fi folosită şi pe pacienţii care trăiesc.

Dacă ce acest obstacol va fi depășit, HiP-CT va deveni o unealtă importantă în arsenalul medicilor radiologi și al specialiștilor care tratează boala COVID-19, dar și alte patologii (renale, cerebrale, hepatice, cardiace etc.), deoarece va oferi informații extrem de prețioase pentru instituirea tratamentului adecvat.

„Faptul că putem vedea anomaliile vasculare legate de pneumonia COVID la un nivel atât de profund ne va ajuta să înțelegem mai bine mecanismul prin care acționează virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ne va ajuta să luăm decizii corecte în ceea ce privește tratamentul, astfel încât să împiedicăm formarea cheagurilor de sânge în plămâni și apariția fibrozei pulmonare”, a declarat dr. Elsie T. Nguyen, vicepreședintele Canadian Society of Thoracic Radiology și profesor la University of Toronto, Canada.

Studiul publicat în revista Nature a fost finanțat de Inițiativa Chan Zuckerberg, European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), The Medical Research Council (MRC) și Royal Academy of Engineering.

Sursa foto: Nature.com

Citeşte şi Otrava care îţi distruge oasele! O bei in fiecare zi fără să ştii cât de toxică este pentru organism

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul care îți taie pofta de țigări. Se găsește la orice supermarket și te ajută să spui stop fumatului
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis! CCR îi distruge visul pentru Cotroceni: E mult mai grav
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit o legendă
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Prognoza meteo: vreme închisă, cu ninsori și vânt puternic
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului