Primul autobuz electric fără şofer, fabricat în Turcia. Reprezentanţii producătorului Karsan Atak Electric spun că un astfel de autobuz va ajunge şi în România, fără a oferi prea multe detalii despre locul exact în care va fi livrat.
„Am vândut unul României, urmând să funcționeză ca o cursă pentru navetă într-un parc tehnologic”, a declarat Okan Bas, CEO al companiei Karsan Atak Electric, conform agenţiei Anadolu, citate de G4media.
Citeşte şi: Apple ar putea încheia un parteneriat cu Kia. Vestea a aruncat în aer bursa
Al doilea autobuz electric fără șofer va ajunge în Statele Unite în vară, au mai precizat reprezentanţii Karsan Atak Electric.
Autobuzul electric fără şofer este primul astfel de vehicul fabricat de compania turcească Karsan Atak Electric. În prezent, turcii spun că au încheiat două acorduri de export.
„Avem două acorduri încheiate, dar mai suntem în discuții și cu alte țări”, a spus Okan Bas, conform sursei citate.
Producătorul din Turcia vinde vehicule electrice pe piaţă de trei ani, atât în SUA cât și în Europa.
Pentru autobuzul electric fără șofer, testul de conducere al autobuzului a fost finalizat luni, în prezența președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, mai relatează Agenția Anadolu.
„Automatizat Atak Electric” – autobuzul electric fără șofer conștientizează împrejurimile sale, poate detecta entitățile vii și non-vii cu mai multă acuratețe decât simțurile umane datorită diferiților senzori, puterii de calcul din vehicul, tehnologiei HD-Map și platformei software de conducere autonomă – transmite Anadolu.
Nicuşor Dan a anunţat că Primăria Capitalei se pregăteşte să semneze contractul cu Astra Arad pentru 100 de vagoane de tramvai. De asemenea, edilul a spus că va fi lansată şi licitaţia pentru autobuze electrice, tot cu bani europeni.
„Pe zona de transport ne pregătim să semnăm contractul cu Astra Arad pe 100 de vagoane de tramvai. E un contract pe bani europeni de 20 milioane euro. Pentru că s-au scurs nişte ani de la momentul ofertei pentru tramvaie şi pentru că preţurile au crescut e nevoie de nişte discuţii tehnice pentru ca acest contract să poată fi onorat de Astra Arad. Acesta e motivul pentru care nu am semnat acest contract până acum. Astra Arad a reînnoit garanţia, deci putem să semnăm acest contract.
A existat o licitaţie organizată de STB pentru 40 de tramvaie cu o societate din Paşcani. Contractul a fost anulat în septembrie pentru că nu existau bani nici în bugetul de investiţii al STB, nici al Primăriei Capitalei şi banii aceştia nu îi aveau pentru că şi aici nu e vina fostei administraţii, pentru că a existat un raport al Curţii de Conturi care a spus că nu se poate ca o societate comercială să facă licitaţii pe bani care nu sunt ai ei.
Tot ce înseamnă achiziţie de vehicule de transport trebuie să fie exclusiv făcută de PMB care are bani şi după aceea trebuie să fie atribuite către STB. STB are în acest moment datorii care ajung la 900 milioane lei către ANAF. Datorii care vin din faptul că ani în şir PMB nu şi-a plătit subvenţia pe care a agreat-o cu acest operator de transport. Acest contract pentru tramvaie din Paşcani nu era oportun pentru că erau tramvaie de 18 metri, nu de 27, e nevoie de tramvaie lungi. 6,8 milioane lei era aproape cât costul unui tramvai dublu. Nu se justifică să dai pe un tramvai de 18 metri cât ai da pe unul de 36 metri”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.