Nyasasaurus parringtoni este cu 10-15 milioane de ani mai bătrân decât cel mai vechi dinozaur cunoscut până acum. El mergea în două picioare, măsura 2-3 metri lungime, cu tot cu coadă, şi cântărea între 20-60kg.
Descoperirea sugerează că au trecut multe milioane de ani între primii dinozauri şi perioada în care au dominat Terra, potrivit BBC News.
„Este veriga lipsă între ceea ce credeam noi că sunt cei mai vechi dinozauri şi rudele lor cele mai apropiate„, a declarat co-autorul studiului Paul Barret, de la Natural History Museum din Londra.
Experţii nu pot fi siguri că este cel mai vechi dinozaur, întrucât au descoperit un schelet incomplet: partea superioară a unui braţ şi şase vertebre.
Fosilele au fost descoperite în Tanzania, în anii 1930, de către o expediţie a Universităţii Cambridge. Acestea au fost studiat decenii întregi de către paleontologul Alan Charig de la Natural History Museum şi a cerut ca după moartea sa studiul să fie continuat. Acum, experţii au publicat, în sfârşit, lucrarea despre Nyasasaurus parringtoni.
Începutul evoluţiei dinozaurilor este greu de stabilit, întrucât pe atunci lumea era plină de reptile. Cele mai vechi rude al dinozaurilor, cunoscute până acum, sunt silezaurii. Ele trăiau în supercontinentul Pangaea – acum America de Sud, Africa, Antarctica şi Australia – alături de Nyasasaurus parringtoni, spun experţii.
„Dinozaurii au început ca un grup neimportant de reptile – erau nişte animale relativ mici, faţă de alte reptile – şi abia mai târziu în istoria lor au explodat brusc şi au dominat lumea pentru circa 100 de milioane de ani”, mai spune dr. Barret.