CRIN ANTONESCU a intrat în politică în 1990. Rocker cu plete şi breton, Crin se înscrie în PNL imediat după Revoluţie. În 1992 este ales deputat şi timp de trei ani ocupă fotoliul de ministru al Tineretului şi Sportului. Preia şefia PNL în 2009, trece pe la Cotroceni cât timp este suspendat Traian Băsescu şi, în ciuda planurilor prezidenţiale, nu a mai intrat în cursa pentru funcţia de şef al statului. Pierde şi şefia PNL, fiind înlocuit cu Klaus Iohannis, iar de atunci, Crin Antonescu s-a retras din prim-plan şi nu exclude ca, la un moment dat, să iasă din politică.
ADRIAN NĂSTASE a fost membru FSN, formaţiune în care, în 1990, a îndeplinit rolul de purtător de cuvânt. Din iunie 90, Adrian Năstase este propulsat ca ministru de Externe, funcţie pe care o deţine până în 1992. Devine preşedinte al PSD, prim-ministru, însă este mazilit în partid, în celebra noapte a cuţitelor lungi. Ajunge de două ori în închisoare, moment din care se retrage total din viaţa de partid.
CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, şeful Senatului, este şi el pe baricade din 1990. Fondator al PNL, Tăriceanu a fost deputat în mai multe mandate, a urcat în funcţia de preşedinte al PNL şi de premier, însă traseul său în partid se încheie în 2014 când pleacă şi decide formarea PLR.
KLAUS IOHANNIS este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă din 1990. Zece ani mai târziu câştigă primul mandat de primar al Sibiului, pe care şi-l prelungeşte şi la următoarele două runde de alegeri locale. Înainte de a se muta în politica de la centru, Iohannis a cochetat cu ideea de a fi premier, însă nominalizarea sa nu a fost acceptată de Traian Băsescu. Din 2013 urmează o ascensiune rapidă la Bucureşti, în PNL, într-un an de zile ajungând şeful partidului. Îl învinge pe Victor Ponta în cursa prezidenţială şi se instalează, pe 21 decembrie 2014, la Cotroceni.
TRAIAN BĂSESCU, fost comandant de navă, îşi face intrarea în politică la începutul anilor 90. În 1991, preia postul de ministru al Transporturilor, pe care îl ocupă în Guvernele Roman şi Stolojan, iar în 1992 devine deputat din partea PD. Celebru pentru campania ce a avut în centru „ardeiul iute”, câştigă Primăria Capitalei în 2000, este instalat la şefia PDL şi în 20014 se mută la Cotroceni, după ce câştigă prezidenţialele în faţa lui Adrian Năstase. După două mandate, Băsescu iese la pensie, postură din care continuă să îşi atace adversarii politici, dar rămâne un „partener” al PMP.
VICTOR PONTA, procuror de profesie, face primul pas în politică în 2001. După ce este cooptat de Adrian Năstase în echipa guvernamentală ca şef al Corpului de Control, Ponta se înscrie în PSD, devine şeful TSD, intră în Parlament şi câştigă, în 2010, şefia partidului în faţa lui Mircea Geoană. Doi ani mai târziu, cel care a fost alintat Micul Titulescu este numit prim-ministru, moment din care intră într-un conflict, nestins nici astăzi, cu Traian Băsescu.
ELENA UDREA este cunoscută ca blonda de la Cotroceni. S-a făcut remarcată în 2005, când Traian Băsescu a adus-o la Preşedinţie, pe postul de şef al cancelariei, după ce a petrecut un an în funcţia de consilier general la Primăria Bucureşti. A fost membru PNL, apoi PDL, şi pleacă de la Cotroceni, în urma relatărilor din presă privind afacerile lui Dorin Cocoş. Cooptată în conducerea PDL, devine omul din umbră a lui Traian Băsescu. În ianuarie 2007 declanşează un episod din „războiul palatelor” dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Băsescu, prin celebrul Bileţel Roz. Devine ministru al Turismului în Guvernul Boc, funcţie ce îi aduce probleme după ce Traian Băsescu pleacă în 2014 de la Cotroceni. După o încercare de a prelua şefia PDL, pleacă din partid şi devine şefă PMP. În februarie 2015, renunţă la funcţie: este reţinută de DNA şi arestată în două dosare – Microsoft şi Gala Bute.
EMIL BOC este unul dintre deputaţii jurişti cei mai activi în mandatul 2000-2004. Abandonează Parlamentul, obţinând două mandate consecutive de primar la Cluj. Cunoscut ca un apropiat al lui Traian Băsescu, preia şefia PD în 2005, iar în 2012 este numit în funcţia de premier. După un mandat în care a fost criticat că execută tot ce îi spune Băsescu, Boc s-a întors la Cluj, unde a câştigat un nou mandat de primar.
MONICA MACOVEI, fost procuror şi o voce importantă a societăţii civile, este numită ministru al Justiţiei în 2004. Se înscrie în PDL, câştigă două mandate de europarlamentar, candidează la Preşedinţia României şi decide, în cele din urmă, să plece din partidul lui Blaga. La 1 martie 2015, lansează partidul M 10.