Criza de personal, creşterea salariului minim şi majorările salariale din sectorul bugetar sunt printre principalii factori care au condus la majorarea semnificativă a salariilor angajaţilor din ultimul an, informează ZF.
Angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au beneficiat de cele mai mari creşteri de salarii în ultimul an, de 36% faţă de aprilie 2016, ajungând la un nivel mediu de 2.688 de lei net pe lună, cu 13% peste nivelul salariului mediu la nivel naţional în aprilie 2017. Spre comparaţie, în aprilie 2016 angajaţii din sănătate câştigau cu 5,5% mai puţin faţă de nivelul salariului mediu la nivel naţional.
„Salariul mediu din sănătate a crescut mult în ultimul an, dar a pornit de la un nivel foarte scăzut, de sub 2.000 de lei net pe lună anul trecut, o medie salarială rar întâlnită într-o companie privată. A avut loc o aliniere, târzie, la tot ce înseamnă preţuri şi nivelul salarial din piaţa muncii în acest sector. Nu ştiu în ce măsură această aliniere a ţinut cont de criterii de performanţă şi de productivitate, care trebuie evaluate atunci când se fac majorări salariale semnificative“, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner al Consulteam.
IT-ul este sectorul în care angajaţii au obţinut cele mai mari salarii în aprilie, de aproape 6.000 de lei net, în timp ce angajaţii din hoteluri şi restaurante au primit cele mai mici salarii, de numai 1.395 de lei net.
Pe locul doi în topul celor mai mari creşteri salariale din ultimul an se află domeniul „activităţi de spectacole, culturale şi recreative“, unde salariile au crescut cu 33% în ultimul an (până la o medie de 2.070 de lei net în aprilie), creşterea fiind mare deoarece a pornit de la o bază foarte scăzută.