Potrivit datelor făcute publice vineri de PSD Prahova, 14 primari au trecut, conform ordonanţei 55, la PSD de la PNL, PDL, PP-DD, PC şi Partidul Verde, cinci au trecut la UNPR, iar şase la PLR, scrie Agerpres.
Printre cei care au optat pentru social-democraţi se află doi primari de oraşe, respectiv cel de la Azuga, Constantin Samson, ales din partea Partidului Verde, şi cel de la Slănic, Daneluş Costea, ales pe listele USL (PNL), şi 12 primari de comune.
Conform aceluiaşi document făcut public de filiala PSD, cinci primari au trecut la UNPR, respectiv patru de la PDL, între care edilul oraşului Plopeni, Dragoş Niţă, şi unul de la PNL. Alţi şase edili de comune au schimbat partidele din partea cărora au fost aleşi în favoarea PLR.
În ceea ce priveşte consilierii locali şi judeţeni, 155 au beneficiat de ordonanţa 55 pentru a trece la PSD şi PLR, UNPR nefăcând public numărul aleşilor locali şi judeţeni care au optat pentru acest partid.
Cei mai mulţi consilieri au trecut la PSD, respectiv trei consilieri judeţeni (doi de la PP-DD şi unul de la PDL) şi 81 de aleşi din 27 de localităţi, în timp ce la PLR au trecut patru consilieri judeţeni şi 67 locali, între care patru municipali.
Galaţi. Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, şi opt consilieri din Consiliul Local Municipal au folosit prevederile OUG 55 privind migraţia aleşilor locali şi au schimbat apartenenţa politică, a declarat vineri, pentru Agerpres, purtătorului de cuvânt al primăriei, Emanuela Turcu.
Potrivit acesteia, Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR, însoţit de grupul de consilieri locali PP-DD – Monica Dascălu, Victor Malinovici, Marian Alexandru, Ilie Gheţu şi Marian Avramescu. Consilierul Cristian Dima a trecut de la PNL la PLR, Mihai Alin de la PDL a devenit independent şi liberalul Gigel Caliga, care a optat tot pentru calitatea de independent.
Au anunţat secretarul primăriei de noile apartenenţe politice şi supleanţii George Marinel Zaivi şi Paul Popa, care au trecut de la PP-DD la UNPR, în timp ce Silviu Bacalum a renunţat la calitatea sa de membru PNL devenind independent.
În Maramureş, peste o sută de aleşi locali din Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) şi Partidul Democrat Liberal (PDL) s-au înscris în Partidul Social Democrat (PSD), beneficiind de avantajele OUG 55/2014, printre aceştia aflându-se 14 primari.
Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că s-au alăturat partidului până la date expirării ordonanţei 14 primari, 13 viceprimari, 78 de consilieri locali şi un consilier judeţean.
‘Am recuperat cei 14 primari care au plecat, în 2006, în baza ordonanţei similare a fostului guvern de la acel moment. Le urez tuturor bun venit, sunt oameni care au ales PSD şi echipa noastră pentru a putea face un plus de bine comunităţilor pe care le reprezintă. Aleşii locali care au venit spre noi au găsit suficientă înţelegere la PSD şi vor putea să îşi continue proiectele începute, alături de o echipă performantă şi competentă. Pe lângă cei zece primari care i-am anunţat la întâlnirile anterioare, au venit alături de noi primarii comunelor Şieu, Săliştea de Sus, Poienile de sub Munte şi primarul oraşului Borşa. Viceprimarii care au optat pentru PSD, în aceste ultime zile, sunt din Petrova, Sarasău şi Borşa’, a precizat Gabriel Zetea.
Trei primari şi 21 de consilieri locali au trecut la PSD în urma aplicării OUG 55/2014, care a permis aleşilor locali să se înscrie într-un alt partid decât formaţiunea pe listele căreia au candidat.
Satu Mare. Peste 40 de aleşi locali din judeţul Satu Mare, printre care doi primari şi un consilier judeţean, s-au înscris în Partidul Social Democrat (PSD).
Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea s-a întărit cu 36 de consilieri locali, patru viceprimari, primarii din Terebeşti – Mariana Avorniciţii şi Simion Ardelean, ambii de la Partidul Democrat Liberal (PDL) şi consilierul judeţean Alexandru Horvat, tot de la PDL. Liderul PSD a anunţat că au mai fost doi primari care au semnat iniţial adeziunea, dar s-au răzgândit ulterior şi au plecat la Partidul Liberal Reformator (PLR).
‘Dacă un om s-a răzgândit, asta e. Am fost de acord şi le-am dat adeziunile înapoi, s-au dus la PLR. Eu le doresc succes şi nu e nicio problemă’, a afirmat Govor. Majoritatea aleşilor locali care au trecut la PSD au fost aleşi pe listele PDL
Harghita. Prim-vicepreşedintele PSD Harghita, Dan Petruţ, a declarat că s-au înscris în formaţiunea pe care o reprezintă doi primari de la PNL şi unul de la PDL, precum şi zece consilieri democrat-liberali, opt liberali şi câte unul de la UDMR, PNG şi un independent. Au decis să se alăture social-democraţilor primarii din comuna Corbu (fost PDL) şi din localităţile Subcetate şi Gălăuţaş (care au candidat sub culorile PNL).
În prezent, organizaţia PSD Harghita are şase primari şi 51 de consilieri locali, faţă de trei primari şi 30 de consilieri câţi avea înainte de adoptarea OUG 55/2014.
Dan Petruţ a spus că ‘cea mai spectaculoasă trecere la PSD’ a fost a consilierului UDMR din Tulgheş, fiind pentru prima dată când un ales local al Uniunii se înscrie într-un partid românesc.
Mureş. Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) Mureş, deputatul Vasile Gliga, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că şapte primari, patru viceprimari şi 45 de consilieri locali s-au înscris în PSD, în baza OUG 55/ 2014, care permite aleşilor locali să se înscrie în alte formaţiuni politice decât cele pe listele cărora au fost aleşi.
Potrivit liderului PSD Mureş, din cei şapte primari doi au fost aleşi pe listele Partidului Democrat Liberal (PDL), Cadar Lucreţia (Deda) şi Ovidiu Stoica (Viişoara), doi au aparţinut Partidului Naţional Liberal (PNL), Cristian Moldova (Luduş) şi Ioan Toth (Apold), şi câte unul de la Partidul Conservator (PC), Mihai Todoran (Vânători), Partidul România Mare (PRM), Emil Hurdugaci (Chiheru de Jos) şi un independent, Marius Lircă (Răstoliţa).
Pe lista consilierilor care au trecut la PSD se regăsesc 23 ai PNL, 8 ai PDL, câte patru de la PRM şi Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), 3 de la PC, unul de la Partidul Noua Generaţie şi doi independenţi.