Cum au motivat judecătorii condamnarea cu executare a lui Dănuţ Lupu: „A perseverat pe cale infracţională, fără a ţine seama de clemenţa soluţiei de amânare a aplicării pedepsei”

Decizia lui Dănuț Lupu de a se urca la volan la o săptămână după ce instanța l-a condamnat definitiv, dar a amânat executarea pedepsei, a fost detaliul care a cântărit cel mai „greu” în hotărârea judecătorilor de a-l trimite la pușcărie pentru 7 luni și 10 zile.
Mircea Filipescu
11 oct. 2023, 11:32
Cum au motivat judecătorii condamnarea cu executare a lui Dănuţ Lupu:

Curtea de Apel București a reținut, în motivarea deciziei definitive, că fostul internațional Dănuţ Lupu „a perseverat pe cale infracțională fără a ține seama de clemența soluției de amânare a aplicării pedepsei”.

Dănuț Lupu s-a întors în țară din Dubai duminică, 8 octombrie, acesta fiind preluat de un echipaj de poliție direct de la Aeroportul Otopeni și dus la Penitenciarul Rahova.

Curtea de Apel București l-a condamnat pe Dănuț Lupu la o pedeapsă de 7 luni și 10 zile, după ce acesta a fost prins la volan fără permis, pe data de 30 iulie 2020.

Șapte zile trecuseră de când Curtea de Apel Galați tocmai îl iertase pe fostul fotbalist de executarea unei pedepse de 6 luni, tot pentru conducere fără permis.

Practic, judecătorii l-au condamnat pe Dănuț Lupu, în data de 23.07.2020, la cea mai mică pedeapsă prevăzută de lege pentru conducerea fără permis a unui autovehicul, limitele prevăzute de art. 335 Cod penal fiind de la 6 luni la 2 ani.

Tot ce avea de făcut Dănuț Lupu era să nu se mai urce la volan, știind că n-are permis încă din 2001, de când polițiștii i l-au anulat după ce l-au prins în timp ce conducea băut.

Citeşte şi: Mitică Dragomir, din nou în fața judecătorului. Dosarul RCS-RDS, pentru care ar fi trebuit să facă pușcărie, s-a reluat

Ziare.com a consultat motivarea deciziei Curții de Apel București din data de 2 octombrie, în care judecătorii prezintă argumentele pentru care Dănuț Lupu trebuie să execute pedeapsa în penitenciar:

„Curtea constată că prima instanţă a reținut în mod corect situaţia de fapt, acordând semnificaţia cuvenită tuturor datelor relevate de actele dosarului şi, printr-o interpretare şi apreciere obiectivă a întregului material probator administrat, a stabilit vinovăţia inculpatului în raport cu infracțiunea care face obiectul judecății.
De altfel, în fața instanței, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, solicitând aplicarea procedurii simplificate a recunoașterii învinuirii la termenul de judecată din 13.02.2023.

Realizând propria evaluare a probatoriului cauzei (…), Curtea reține de asemenea că fapta inculpatului (Lupu Dănuț – n.r.) constând în aceea că la data de 30.07.2020, în jurul orei 11:40, a condus autoturismul marca Volvo (…) având permisul de conducere anulat, realizează tipicitatea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Aspectele invocate de inculpat privind faptul că se simțea rău sau că nu ar fi reușit să cheme un taxi ori să fie condus de o altă persoană la o unitate de spital cu un autovehicul nu se circumscriu vreuneia dintre cauzele justificative ori de neimputabilitate prevăzute de lege.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere i-a fost anulat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În consecință, prin aplicarea dispozițiilor art.396 alin. 10 Cod procedură penală și reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, prima instanță a stabilit pedeapsa în cuantumul minim prevăzut de lege (4 luni).

Citeşte şi: Mama care şi-a aruncat copiii pe geam de la etajul al doilea al unui hotel din Botoșani, trimisă în judecată

Solicitarea apelantului de a se dispune pedeapsa amenzii este nefondată, având în vedere modalitatea de comitere a faptei, împrejurările de săvârșire a acesteia, care denotă un pericol social relativ ridicat, urmarea produsă, constând în pericolul generat pentru siguranţa traficului rutier precum și faptul că inculpatul nu este la primul contact cu legea penală și a perseverat pe cale infracțională, săvârșind fapta în termenul de supraveghere stabilit anterior, fără a ține seama de clemența soluției de amânare a aplicării pedepsei.

Din punct de vedere al conduitei procesuale, inculpatul a fost sincer pe parcursul procesului, recunoscând fapta comisă încă din faza de urmărire penală. Analizând toate aceste aspecte, inclusiv circumstanțele personale ale inculpatului (astfel cum rezultă din caracterizarea depusă la dosar), Curtea apreciază că nu se impune aplicarea pedepsei amenzii, pedeapsa închisorii fiind stabilită de prima instanță în mod legal și temeinic, cu luarea în considerare a criteriilor legale de individualizare.

Curtea reține că pedeapsa rezultantă de 7 luni și 10 zile închisoare este rezultatul aplicării regulilor legale în materie, neexistând posibilitatea legală de a se dispune în final o soluție de amânare a aplicării pedepsei ori de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei închisorii.

Motivele de apel, formulate prin avocat ales, constând în constatarea intervenției prescripției răspunderii penale ori presupusa nelegalitate a operațiunii de contopire a pedepselor nu au fundament legal și sunt vădit neîntemeiate.

Citeşte şi: Părinţii victimelor accidentului din 2 Mai, revoltate după declaraţiile tatălui lui Vlad Pascu şi eliberarea din arest a mamei acestuia: „Sper să nu îşi facă mişculaţiile şi să îi ofere o pedeapsă mai mică băiatului”

Curtea reține că prin sentința penală nr. din 05.02.2020 definitivă prin decizia penală din 23.07.2020 a fost stabilită în sarcina inculpatului (Lupu Dănuț – n.r.) pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni de conducere a unui vehicul fără a poseda permis constând în aceea că la data de 23.10.2017 a condus autovehiculul BMW X5 pe DN2 E85, având permisul de conducere anulat și provocând un accident de circulație soldat cu pagube materiale.

Instanța a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Or, în cursul acestui termen de supraveghere, care a început să curgă la data de 23.07.2020, inculpatul a săvârșit infracțiunea care face obiectul cauzei de față – la data de 30.07.2020.

Așadar, la o săptămână de la momentul rămânerii definitive a primei sentințe, inculpatul a săvârșit o nouă infracțiune, ceea ce atrage aplicarea dispozițiilor art.88 alin.3 Cod penal:

„Dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei. Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune se calculează conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni”.

În aceste condiții, în mod legal și temeinic, prima instanță a revocat amânarea şi a dispus aplicarea şi executarea pedepsei. Pedeapsa aplicată ca urmare a revocării amânării şi pedeapsa pentru noua infracţiune au fost calculate conform dispoziţiilor privitoare la concursul de infracţiuni, rezultând o pedeapsă de 7 luni și 10 zile închisoare, care se execută în regim de detenție”, reține instanța în motivarea deciziei de condamnare.

Dănuț Lupu, eligibil pentru eliberare din 29 ianuarie 2024

La momentul condamnării, Dănuț Lupu se afla în Dubai, motiv pentru care Poliția Română l-a dat în urmărire. Fostul internațional a promis că se întoarce în țară imediat după aflarea deciziei și s-a ținut de cuvânt. Totuși, Dănuț Lupu s-a sustras executării pedepsei timp de 6 zile.

„Voi ajunge astăzi (n.r. – 08.10.2023) în România să mă predau. Vin din Dubai, acolo unde am fost cu soția mea. Voi ateriza astăzi în România. Sper din tot sufletul ca la aeroport să nu se facă spectacol și lucrurile să decurgă normal, astfel încât toată lumea să își facă datoria. Bineînțeles, eu îmi voi duce crucea, dar sper că voi fi lăsat să fac asta cu demnitate. Mă predau astăzi, pentru azi erau și biletele de avion de întoarcere. Îmi voi ispăși pedeapsa pe care am primit-o conform legii. Din acest moment nu o să mai dau niciun fel de declarație și sper ca toată lumea să fie bine, în special familia mea”, a declarat fostul fotbalist pentru Fanatik.ro.

Pe data de 16.02.2020, Judecătoria Cornetu i-a revocat lui Dănuț Lupu amânarea pedepsei de 6 luni pronunțată în primul dosar, apoi i-a adăugat un spor obligatoriu pentru noua infracțiune, rezultând astfel 7 luni și 10 zile de pușcărie. Curtea de Apel București a confirmat hotărârea primei instanţe, fără să modifice pedeapsa în niciun fel.

Dănuț Lupu și-a manifestat convingerea că va ieși din pușcărie curând, la 1/3 din pedeapsă, deoarece „legea așa spune, o treime”. Doar că legea spune că deținuții cu vârsta de peste 60 de ani pot fi liberați condiționat la executarea a 1/3 din pedeapsă, iar Dănuț Lupu are 56 de ani. În acest caz, acesta va fi eligibil pentru liberare condiționată la executarea a jumătate din pedeapsă, adică în jurul datei de 29 ianuarie 2024.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, despre noua mafie a halatelor albe: „Breasla medicală începe să-și piardă din luciul pe care și-l câștigase”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Teheranul speră că Trump va alege rațiunea în relațiile cu Iranul
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!