Cum au reuşit medicii timişoreni să nu se infecteze cu COVID-19. Dr. Musta: „Bătălia se câștigă şi în organizarea din spitale”

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș din Timișoara, vorbeşte despre modul în care a fost posibil ca niciun cadru medical al spitalului să nu se infecteze cu noul coronavirus. Doctorul Musta a întocmit o listă de de măsuri de autoprotecție pe care fiecare cetăţean ar trebui să le ia pentru a nu contracta virusul, scrie timisoarastiri.ro.
Romania TV
05 mai 2020, 13:59
Cum au reuşit medicii timişoreni să nu se infecteze cu COVID-19. Dr. Musta:

Medicul timişorean este de părere că bătălia cu noul coronavirus se câştigă şi în comunitate, dar şi în modul în care este gestionată situaţia din spitale:

„Nu avem timp prea mult de stat. Situația se complică pe măsură ce crește numărul de cazuri confirmate și mai ales pe măsură ce crește numărul de cazuri mai grave, iar timpul în care putem încetini această creștere se micșorează tot mai mult. Îmi exprim din nou părerea că bătălia se câștigă pe două fronturi: în primul rând în comunitate și apoi bineînțeles, în modul în care gestionăm situația în spitale”.

Citeste si Dr. Virgil Musta le recomandă părinţilor să-şi scoată copiii la aer: „Şi eu mă joc cu fiica mea în curte, facem sport”

Reputatul specialist face o listă amplă cu măsuri de prevenţie care ar trebui luate de fiecare dintre noi:

„Mergând pe cele două direcții, aș dori în primul rând să readuc în discuție recomandările făcute anterior oamenilor pentru PREVENȚIE, concentrându-le în 2-3 idei esențiale.

1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană:

· păstrați distanța socială de peste 2m

· purtați mască

· aerisiți încăperile cât mai des

2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare

· NU ATINGEȚI FAȚA (gura, nasul, ochii) CU MÂNA, pentru că numai așa se transmite virusul pe acestă cale. Și pentru că știu că este foarte greu să scăpați de aceste gesturi involuntare, atrageți-vă atenția unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceți aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare și poate așa veți reuși să evitați una dintre cele mai importante căi de transmitere

· spălați-vă de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun

· dezinfectați des suprafețele (podele, tălpi pantofi, clanțe, întrerupătoare, telefoane mobile etc).

3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALĂ!”

Citeşte şi Cum explică medicul Virgil Musta rata mare de vindecări din Timişoara. Ce au avut în comun pacienţii vindecaţi

Medicul Virgil Musta atrage atenţia asupra organizării din spitale, în condiţiile în care, în unele unităţi medicale, există o „degringoladă totală” determinată de lipsa de organizare. Specialistul dă exemplul spitalului în care activează, care a fost împărţit în trei zone, în aşa fel încât să fie protejaţi şi pacienţii, dar şi cadrele medicale:

„În ultimul timp, am observat din păcate o degringoladă totală în multe spitale și instituții medicale, degringoladă pe care eu o pun în special pe seama unei lipse de organizare. Consider că ar putea fi de ajutor să împărtășesc câte ceva din experiența mea, de altfel cred că acum este foarte importantă deschiderea și comunicarea între spitale.

La spitalul la care lucrez (Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara), am reorganizat circuitele funcționale și modul de lucru. Am stabilit protocoale și reguli noi, care să protejeze în primul rând personalul medical, dar și pacienții.

Am împărțit astfel spațiile spitalului în 3 zone:

1. Zona roșie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical întâlnește pacienții infectați sau potențial infectați. Iar în această etapă a pandemiei, cu transmitere comunitară, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CA FIIND POTENȚIAL INFECTAT. Fiecare zonă roșie are la ieșire o zonă de decontaminare.

2. Zona galbenă, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical își desfășoară activitatea birocratică sau zonele de trecere dintre zonele roșii, zone unde ocazional te poți întâlni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijență nu s-a decontaminat după ce a venit din zona roșie.

3. Zona albă, cu risc scăzut de contaminare, în care pacienții nu pot ajunge (zona administrativă, depozit, farmacie, bucătărie etc).

După zonare și stabilirea clară a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoană trebuie să fie echipată și nu am făcut diferențe între diferitele categorii de personal medical.

TOȚI TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE ACELAȘI STANDARD DE BIOSECURITATE!”

Citeşte şi COVID-19. Medicul Virgil Musta, despre cea mai frecventă greşeală a românilor: „Faceţi asta doar în aglomeraţie!”

În continuare, doctorul Musta detaliază modul în care a fost reorganizată activitatea pe secţii:

„Am reorganizat activitatea pe secții, după urmatoarele principii:

· am împărțit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfășura activitatea.

Aceștia lucrează în ture. Astfel, dacă o persoană dintr-o echipă se contaminează intră în autoizolare doar acea echipă, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectivă va fi imediat înlocuită de o altă echipă, activitatea în spital va continua în condiții normale.

· scurtarea timpului de activitate în zona roșie și eficientizarea acesteia. Vă dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienți cu foile de observație pentru a nota evoluția clinică și valorile T, TA, Pulsoximetria etc.

Pentru a evita contaminarea foilor de observații, medicii intră acum în saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie și transmit datele obținute de la pacient unui coleg de afară, prin bluetooth, care notează aceste date în foaia de observație.

· antrenarea echipelor în echiparea și dezechiparea echipamentului de protecție, manevre care reprezintă risc de contaminare a personalului medical.

· identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare și măsuri punctuale.

· am îmbunătățit comunicarea dintre noi cei din spital”.

În final, medicul timişorean recunoaşte că şi colectivul medical din spitalul de la Timişoara a făcut greşeli şi s-a confruntat cu lipsuri, dar identificarea şi recunoaşterea acestora i-au ajutat să găsească rapid soluţii:

„Nu ne este rușine să ne recunoaștem greșelile și lipsurile, tocmai pentru a găsi rapid soluții. Acest lucru a crescut unitatea echipelor și încrederea în noi.

Acestea sunt câteva dintre acțiunile întreprinse la noi, am ținut să le împărtășesc din dorința de a ajuta și pe alții. Ne adaptăm și noi continuu, încercând să facem față cât putem noi de bine la diversele situații care apar, pentru că totul este într-o dinamică permanentă.

Știu că persoanele implicate în managementul diverselor spitale fac eforturi deosebite pentru a găsi cele mai bune soluții de organizare, de aceea cred că putem învăța unii de la alții, pentru a aplica rapid soluțiile care au dat rezultate”.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Dezamăgire în rândul musulmanilor americani care l-au sprijinit pe Donald Trump în campanie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara