Aproape 30.000 de autoturisme au fost înmatriculate în România, în primele trei luni ale anului în curs. Este cel mai mare avans consemnat la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA). La nivelul blocului comunitar s-a înregistrat scădere cu 12,3%. În Germania s-au înmatriculat cu 4,6% mai puține mașini, în Spania cu 11,6% în minus, iar Franța și Italia au fost pe minus cu 17,3%, respectiv 24,4%.
Performanța spectaculoasă a României are cauze multiple, potrivit analistului economic Adrian Negrescu.
„Creșterea numărului automobilelor noi înmatriculate nu este una întâmplătoare, ci mai degrabă conjuncturală.
Trebuie pusă în legătură, în primul rând, cu problemele logistice de anul trecut, când mulți dintre dealeri s-au confruntat cu probleme de livrare din cauza crizei semiconductorilor. Multe dintre importuri s-au onorat abia în acest an, în contextul optimizării livrărilor.
În plus, creșterea numărului înmatriculărilor are legătură și cu încheierea unui ciclu economic. Au trecut, în medie 10 ani de la un alt moment de creștere semnificativă a vânzărilor, din anii 2010-2012 când, după criza economică, românii au fost mai încrezători să revină în showroom-uri, pe fondul revenirii economice”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.
De asemenea, din ce în ce mai mulți români încearcă să profite de prețurile care încă nu au explodat, așa cum este de așteptat să se întâmple, în curând, a mai amintit analistul.
„Un alt motiv are legătură cu dorința românilor de a-și securiza un preț bun pentru noua mașină, în contextul inflației. Cel mai bun exemplu este controversata Dacia Spring care s-a scumpit de două ori în acest an, iar prețul actual s-ar putea să nu fie bătut în cuie.
Mulți dintre români au înțeles că prețurile vor crește, iar aceasta poate fi ultima șansă în perspectiva anilor economici destul de grei care urmează ca să își cumpere o mașină.
Nu în ultimul rând, cel puțin pentru Dacia, 2022 a adus un plus de atractivitate cu noile modele Logan, Sandero și Spring, primele două cu un raport calitate optim, iar românii au reacționat în consecință.
Este posibil ca vânzările înregistrate în prima parte a anului să nu le mai vedem, însă, în a doua parte din 2022, pe fondul accentuării problemelor economice resimțite de români. Nu este exclus, astfel, ca piața mașinilor noi să se situeze, la finalul anului, sub nivelul din 2021, iar atenția clienților să se îndrepte, din nou, către mașinile second-hand”, a mai precizat Adrian Negrescu pentru RomâniaTV.net.