Cum au transformat românii voucherele de vacanţă în vouchere de băutură. Scopul iniţai al vouccherelor de vacanţă era acela ca românii să-și facă vacanțele în țară. După modificările legislative din 2020, s-a ajuns de la vouchere la carduri și de la cazare la toate serviciile, inclusiv cele de transport, agrement și SPA. Bugetarii au ajuns să bea pe banii statului, acolo unde unitățile de cazare au terase și restaurante, incluisv pe băuturile care sunt incluse în meniu. Astfel, s-a ajuns la cheltuirea banilor de pe cardurile de vacanță doar în turismul de week-end, în timp ce vacanțele se fac în străinătate, scrie Jurnalul.
Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2023. Fost ministru de Finanţe: „Se pune lacăt pe Litoral dacă se renunţă la ele!”
În 2017, când a fost luată Hotărârea de Guvern, suma de 1.450 de lei pentru un voucher de vacanță acoperea o săptămână de cazare la un hotel de 3 sau chiar 4 stele. S-a pornit de la ideea că o familie de bugetari cu un voucher ar putea alege pentru vacanță o destinație din România, astfel încât să poată plăti măcar o parte din prețul cazării din banii statului, iar consumația la restaurante, terase, baruri, activitățile de agrement, tratamentele balneo și SPA să fie plătite suplimentar.
În 2020 s-au introdus şi alte servicii în vouchere, transport, masă, tratamente balneo și SPA, activități de agrement, iar cei mai mulți proprietari de unități de cazare care primesc vouchere au constatat că acestea sunt folosite în general pentru cel mult trei nopți de cazare, iar restul banilor se folosesc pentru mâncare și băutură, la restaurant: „La noi costă 250 de lei pe noapte camera, în vârf de sezon, iar mulți vin în week-end, plătesc o cameră pentru două sau trei nopți și mănâncă toată familia la restaurant, plătind totul de pe card!”.
Citeşte şi: De unde vin banii de vouchere. Un politician face dezvăluiri şocante, va ieşi scandal mare
Pe baza acestor carduri de vacanță care aduc 1,2 milioane de bugetari să consume din sectorul HoReCa, mulți patroni de unități de cazare care au restaurante și terase au majorat prețurile, beneficiind în același timp și de TVA redus la 9%, în acest sector de activitate, astfel încât să-și asigure creșterea profitului cât mai mult. În plus, media înnoptărilor în România a rămas la trei nopți, în loc să crească la o săptămână, iar vacanțele mari se fac în continuare în străinătate, în țară fiind alese doar câteva zile de concediu, pentru a se consuma sumele acordate pe cardurile speciale. În general, un bugetar primește suma de 1.450 de lei pe cardul de vacanță și ar putea achita cinci sau şase nopți de cazare în România, cu un preț mediu de 250 de lei pe noapte, dar preferă să meargă la mare sau la munte două week-end-uri, în timp ce concediul îl poate face în străinătate. În țară e mai convenabil să plătească de pe card, cu banii de la stat, cazarea, mâncarea și băutura!