Ce a urmat, a fost o poveste tulbure, subiect bun pentru o carte de spionaj, care a început în 1967. „Acid King David” legase prietenie cu Keith Richards mai întâi. Artistul era un mare consumator de droguri, iar Acid King era un mare „furnizor” de droguri, ştiind totul despre acestea, care erau cele mai bune şi cum se procură fără bătăi de cap. Este vorba despre drogurile tari, de sinteză, mai precis despre LSD, foarte apreciat de Keith.
Acid King a ajuns să-i cunoscă pe toţi membrii grupului şi să devină „unul de-ai lor”. Au petrecut un sfârşit de săptămână în cabana lui Keith din Redlands, unde au invitat mai mulţi prieteni. S-au trezit cu un raid al poliţiei, în urma căruia Mick Jagger a fost arestat. Au fost date publicităţii amănunte vulgare despre acel raid, spunându-se chiar şi că prietena lui Mick de-atunci, Marianne Faithfull fuseese găsită într-o poziţiei indecentă cu un baton de Mars!
Dar întreaga poveste s-a dovedit a fi, mai târziu, o înscenare incredibilă, pusă la cale de FBI şi serviciile britanice MI5, după cum susţine autorul articolului din Daily Mail, Philip Norman, care a scris despre această poveste. El susţine că a aflat adevărul despre raidul de la Redlands dintr-o nouă biografie a lui Mick Jagger.
Mai multe detalii despre întreaga afacere a aflat de la Maggie Abbott, o britanică impresar stabilită în Los Angeles, care se împrietenise cu un producător de televiziune – unul dintre primii producători ai televiziunilor de cablu – cam excentric, David Jove.
Spionul, un actor ratat şi amator de droguri
După ce a pus-o să jure că va păstra secretul, David Jove i-a mărturisit lui Maggie că numele lui adevărat este David Snyderman şi că el este „Acid King David”. I-a povestit că atunci, în februarie 1967, când i-a cunoscut pe cei din Rolling Stones şi s-a „împrietenit” cu ei, cariera lui ca actor de film eşuase, iar el plecase să viziteze Europa.
Şi-a ales ca destinaţie finală Marea Britanie. Când a coborât din avion, pe aeroportul Heathrow din Londra, a fost prins cu droguri în bagaje. Spre surprinderea lui, nu a fost nici arestat de ofiţerii de la vamă şi nici deportat aşa cum se aştepta. Vameşii l-au predat unor „oameni cu greutate”, care s-au dovedit a fi agenţi ai MI5 şi i-au spus că există o cale ca să se salveze din toată această afacere.
Trocul a fost libertatea contra unui scenariu ticălos, prin care victime urmau să pice noii lui „prieteni” artişti. Snyderman a aflat astfel că MI5 lucra în folosul unui program al FBI, COINTELPRO (Counter Intelligence Program), organizat de şeful FBI, J. Edgar Hoover, cu scopul de a apăra securitatea naţională a SUA şi a menţinerii ordinei sociale şi politice. În acel an, 1967, COLINTELPRO se concentra pe „efectele subversive ale muzicii rock asupra tinerilor americani, în special a celei care provenea de la formaţiile de gen din Marea Britanie, prima pe listă fiind Rolling Stones.
Fiind atât de importanţi pentru FBI şi MI5, Rolling Stones aveau de-a face şi cu maşinaţiunile primului lor manager, Andrew Loog Oldham, care voia să facă din ei un grup anti-Beatles, cu care rivalizau în materie de popularitate, deşi erau genuri diferite. Astfel, Oldham începuse să le impună de la anumite ţinute şi coafuri, până la anumite comportamente, cât mai îndrăzneţe până la „murdare”, despre care el simţea că merg la public. În 1965, mergând pe această linie, Rolling Stones provocau deja cel mai mare scandal în America, cu sigelul „Satisfaction”, iar după 18 luni „puneau capacul” cu „Let’s Spend The Night Together”.
A urmat o serie de alte „derapaje” artistice care i-au determinat pe cei de peste Atlantic, speriaţi că Rolling Stones le va sminti populaţia tânără, să ceară cooperarea MI5, cerându-le să facă în aşa fel încât Mick Jagger şi Keith Richards să fie prinşi cu droguri şi arestaţi. Astfel, grupul putea fi ţinut departe de America, pentru că, în primul rând, li s-ar fi refuzat viza de a mai veni în America să dea concerte – un amănunt foarte important pentru cariera lor muzicală de top.
Valiza cu droguri
Mai repede decât se aşteptau americanii, MI% s-au descurcat. Au avut „norocul” să dea peste actorul american ratat, pe care l-au prins cu droguri şi care, în schimbul libertăţii sale, i-a vândut fără scrupule pe cei de la Rolling Stones. În acea duminică de februarie, în 1967, „Acid Kind David” a venit invitat de Rolling Stones şi prietenii lor la cabana din Redlands, cu o valiză întreagă de LSD, varietatea „Sunshine”, produsă în California, după care Keith se dădea în vânt.
A urmat petrecerea, consumul de droguri şi alcool, iar apoi, descinderea detectivilor – nu mai puţin de 18 ofiţeri – captura de droguri şi arestările.
În final, Keith a fost acuzat că a permis aducerea şi consumul de droguri în locuinţa sa, iar Mick a fost găsit cu patru pastile de amfetamină asupra sa. La judecată, în Apel, au fost eliberaţi amândoi, dar FBI trebuia să se asigure că ei nu vor mai primi viză de America pentru a-şi susţine concertele. „Acid King David” îşi îndeplinise misiunea. Iar el a fost singurul care nua fost chemat la tribunal să depună mărturie. A fost lăsat să plece din Marea Britanie şi să se întoarcă în America.