Cum calculezi vârsta câinelui tău: formula în funcţie de talie şi rasă

Cum se calculează de fapt vârsta reală a câinilor. Regula un an din viaţa unui câine reprezintă şapte ani din viaţa unui om, un mit.
Alina Costache
12 ian. 2022, 20:06
Cum calculezi vârsta câinelui tău: formula în funcţie de talie şi rasă

Cum calculezi vârsta câinelui. Afla cati ani are cainele tau si care este formula de calcul, pentru a iti da seama ce varsta are prietenul tau blanos. Nu de alta, dar trebuie sa stii cum sa il sarbatoresti in mod corect!

Cât costă să dresezi un câine ghid pentru nevăzători?! Suma este de-a dreptul colosală! În lume sunt doar 28.000 de câini ghid, la 40 de milioane de orbi!

Cum calculezi vârsta câinelui. Dupa cum bine stim, speranta de viata intre rasele de caini este foarte diferita, insa trebuie sa mentionam faptul ca patrupedele traiesc in medie intre 10 si 12 ani. Bineinteles, exista si exceptii, iar acestia pot trai pana la 20 de ani, insa unele rase de caini nu ajung nici macar pana la 8 ani.

Cainii de talie mica au o durata de viata mult mai lunga, dar in acelasi timp ajung la maturitate mult mai devreme. Desigur, cainii de talie mare traiesc mai putin si in acelasi timp au nevoie de o perioada mai lunga pentru a se maturiza.

Cu toate acestea, exista mari diferente la cainii de talie medie, pentru ca in functie de rasa, acestia pot trai intre 6 si 16 ani. Asadar, conteaza foarte mult rasa pe care o alegi! Iata cum sa calculezi varsta la caini.

Moment emoționant! Cățelușa Cassie și-a revăzut stăpânii, la opt ani după ce a fost furată din grădina familiei – VIDEO

Cum calculezi vârsta câinelui. Presupun ca ai auzit pana acum „legenda” cum ca oamenii traiesc de aproximativ 7 ori mai mult decat un caine, asadar de multe ori se inmulteste varsta cainelui cu 7. Totusi, cercetatorii de la Universitatea din California vin sa ne contrazica, asa ca ne propun o formula de calcul pentru a determina varsta cainelui.

Conform acestora, pentru a afla varsta la caini va trebui sa inmultesti logaritmul natural al varstei reale cu 16, iar la aceasta suma sa mai adaugi 31. Trebuie mentionat faptul ca aceasta formula a fost dezvoltata pentru o singura rasa de caini si anume Labrador Retriever.

Bineinteles, este o formula destul de complicata, asa ca o sa iti explicam ce spun cercetatorii de la Asociatia Veterinarilor din America. Ce spun acestia si cum sa calculezi varsta la caini. Conform acestora, primul an de viata al unui caine de talie medie reprezinta 15 ani „umani”.

Cel de-al doilea an din viata patrupedului este echivalent cu 9 ani „umani”. Dupa ce cainele depaseste varsta de 2 ani, ar trebui sa stii ca fiecare an care trece este echivalentul a 5 ani „cainesti”.

Ar fi bine sa mai stii ca rasele amestecate sau corciturile au o durata de viata mult mai mare decat cainii de rasa pura. Totodata, cainii castrati tind sa traiasca cu aproximativ un an mai mult decat cei care nu au fost supusi unei astfel de interventii.

Ca regulă generală, rasele canine de talie mică trăiesc mai mult decât rasele de talie mare. De exemplu, terrierii Yorkshire trăiesc mai mult decât ciobăneştii alsacieni, informează dailymail.co.uk.

Câinii de talie mare au nevoie de doi ani pentru a ajunge la mărimea lor maximă, însă, după acest moment, ei mai trăiesc în medie aproximativ patru sau cinci ani.

Aşadar, deşi un câine de talie mică este mai „bătrân” decât un câine mare la vârsta de doi ani, atunci când animalul de talie mică are vârsta de cinci ani el este de fapt mai „tânăr” decât exemplarele din rasele mari.

„Câinii mici ajung la maturitatea osoasă şi sexuală mai devreme decât rasele mari. Odată ce ajung la mărimea lor maximă corespunzătoare vârstei de adult, ei tind să trăiască mai mult”, a explicat Kate Creevy, profesor de medicină internă de la Universitatea Georgia din Statele Unite.

„Acest lucru nu se întâmplă la nici un alt animal. Nu există nici o altă specie care să includă o astfel de diversitate în privinţa taliei aşa cum o au câinii. Este posibil ca prin crearea acestor câini de mărimi atât de diferite să fi descifrat misterele procesului de îmbătrânire”, a adăugat Kate Creevy.

Mărimea nu este însă singurul factor care determină longevitatea unui câine, întrucât, începând de la vârsta de trei ani, rasa joacă la rândul ei un rol determinant.

Buldogul, un câine de mărime medie, are cea mai mică speranţă de viaţă, aceasta fiind de doar şase ani, în comparaţie cu pudelul, a cărui speranţă de viaţă este de 12-15 ani.

Potrivit anumitor specialişti, cancerul este parţial responsabil de aceste diferenţe de longevitate, întrucât boala apare mult mai frecvent la câinii mari decât la cei de talie mică.

Calcularea vârstei reale a unui câine reprezintă o ecuaţie complexă care include variabile precum vârsta animalului, mărimea şi rasa, în funcţie de anumite etape din viaţa animalului.

Pentru primii doi ani de viaţă, vârsta unui câine este determinată de mărime: pentru câinii mici, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 12,5. Pentru câinii de talie medie, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 10,5, iar pentru câinii mari, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 9.

Apoi, pentru câinii în vârstă de cel puţin trei ani, rasa devine un factor determinant.

Vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea vârstei lor efective cu 13,42 pentru un buldog, cu 7,84 pentru un ciobănesc german şi cu 4,32 pentru un teckel.

Cercetătorii de la Universitatea Georgia au remarcat totodată faptul că patrupedele care sunt sterilizate trăiesc mai mult.

Potrivit studiului lor, realizat prin analizarea unui eşantion de 40.139 de dosare medicale ale unor câini, vârsta medie la care s-a produs decesul câinilor nesterilizaţi a fost de 7,9 ani. Pentru câinii sterilizaţi, această vârstă a fost de 9,4 ani.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu face promisiuni. România va intra în Schengen în 2024, la spusele premierului
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Ora cea mai bună la care poți să cumperi bilete de avion ieftine. Atunci prețurile sunt chiar și cu 50% mai mici
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente sau case. Trebuie să aibă acest document: Este valabil pentru 10 ani
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Unele pensii vor fi plătite mai DEVREME în luna octombrie
Adevarul
Comoara energetică a Balcanilor stârnește interesul Rusiei și SUA. Unde sunt îngropate peste două miliarde de euro
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Viața la bloc. Cea mai aspră sancțiune pentru acest obicei. Se ajunge și la închisoare
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Cutremur miercuri seară în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a resimțit
Cancan.ro
Cine îi dă 6.000 de lei lunar lui Irinel Columbeanu. Nimeni nu se aștepta la asta!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul vrea banii românilor! Obligatoriu pentru proprietarii de locuințe. Trebuie să declare
StirileBZI
Dispare cash-ul din România? Cum vede Claudiu Negrea serviciul de numerar
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
Iranul avertizează statele arabe din Golf în privința utilizării spațiului aerian împotriva sa
MediaFlux
Se dau PENSIILE mai DEVREME pe CARD! ANUNȚUL Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă: Mai multe tipuri de săpun cu substanțe toxice!