Cum se colectează ambalajele reciclabile de către micii comercianți care participă, formal sau informal, la sistemul RetuRO? Se practică trei variante de colectare: automată, manuală și ”la gri”.
Feliciu Paraschiv, patronul rețelei de magazine Paco Supermarkets și vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), a vorbit despre cele trei variante de colectare.
”În cazul Paco, am pus în balanță colectarea manuală cu aceea automată și, cu cronometrul în mână, am verificat cât timp le ia angajaților să verifice 100 de PET-uri. Ne-am da seama că e mai avantajoasă colectarea automată. Am cumpărat 19 aparate pentru toate magazinele. Investiția a fost semnificativă, pentru că un singur aparat costă 30.000 de euro”, a declarat Paraschiv, citat de termene.ro.
Potrivit patronului rețelei de magazine Paco, în varianta ”la gri” de colectat ambalajele, micii comercianți ”strâng PET-urile de la clienți și vin cu sacii respectivi la un mare retailer și își recuperează banii”.
Colectarea automată, față de cea manuală, este mai avantajoasă și din punct de vedere al timpului de recuperare a banilor, a mai spus Feliciu Paraschiv.
În cazul colectării manuale, banii se primesc prin sistemul RetuRO în termen de circa două luni, cu riscul ca unele ambalaje să nu fie acceptate. La colectarea automată, validarea PET-urilor și a sticlelor reciclabile se face în timp real, iar banii pe acestea se primesc până la jumătatea lunii viitoare.
În prezent, micii comercianți colectează automat ambalajele, la aparatele dedicate, în pondere de 30-40 la sută.
Potrivit sursei citate, la discuțiile cu fosta conducere a Ministerului Mediului, micii comercianți ar fi solicitat ca autoritățile să le pună la dispoziție mașini RVM (automate de preluare ambalaje) mobile, astfel încât să poată introduce în sistem ambalajele luate de la clienți, propunere ce ar putea fi pusă în practică.
În ciuda problemelor pe care mulți mici comercianți încă le au cu integrarea în sistemul RetuRO, procentul de ambalaje reciclate a crescut de la lună la lună.
În primul an al Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), au fost colectate peste trei miliarde de ambalaje, rata de colectare în noiembrie 2024 fiind de 76 la sută.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie care funcţionează pe principiul not for profit. Asta înseamnă că eventualul profit, realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi, va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu format din trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu – şi un acţionar public, statul român, prin Ministerul Mediului.