Cum combaţi DEPRESIA primei zi de lucru după vacanţa de Sărbători. Scapă uşor de „LUNEA CEA MAI TRISTĂ”

Prima zi de luni în care mergem din nou la serviciu după vacanţa sărbătorilor de iarnă este o zi foarte dificilă, în care în loc să ne simţim odihniţi şi relaxaţi, după bine-meritatele zile libere, suntem mai degrabă epuizaţi fizic şi psihic. Specialiştii au o explicaţie pentru acest lucru, dar şi câteva sfaturi pentru a depăşi mai uşor "lunea cea mai tristă" şi zilele similare.
Alina Costache
05 ian. 2015, 10:44
Cum combaţi DEPRESIA primei zi de lucru după vacanţa de Sărbători. Scapă uşor de

Prima zi de luni în care mergem din nou la serviciu, după vacanţa sărbătorilor de iarnă, este o zi deosebit de dificilă, spun specialiştii, deoarece mai mulţi factori negativi se cumulează, afectându-ne starea.

Dr. Angelos Halaris de la Universitatatea Loyola, psihiatru specializat în tratarea depresiilor, spune că în prima săptămână după sărbători se observă „o creştere a numărului de cazuri de depresie”. La fel în tot restul lunii ianuarie.

Entuziasmul sărbătorilor şi al vacanţei de final de an piere complet în faţa primelor zile de muncă dintr-un an nou. Mulţi oameni încep anul lucrător epuizaţi fizic şi psihic, cu toate că vin după câteva zile libere.

Vrei să eviţi DEPRESIA DE IARNĂ? Iată ce trebuie să faci

Starea de moleşeală de după sărbători se suprapune, la unele persoane, peste un tip special de depresie, caracteristică anotimpului rece: tulburarea afectivă sezonieră (SAD). În plus, dacă vremea în această perioadă a anului este foarte friguroasă, acest fapt constituie un factor de stres suplimentar perntru organism, ceea ce amplifică problema.

Pentru mulţi oameni, sărbătorile de iarnă implică mâncare şi băuturi alcoolice în exces; se adaugă probleme de familie şi dificultăţi în relaţia cu partenerul, care, de multe ori, ies la suprafaţă tocmai în această perioadă.

Ca rezultat, mulţi oameni încep anul deja „dărâmaţi” fizic şi mental.

Situaţia este cu atât mai gravă pentru cei care suferă deja de tulburarea afectivă sezonieră (SAD. SAD este caracterizată prin depresie, epuizare şi lipsă de interes faţă de oameni şi de activităţile obişnuite.

„Această tulburare afectează viziunea unei persoane asupra vieţii şi capacitatea de a funcţiona corespunzător”, explică dr. Halaris.

Iar factorii de stres ambientali, precum un val de frig puternic, pot contribui la apariţia depresiei la persoanele care sunt deja vulnerabile din cauza SAD, a letargiei de după sărbători sau a altor factori, afirmă specialistul.

Se crede că SAD este asociată cu un dezechilibru chimic la nivelul creierului, determinat de insuficienta expunere la lumină în timpul zilelor scurte şi înnorate ale iernii.

Cum să scapi de depresia revenirii la muncă

Lumina naturală, spune dr. Halaris, afectează biochimia creierului în mod pozitiv şi poate acţiona, astfel, ca un anti-depresiv.

Prin urmare, recomandă medicul, dacă puteţi suporta frigul, ieşiţi afară în timpul zilei, chiar dacă este înnorat. Aveţi grijă ca draperiile să fie trase şi jaluzelele ridicate pentru a permite pătrunderea luminii naturale.

Problema nu trebuie neglijată: la nevoie, SAD poate fi tratată eficient prin fototerapie (expunerea la anumite tipuri de lumină), medicamente antidepresive şi/sau psihoterapie. Un dispozitiv modern foloseşte, de exemplu, o bentiţă specială, cu surse de lumină incorporate, care transmite lumina spre retină şi care poate fi purtată atât afară, cât şi în casă.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei