Cum deosebim carnea afumată natural de cea injectată cu SUBSTANŢE NOCIVE pentru sănătate

Specialiştii au descoperit că multe preparate din carne conţin doar arome de fum şi o serie de conservanţi periculoşi. Pentru a câştiga timp şi bani, unii procesatori de carne folosesc fumul artificial în locul afumării tradiţionale. Fumul lichid potenţează gustul, mirosul, aroma şi aspectul însă riscurile sunt uriaşe pentru sănătate.
Iulian Tudor
12 dec. 2017, 09:00
Cum deosebim carnea afumată natural de cea injectată cu SUBSTANŢE NOCIVE pentru sănătate

În ultimii ani, fumul lichid a devenit foarte utilizat pentru afumarea produselor din carne, a mezelurilor, scrie adevarul.ro. Este o substanţă cu care se injectează atât membrana produsului din carne cât şi interiorul acestuia. Fumul lichid potenţează gustul, mirosul, dă un aspect plăcut preparatelor şi le măreşte perioada de valabilitate.

Citeşte şi Cel mai folosit aditiv din produsele de panificaţie produce „îngrijorări legate de riscurile de toxicologice”

Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, există două feluri de fum lichid: cel obţinut chiar din fum condensat şi prelucrat şi cel obţinut cu arome identic naturale. Ambele sunt folosite în industria alimentară. Spre deosebire de afumarea clasică, ce afectează doar exteriorul produsului, fumul lichid se pune şi în masa produsului, din acest punct de vedere fiind mult mai periculoasă metoda.

Daca vreţi să cumpăraţi din marile centre comerciale produse afumate, evitaţi-le pe cele ambalate care conţin o mulţime de conservanţi. Consumul mare de astfel de produse poate genera afecţiuni ale ficatului, stomacului, pancreasului iar în forma cea mai gravă se ajunge la cancer. „Am găsit şase substanţe chimice, şase aditivi alimentari. Observăm doi stabilizatori: difosfat şi trifosfat de sodiu, un agent de îngrosare, caragenan, despre care se ştie că este cancerigen”, spune Costel Stanciu, preşedinte APC. Vă puteţi da seama că produsul este natural, urmărind cu atenţie culoarea sa, care trebuie să fie maronie.

„Produsele tradiţionale au culoare specifică, adică maro, nicdecum roz, roşu intens. În momentul în care vedem roz-roşu, cu siguranţă s-a introdus nitrit de sodiu, carmin”, susţine Costel Stanciu, preşedinte APC. Un prim pas pentru a ne asigura de calitatea produsului afumat este prin alegerea variantei de a le cumpăra de la producătorul care obţine produsul corespunzător şi care pe etichetă nu are trecute diverse substanţe cu ar fi: aditivi alimentari sintetici sau coloranţi. Puteţi cumpara afumături din carmangerii unde aveţi şanse să să găsiţi produsul afumat tradiţional, care conţin doar sare şi condimente. „Pentru că este natural şi nu este injectat cu substanţe, nu conţine aditivi sau alte componente din acestea care se regăsesc pe toată piaţa, produsul are o culoare cât mai naturală. Nu este o carne roşiatică dată de acele substanţe. După ce este scos de la fum, trebuie să aibă o culoare maronie iar pe zi ce trece el se închide la culoare tocmai datorită fumului care dă şi gust produsului”, spune Manuela Nicolae, de la Gabioti Buzău.

Afumarea produselor se face cu scopul de a preveni oxidarea alimentelor, fumul care pătrunde preparatele din carne având o puternică acţiune bactericidă indusă de fenolii şi acizi care îl compun.

Citeşte şi Ce nu ştiai despre pateul de ficat. Pericolul din conservă care îţi afectează sănătatea

„Primul indiciu că eşti într-o carmangerie care îşi respectă clienţii este mirosul de fum, un fum plăcut, care nu respinge. Produsele afumate corect, cu lemn de fag de exemplu, sunt foarte uşor acceptate de organism, nu dau alergii copiilor şi de aceea pe piaţă sunt foarte căutate de toată gama de cosnumatori. Deci, pe scurt, caracteristicile unui produs afumat natural sunt mirosul îmbietor de fum şi culoarea cărnii care nu trebuie să fie roşiatică”, spune Manuela Nicolae.

O afumare corectă se obţine într-un focar plasat în afara incintei de afumare. Fumul generat în acest focar este colectat şi transmis apoi printr-o ţeavă în spaţiul de afumat.

De asemenea, esenţa lemnului folosită pentru afumare este foarte importantă. Aceasta dă aroma alimentului afumat. De exemplu, lemnul de fag, o esenţă tare, arde mai greu, asigurând un flux redus de fum pentru o perioadă îndelungată de timp. Obţinerea culorii dorite a produsului din carne depinde în mod direct de felul cărnii, de tehnica de afumare folosită, precum şi de durata acesteia.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna mai? Întârzierea care va afecta mulţi pensionari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte