Cum deosebim tipurile de roşii din piaţă, cum le alegem pe cele mai gustoase

Preocupările sunt diferite când vine vorba de legume. Pe unii îi interesează prețul sau felul în care au fost crescute și riscurile pe care le-ar avea consumul pentru sănătate, în cazul în care au fost tratate cu pesticide. Pentru alții primează gustul.
Filip Stan
01 iul. 2024, 10:31
Cum deosebim tipurile de roşii din piaţă, cum le alegem pe cele mai gustoase

O întreagă dezbatere pe tema alegerii roșiilor gustoase a fost lansată în mediul online de un cetățean exasperat că nu nimerește roșii pe care să le mănânce cu plăcere, deși își dă tot interesul.

,,Merg în piețe, supermarketuri, aleg, pipăi, miros, verific legumele în toate modurile cunoscute și sunt atent la codițe să nu fie uscate, să nu aibă coajă pete, etc, etc și ajung cu legumele acasă și sunt lemn. Legume fără gust, fără zeamă, fără rost. Dă nevasta comandă și-i zic să-mi ia niște roșii, oricare, că mai am niște brânză în frigider și parcă aș mânca-o dimineață cu roșii și niște ouă ochiuri lângă. Acum pe seară zic să tai una să văd ce e de capul lor. Mă uit pe etichetă, țară de proveniență Turcia. Zic gata, carton și astea. Le pipăi, le miros, nimic. Să vezi ce le arunc direct la gunoi. Tai roșia pe jumate, nici cotor n-are. Ce drac de roșie o fi asta că nici cotor nu i-a crescut. Dacă n-are săraca cotor clar nici gust n-are rost să pretind de la ea.

Surpriză, nene, roșii bune, cu gust și zeamă. Roșii luate la mișto. Așa ghinionist să fiu când aleg eu legumele?”, a scris acesta pe Reddit.

Postarea a stârnit o adevărată dezbatere despre felul în care trebuie alese roșiile încât să fie gustoase. Unii cred că ține de sezon alții, de soi.

,,Depinde foarte mult de sezon. Singurele roșii bune le găsesc la final de primăvară și în timpul verii”.

,,Ia-ți roșii cherry, ai șanse mai mari de succes”.

Un criteriu se referă la țara de proveniență.

,,În afara sezonului de roșii, încerca să cumperi cherry – alea sunt mai dulci și cu mai mult gust. Apoi, indiferent de anotimp evită roșiile din Olanda, Turcia – din Turcia evită orice de fapt. Gust ok roșii Spania/ Italia. Roșiile noastre din piață – după jumătatea lui iunie le găsești mai gustoase când apar ele mai natural să zic și nu stimulate la 3 zile până se înroșesc și înăuntru rămân verzi.”

,,Eu de la un timp mănânc numai roșii cherry și niciodată nu am nimerit roșii din alea cu gust de apă. Mereu au avut ceva gust și niște dulceață, simți că mănânci o roșie. Și nu sunt cu mult mai scumpe că cele normale.”

,,În primul rând ar trebui să cunoști când e sezonul pentru diverse legume în România. Acum sunt roșii în seră doar făcute cu oamenii care au sobe și vândute la suprapreț. De fapt nici pentru astea nu sunt sigur că e timpul. Răsadurile de afară abia s-au plantat de câteva săptămâni unde vremea a permis.

Roșiile care-s acum în piață sunt aduse din Turcia, Maroc, Spania, Olanda și sunt din niște soiuri care își mențin forma ca să reziste la transport, pot să aibă concentrația de pesticide peste limita admisă, etc. Nici cele autuhtone nu sunt garantate. Dar să găsești în perioada asta roșii cu gust, ar însemna poate să fie bio, sau să știi exact de unde provin.”

,,Stai să vezi când iei semințe de roșii, faci răsaduri, aștepți să crească, le plantezi, ai grijă de ele și n au gust (am avut o bafta anul trecut la semințe de roșii de cauciuc)”.

Unii cred că e important unde sunt depozitate roșiile și că și-ar pierde gustul în frigider.

,,În contextul actual al alimentelor, îți pot spune ce fac eu. Când cumpăr din supermarket legume, cu excepția castraveților/ ridichilor/ verdețurilor nu le consum imediat, ci după câteva zile. La fel și cu fructele. Când iau de la producători locali, la fel. Cu fructele e la ghici, unele le poți ține câteva zile, altele nu. Ah, și nu le țin la frigider, mai ales că majoritatea nu sunt coapte încă.”

,,Legumele din piețe sau aprozare din colț de bloc sunt niște mizerii infecte pline de chimicale. Nu știu de unde mitul asta că iau din piață că e mai bun.

Săptămâna trecută am mers la piața și am luat din prostie și ceva legume. Cele mai proaste legume mâncate în viața mea.”

,,Evită fructele și legumele din Turcia, deoarece nu respectă nicio normă, i-a spus un ghid turistic din Turcia unui prieten asta, le stropesc cu pesticide chiar și cu 3 zile înainte de recoltare că să maximizeze recolta”.

,,Exemplu la roșie eu verific cotorul să fie mai micuț, și dacă strâng roșia să o simt moale, pentru că rezultă de cele mai multe ori că nu e așa ‘lemn’ pe interior și însăși culoarea ei contează la majoritatea felurilor, alea roșu închis șanse mai mari să fie bune”.

Deja fiecare dintre noi putem resimți efectele caniculei, iar până și cei mai împătimiți fani ai verii trebuie să recunoască că temperaturile din ultima perioadă au fost unele excesive. Ei bine, în aceste condiții de căldură extremă, mesele ușoare și hidratarea suficientă sunt cei mai buni aliați pe care îi avem, dacă dorim să simțim atât sătui, cât și revitalizați și plini de voie bună. Fie că ne orientăm spre diferite salate, ori, de ce nu, înlocuim sosurile și prăjeala din sendvișuri cu roșii și castraveți, legumele și fructele vor fi de bază în alimentația noastră.

Însă, dacă vă întebați cum să recunoaștem diferitele tipuri de roșii, pentru a găsi varianta noastră preferată, ei bine, răspunsul este simplu! Există semne clare prin care putem deosebi speciile de roșii, așa că puteți să vă bucurați de gustul perfect, de-a lungul verii!

Cum să deosebim roșiile între ele

Un hibrid apreciat aproape unanim în rândul cultivatorilor este Siriană F1, un hibrid timpuriu (110-115 zile), cu creștere nedeterminată, realizat la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultura Buzău. Acesta are fructele rotunde, de un roșu puternic, greutatea medie fiind de circa 140-180 grame. Un aspect important este că nu produce acele zone albe în interiorul roșiei.

 

Inima de bou
Un alt soi extrem de apreciat de producători este și Inima de bou, crescut mai mult în gospodării, grădini și mai puțin în exploatații agricole intensive. Are o rezistență mare la boli și produce niște roșii mari, dulci, gustoase și zemoase.

Sunt sau nu roșiile crăpate bune pentru consum? La ce trebuie să fim atenți atunci când ne pregătim să mâncăm roșii crăpate

Soiul Inima de Bou îl puteți recunoaște foarte ușor, datoria aspectului de roșie aproape uriașă, care ajunge și la 600-700 de grame. Are puține semințe. Roșia are însă un dezavantaj și anume că nu rezistă mai mult de câteva zile după ce a fost culeasă.

Soiul 1600 de Buzău
Producătorii români apreciază de asemenea, pentru gustul sau, și soiul de roșii 1600 de Buzău, care are o greutate medie de 180-200 de grame. Este un soi cu fructe mari, cărnoase și gustoase, având o greutate medie de 200 de grame.
Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine. Semnele distincte la care să fii atent
Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atât pe tarabele piețelor, cât și în supermarketuri. Deși au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă câteva semne distincte.

 

Deși roșiile injectate pot părea a fi sănătoase și delicioase, ele pot conține aditivi și substanțe chimice periculoase. În consecință, este important să recunoașteți roșiile injectate și să eviți să le cumpărați.

Citeste si Amestecul miraculos care elimină dăunătorii din grădina de legume. Cel mai eficient fertilizant natural pentru cultura de roșii

Verificați forma și mărimea – Roșiile injectate sunt adesea mai mari decât roșiile naturale, cu o formă mai uniformă și mai regulară.

Verificați textura – Roșiile injectate sunt adesea mai dure și mai grele decât celelalte. Dacă găsiți o rosie cu o textură prea dură sau prea grea, este probabil că a fost tratată cu substanțe chimice pentru a îmbunătăți rezistența.

Verificați culoarea – Roșiile injectate au adesea o culoare mai intensă și mai uniformă decât celelalte.

Verificați interiorul – Dacă deschideți o rosie injectată, veți observa un interior alb, lemnos, în loc de interiorul natural al roșiilor, care este roșu. Acesta este un semn că poate conține chimicale folosite pentru a se coace repede și a rezista mai mult timp.

Verificați pulpa – Dacă deschideți o rosie injectată și verificați pulpa ei, veți observa că aceasta este prea compactă și prea dură. Acest lucru sugerează că a fost produs printr-un proces special de injectare.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Angela Merkel își exprimă temerile legate de colaborarea lui Elon Musk cu Donald Trump
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni