Cum deosebim un PRODUS cu adevărat ECOLOGIC. Ce informaţii trebuie să apară pe ETICHETĂ

Din dorinţa de a-şi vinde produsele, unii producători folosesc tot felul de strategii de marketing care sunt înşelătoare pentru cumpărători. Foarte multe produse de pe rafturile magazinelor poartă denumirea de "bio" sau "ecologic", deşi acestea conţin aditivi sau alte substanţe chimice. Iată ce trebuie să fie menţionat pe etichetele produselor cu adevărat ecologice.
Marilena Vili
18 nov. 2015, 07:58
Cum deosebim un PRODUS cu adevărat ECOLOGIC. Ce informaţii trebuie să apară pe ETICHETĂ

Pentru a defini produsele naturale, care nu sunt modificate genetic şi care nu conţin hormoni, aditivi sau alte substanţe chimice, se folosesc anumiţi termeni. Conform legislaţiei, termenul care se utilizează în România este „ecologic”.

„În conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională, Statele Membre pot utiliza pe eticheta unui produs obţinut din agricultura ecologică, termenii ecologic, biologic sau organic, termeni care sunt similari. Fiecare Stat Membru îşi alege termenul care defineşte mai bine acest sistem de agricultură. Conform anexei din Regl. Consiliului nr. 834/2008, unele State Membre folosesc termenul de biologic (ex. Franţa, Belgia, Italia, Grecia, etc,) altele ecologic (ex. Spania, Danemarca, Germania, Suedia, etc), altele organic (Anglia, Irlanda, Malta etc). În România, conform legislaţiei comunitare şi naţionale, termenul utilizat este ECOLOGIC„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Teodora Aldescu, directorul Asociaţiei EcorPartener – Centru de resurse pentru promovarea şi marketingul produselor certificate ecologic.

Multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor poartă denumirea de „bio”, „biologic”, „eco”, „ecologic” sau „organic”, deşi aceste alimente nu sunt naturale, ci conţin anumite substanţe chimice. Pentru a nu fi păcăliţi, este important să citiţi cu atenţie eticheta produselor.

Citeşte şi AVIZ cumpărătorilor: ETICHETE FALSE pe mezelurile de la magazine. Ce conţin cu adevărat

Un produs ecologic poate fi identificat după prezenţa pe etichetă a siglei europene pentru producţia ecologică care este obligatorie pentru toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu. De asemenea, pe eticheta unui produs ecologic poate fi prezentă, alături de sigla UE, dar nu obligatorie, prezenţa altor sigle private, regionale sau naţionale„, a explicat Teodora Aldescu.

De asemenea, Teodora Aldescu, directorul Asociaţiei EcorPartener – Centru de resurse pentru promovarea şi marketingul produselor certificate ecologic precizează că „în afara menţiunilor care privesc etichetarea alimentele în general, menţiunile specifice şi obligatorii care se aplică pe eticheta unui produs ecologic” sunt:

  • trimiterea la modul de producţie ecologic/biologic/organic. De ex. miere ecologică/biologică/organică;
  • numele, adresa şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a certificat produsul;
  • sigla europeană pentru produsele ecologice. De menţionat că în câmpul vizual al siglei europene trebui să figureze, de asemenea, numărul de cod al organismului de inspecţie şi certificare care a certificat produsul şi locul de producţie al materiilor prime agricole (UE sau NON-UE)

Alimentele ecologice nu trebuie să conţină organisme modificate genetic a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor, dar nici aditivi, substanţe complementare şi substanţe chimice de sinteză.

Citeşte şi ALARMANT: Produsele BIO pot conţine până la 50 de E-uri. Vezi ce rişti dacă le consumi

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.