Pentru a defini produsele naturale, care nu sunt modificate genetic şi care nu conţin hormoni, aditivi sau alte substanţe chimice, se folosesc anumiţi termeni. Conform legislaţiei, termenul care se utilizează în România este „ecologic”.
„În conformitate cu legislaţia comunitară şi naţională, Statele Membre pot utiliza pe eticheta unui produs obţinut din agricultura ecologică, termenii ecologic, biologic sau organic, termeni care sunt similari. Fiecare Stat Membru îşi alege termenul care defineşte mai bine acest sistem de agricultură. Conform anexei din Regl. Consiliului nr. 834/2008, unele State Membre folosesc termenul de biologic (ex. Franţa, Belgia, Italia, Grecia, etc,) altele ecologic (ex. Spania, Danemarca, Germania, Suedia, etc), altele organic (Anglia, Irlanda, Malta etc). În România, conform legislaţiei comunitare şi naţionale, termenul utilizat este ECOLOGIC„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Teodora Aldescu, directorul Asociaţiei EcorPartener – Centru de resurse pentru promovarea şi marketingul produselor certificate ecologic.
Multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor poartă denumirea de „bio”, „biologic”, „eco”, „ecologic” sau „organic”, deşi aceste alimente nu sunt naturale, ci conţin anumite substanţe chimice. Pentru a nu fi păcăliţi, este important să citiţi cu atenţie eticheta produselor.
Citeşte şi AVIZ cumpărătorilor: ETICHETE FALSE pe mezelurile de la magazine. Ce conţin cu adevărat
„Un produs ecologic poate fi identificat după prezenţa pe etichetă a siglei europene pentru producţia ecologică care este obligatorie pentru toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu. De asemenea, pe eticheta unui produs ecologic poate fi prezentă, alături de sigla UE, dar nu obligatorie, prezenţa altor sigle private, regionale sau naţionale„, a explicat Teodora Aldescu.
De asemenea, Teodora Aldescu, directorul Asociaţiei EcorPartener – Centru de resurse pentru promovarea şi marketingul produselor certificate ecologic precizează că „în afara menţiunilor care privesc etichetarea alimentele în general, menţiunile specifice şi obligatorii care se aplică pe eticheta unui produs ecologic” sunt:
Alimentele ecologice nu trebuie să conţină organisme modificate genetic a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor, dar nici aditivi, substanţe complementare şi substanţe chimice de sinteză.
Citeşte şi ALARMANT: Produsele BIO pot conţine până la 50 de E-uri. Vezi ce rişti dacă le consumi