1. Parintii fac treburi pentru copii pe care si acestia le-ar putea face
Totul incepe devreme. Spre exemplu, mama se grabeste cu cumparaturile acasa pentru ca are de pregatit masa, dar ar trebui sa treaca si pe la curatatorie ca sa isi ridice niste haine, insa micutul ei o incetineste din mers.
In astfel de momente se intampla des ca mama, gandindu-se ca este absolut obligatoriu sa le faca pe toate in aceeasi zi, isi ia in brate copilului care deja stie sa mearga doar pentru a le face pe toate. Se intampla o data, se intampla de doua ori, se intampla de trei ori, iar in scurt timp copilul va cere sa fie carat in brate mai tot timpul, desi dispune de toate capacitatile motrice pentru a se deplasa de unul singur.
Citeşte şi Educaţie copii: Cum corectăm comportamentul greşit al copiilor
Acesta este doar un exemplu. Un alt exemplu poate fi a strange jucariile dupa copil, desi si el poate sa le puna in cutia cu jucarii. Intr-adevar, poate mai uita o jucarie sau doua, insa a face in locul lui ceea ce si el poate face, pe termen lung, este un gest repetat care induce copilului ideea ca el nu este in stare. Asadar, implicit, ii scade increderea in fortele proprii.
2. Parintii ofera prea multe instructiuni
Multi parinti au impresia ca copiiilor lor trebuie sa li se explice de o mie si una de ori acelasi lucru ca sa il faca bine. Insa repetitia – desi este considerata „mama invataturii” – poate induce unul copil senzatia ca el este prost si ca de aia tata ii spune de sapte ori cum sa se spele pe maini.
Citeste continuarea pe Lyla.ro