Consultantul ştiinţific Christ Reed explică, pe site-ul UNESCO, că virusurile și bacteriile sunt organisme atât de mici încât, pentru îndepărtarea lor, este necesară utilizarea de substanţe chimice, acestea fiind capabile să scoată nanoparticulele lipicioase din ridurile pielii. „Acesta este motivul pentru care săpunul este atât de important. Este făcut pentru așa ceva”, scriu specialiștii organizației.
20 de secunde sunt suficiente pentru ca „moleculele în formă de pin să penetreze tipurile de bacterii și viruși, inclusiv COVID-19, care se protejează cu o membrană grasă lipidică. La fel ca o unghie care sparge un balon, capătul care respinge apa al moleculei de săpun, o coadă hidrofobă care se poate lega de uleiuri și grăsimi, înjunghie COVID-19 și lasă virusul ca un sac dezumflat și stricat de celule ARN”, explică sursa citată.
Spălarea cu săpun îndepărtează chiar și virusurile mult mai puternice sau bacteriile de pe piele. Acest lucru se datorează naturii duale a moleculelor de săpun. „Pe măsură ce capetele hidrofile, iubitoare de apă, se întind pentru a se lega de apă, cozile se întorc spre interior pentru a se proteja de apă. Făcând acest lucru, ridică tot ce prind în cale în niște „cuști” minuscule cu bule de săpun, numite micele. Spălarea puternică a tuturor părților mâinilor, chiar și a încheieturilor, este esențială pentru a îndepărta aceste particule invadatoare. Nu contează dacă apa este caldă sau rece atât timp cât este săpun”, precizează specialiştii.
Organizația Mondială a Sănătății explică ce presupune spălarea corectă a mâinilor: spălarea încheieturilor, palmelor și părţii posterioare a mâinilor, a spațiilor dintre degete, frecarea degetului mare în interiorul pumnului și frecarea vârfurilor degetelor în palme.
Despre săpunurile și gelurile antibacteriene UNESCO precizează că ”în privința COVID-19 acestea nu sunt mai utile decât săpunul obișnuit, iar gelurile sunt și ele inutile, cu excepția cazului în care includ cel puțin 60% alcool, deoarece produsele antibacteriene nu afectează deloc virusurile. Mai mult, bacteriile care supraviețuiesc unui astfel de tratament pot deveni rezistente la produsele antibacteriene în viitor”, subliniază specialiştii.