Pasionații de grătare și-au exprimat punctele de vedere prin intermediul grupului Mutat la țară – Viață fără ceas. Un internaut a intrebat:
„Când pun carnea? Cum îmi dau seama ca nu e prea fierbinte? Dar să nu fie nici prea rece, să aștept 2 ore”.
Un grătaragiu cu experiență l-a îndrumat pe cetățeanul aflat în dilemă:
„Micii nu au nevoie de prea mare foc, însă carnea de porc da, puiul de foc mediu și micii când jarul nu mai este atât de puternic. Încercați așa și sigur nu veți mai arde micii.”
Alt internaut a intervenit în discuție:
„Când sunt „albi” și sufli peste ei, zboară praful alb și îi vezi roșii, adică încinși. Dacă fac flacăra, stropești un pic cu apă (arunci un pic de apă în căușul palmei, nu o găleată), doar cât să stingă flama. Dacă micii sunt arși, poate că grătarul e prea aproape de cărbuni (trebuie să fie un pic de distanță, 2-3-4 cm, nu direct pe jar). Asta îmi vine în minte acum, fără să văd cum îi faci.”
Soția unui bărbat a avertizat că micii se pun ultimii la făcut.
„Nu sunt expertă în grătar. Stau pe lângă soț de câte ori face grătar și știu că pune prima carnea de porc, pui, cârnăciorii și micii”.
Alt grătaragiu a explicat de câte ori se întorc micii de grătar și când.
„Presupunând că este o întrebare pe bune…încerc și eu un răspuns. Dacă vorbim de mici, aceștia trebuie întorși pe fiecare parte (eu îi întorc pe 4 părți). Momentul de întors este când se dezlipesc ușor de grătar (carnea nu rămâne lipită). Partea cu arsul ține de timp: dogorește mai tare, îi întorci mai repede și mai des. Personal nu am „domolit” jarul cu apă niciodată, doar când se aprinde de la grăsimea picurată pe el.În plus, dacă ai acces și posibilitatea, fă jarul din lemne de esență tare (fără cărbuni). Mie mi se pare că are gust mai ok + că nu dogorește așa tare la început. Spor și totul se învață din practică.”
Alt internaut, cu și mai multă experiență, a explicat:
„Depinde de mai mulți factori (grosimea grătarului, distanță față de cărbuni, tipul de carne, timpul de cărbune). Eu de exemplu încep arderea cu lemn peste care adaug un sac de 12kg cărbuni. Pun grătarul și îl las să se încingă destul de mult că să-l pot curăța… După ce îl curăț îl mai las peste cărbuni 15 – 20 minute… Grătarul meu este făcut cu fier 18mm (pentru vită și oaie) … Alegerea momentului în care puneți carnea se face cum au spus și colegii mai sus îndeplinind cumulativ 2 aspecte: 1.cărbunii încep să prindă un praf alb. 2. Va udați mâna cu apă rece și o puneți la 10cm deasupra grătarului dacă rezistați 5 secunde atunci este bun de pus carnea.”
A curs cu opinii și sfaturi pe topicul „micii perfecți”.
Citește și: Care este rețeta micilor „La Cocoșatu”. Celebrul Sandu Cocoșatu a dezvăluit „secretul”