Cum este Crăciunul pentru Nicoleta, o mamă care îşi creşte singură cinci fete. Copiii din România sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul UE. Confrom Eurostat, 41,5% dintre ei sunt în acest pericol, raportat la media europeană de 24,2%.
„Sprijinul pentru un astfel de copil înseamnă efectiv o şansă. Înseamnă grija şi iubirea pe care orice copil de pe această lume le merită. Şansa la educație pentru copiii din mediul rural este vitală, chiar dacă uneori nu realizăm urgența şi importanţa acestei investiţii. Investiția în educaţie chiar schimbă vieţi. Nu sunt vorbe mari.
Iar dacă vorbim despre bucuria de Crăciun, poate părea un lucru minor, însă o astfel de amintire rămâne întipărită în minte şi orice cititor cred poate regăsi în ceea ce spun.
Să crezi în Moș Crăciun cu toată puterea și naivitatea ta de copil, să fii cuminte tot anul, să-ți ajuți familia în gospodărie, să împarți hainele și ghetele cu frații, pe rând, ca să mergi la școală, să crezi, să-i scrii, să vezi la alți copii prin sat cadouri, iar tu să nu primești nimic…
Ce poate frânge mai mult sufletul unui copil, când ultima speranță la geaca nouă, la ghete, la jucării, dulciuri și haine se stinge?”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, pentru Digi24.ro.
Nicoleta a fost căsătorită de două ori, dar în prezent nu mai ține legătura cu niciunul dintre cei doi foști soți. În urmă cu o lună, casa Nicoletei a luat foc, iar majoritatea lucrurilor au fost arse în totalitate sau distruse, după ce tavanul s-a prăbușit. De atunci, Nicoleta și fetele sale s-au mutat la câteva case distanță, la mama ei.
În cele trei camere ale casei părinților Nicoletei locuiesc 10 persoane. Într-o cameră dorm mama și tatăl Nicoletei, în altă cameră stă fratele său împreună cu logodnica lui, iar într-o altă cameră doarme Nicoleta și cele 5 fete. Camera o folosesc și pe post de bucătărie, iar în timpul școlii online, fetele au învățat după un singur laptop vechi în aceeași cameră.
Nicoleta spune că oamenii i-au sărit în ajutor după incendiu, iar casa a început să fie renovată.
„Putem să locuim din nou în casă peste câteva luni. Dar avem nevoie de mobilă, pe care nu ne-o putem permite. Fetele au nevoie de câte o tabletă pentru lecțiile la școală și ar fi bun și un televizor, că fata mică (Vanessa) se uită la desene.
Vreau ca fetele mele să nu trăiască ce am trăit eu. Vreau să învețe și să ajungă fete cu carte și la casa lor. Să ajute oamenii, cum ne ajută și pe noi alții acum”, mărturisește Nicoleta, pentru sursa menţionată mai sus.
La distanță de 50 de kilometri de București, într-un sat din județul Ialomița, într-o cameră foarte mică, de doar câțiva metri pătrați, în care patul și soba ocupă mai mult de trei sferturi din cameră, doi copii abia ajunși de la școală se joacă cu mașinuțele.
Sunt băieții lui Flori, o mamă care își crește singură copii de doi ani de zile, după ce tatăl i-a părăsit în urma problemelor cu alcoolul și jocurile de noroc.
Luca are 7 ani, este în clasa întâi și ne-a povestit că vrea să devină astronaut, pentru că îi plac costumele oamenilor care zboară cu racheta. Spune că i-a văzut la televizor și într-o zi vrea și el să zboare în spațiu. Eric, fratele său mai mic, are 6 ani, este în clasa pregătitoare și vrea să devină polițist, pentru că îi place mașina de poliție din satul său.
Amândoi locuiesc împreună cu mama lor în două camere dintr-o locuință ale cărei pereți sunt degradați și stau să cadă. Au reușit să împodobească un brad artificial, pe care l-au primit cadou de la cineva.
Flori și cei doi băieți ai săi trăiesc din alocația copiilor și ce mai reușește ea să lucreze cu ziua uneori prin vecini.
„Eu îmi cresc singură copiii de doi ani de zile și îi duc la școală. Îi spăl, dar nu am mașină de spălat. Spăl la mână”, povestește Flori pentru Digi24.ro.
De Crăciun, Flori își dorește pentru copiii ei o mașină de spălat, ca să le poate spăla hăinele copiilor așa cum trebuie pentru a-i pregăti de școală, dar și de un frigider, pentru că cel vechi aproape că nu mai funcționează.
În campania „Eu cred în tine, Moş Crăciun. Tu crezi în minte?” a organizației World Vision România, oricine poate fi Moş Crăciun la sate, trimițând un SMS la 8864 cu textul SPERANȚĂ (cost 4 euro).