Cum este mai AVANTAJOS să-ţi construieşti o casă: Cu meseriaşi sau cu firmă

O casă construită în regie proprie este mai ieftină. Firma construieşte casa pentru 120 de euro metrul pătrat, iar meseriaşul pentru 100 de euro. La o casă de 100 de metri pătraţi pot fi scutiţi 2.000 de euro.
Nicu Stan
25 sept. 2012, 05:51
Cum este mai AVANTAJOS să-ţi construieşti o casă: Cu meseriaşi sau cu firmă

Avantajul principal al construirii casei cu o echipă de meşteri particulari este preţul mai mic al manoperei de construcţie, însă, preţul final poate fi mai mare chiar decât cel plătit unei firme, deoarece meseriaşii nu oferă garanţie în cazul în care lucrarea trebuie refăcută din vina acestora.

Potrivit celor implicaţi în piaţa construcţiilor, manopera pentru o casă construită din cărămidă si beton reprezintă aproximativ 30% din costurile totale ale construcţiei.

„În prezent, metrul pătrat construit al unei case din cărămidă şi beton costă aproximativ 400 de euro, cu tot cu manoperă. Aceasta este de aproximativ 120 de euro pentru fiecare metru pătrat”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul Policons Group SRL.

Meseriaşul nu oferă garanţie

Pentru o casă de 100 de metri pătraţi construiţi proprietarul va face o economie de aproximativ 2.000 de euro dacă apelează la particulari în detrimentul unei firme de construcţii.

„În cel mai fericit caz o echipă particulară percepe un preţ de 100 de euro pe metrul pătrat construit de casă. Cel mai mare dezavantaj este acela că particularul nu oferă nici un fel de garanţie pentru construcţia respectivă”, a precizat Ciprian Ana.

Şi construcţia în regie proprie, şi încheierea unui contract cu o firmă prezintă avantaje şi dezavantaje.

Varianta ridicării unei construcţii în regie proprie, cu o echipă de meşteri, este aleasă de către cei care doresc să construiască mai ieftin. Aceasta variantă este rentabilă din punct de vedere financiar datorită diferenţei de preţ rezultate, în principal. Eu personal nu recomand niciodată construcţia cu meşteri” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, arhitectul Octavian Ungureanu, reprezentant trilitica Frame.

Avantajul meseriaşilor

Preţul mai mic este singurul avantaj al construcţiei cu o echipa particulară de constructori. Dezavantajele meseriaşilor sunt mult mai multe. „Vorbim în primul rând despre lipsa contractelor legale de muncă încheiate între investitor şi constructor, din care decurge lipsa garanţiilor asupra lucrării executate în aceste condiţii, deoarece în contract se stabileşte nivelul de calitate dorit. De asemenea, nu există niciun termen de execuţie”, a mai spus arhitectul trilitica Frame.

Un alt dezavantaj al construcţiei în regie proprie este acela că proprietarul va trebui să stea mai mult la locul construcţiei. „Construcţia în regie proprie presupune o mai mare implicare în edificarea construcţiei din partea proprietarului pentru supravegherea lucrărilor, pentru evitarea risipei materialelor sau în vederea prevenirii unei durate de execuţie mai mare”, a amintit Ciprian Ana.

Principalul avantaj al construcţiei „la negru” se poate transforma într-un mare dezavantaj pentru aceia care apelează la această variantă de construcţie. „Continuarea lucrărilor cu o nouă echipă poate aduce costuri suplimentare de manoperă, precum şi de materiale de construcţie, şi există posibilitatea ca echipa nou-venită să dea vina pe cei care au lucrat anterior pentru deficienţele apărute”, a mai spus Ciprian Ana.

Avantajul preţului mai mare

În primă fază, cei care apelează la firme au impresia că s-au păcălit plătind un preţ mai mare pentru manoperă. „Preţul mai ridicat al construcţiei în antrepriză este principalul dezavantaj, dar pe termen lung acesta poate fi amortizat prin costurile mai mici rezultate din întreţinerea imobilului, cum ar fi lucrări de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrări de reparaţii capitale, dar şi prin gradul sporit de siguranţă al construcţiei, care presupune mai puţine refaceri de lucrări”, a concluzionat Ciprian Ana.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania