Ciorba de burtă este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri tradiționale românești. De-a lungul timpului, au apărut mai multe rețete care s-au răspândit, însă specificul ei este acrirea cu lămâie, oțet sau adăugarea usturoiului. Pregătirea acesti ciorbe are la bază câteva secrete cunoscute de gospodinele desăvârșite, însă, în restaurantele din țară, lucrurile stau diferit și puțini clienți știu cum este preparată acolo și ce conține exact.
Ciorba de burtă este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria românească și, deși poate părea simplu de realizat, este un preparat complex, cu o istorie bogată și cu varietate de rețete. Se crede că acest tip de mâncare datează încă din perioada medievală, inițial fiind destinată boierilor și nobililor, datorită ingredientelor costisitoare și timpului îndelungat alocat pregătirii.
Cu toate acestea, puțini oameni știu ce ingrediente conține ciorba de burtă regăsită la restaurantele din țară. Cei de la InfoCons au realizat un studiu, analizând mai multe preparate din restaurante. Potrivit datelor, în spatele multor ciorbe stau câteva ingrediente neașteptate.
Studiul InfoCons a fost realizat pe un eșantion de 65 de preparate disponibile în restaurantele din țara noastră, iar potrivit rezultatelor, ciorba de burtă poate conține până la 14 aditivi alimentari (E-uri), cu o medie de 5 aditivi per porție.
Mai mult, specialiștii au descoperit că nivelurile de zahăr și de sare din compoziția ciorbei sunt îngrijorătoare. Cantitatea de sare variază între 0,1 g și 5,54 g/100 g de ciorbă. Asta, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă maximum 5 g de sare pe zi. În ceea ce privește cantitatea de zahăr raportată la 100 g, aceasta oscilează între 0,45 și 2,95 g.
Cât despre calorii, dacă alegeți să o consumați în restaurante, ciorba poate avea între 24 și 285 de calorii/100 g, cu o medie de 135 de calorii.
InfoCons le recomandă consumatorilor să fie atenți atunci când vine vorba de alegerile culinare, să verifice meniurile și să solicite detalii atunci când este cazul.