Germania se opune dispariței cash-ului, motiv pentru care patronii de restaurante și baruri au căutat soluții ingenioase prin care să își motiveze clienții să plăteacă în numerar. Se pare că antreprenorii nu sunt de acord cu trendul digital care s-a răspândit peste tot în lume.
Citește și: DOCUMENT. S-a schimbat iar legea, cu cât cash poţi să cumperi porcul de Crăciun
Din acest motiv, mai multe restaurante și baruri au început să ofere reduceri substanțiale clienților care decid să achite notele de plată în numerar. Oficial, proprietarii spun că motivul acestor discounturi sunt taxele tot mai mari asociate plăţilor cu cardul, adică taxe de servicii, comisioane de tranzacţii sau închirierea POS-urilor. Experţii cred însă că patronii încearcă să ascundă sumele reale şi, astlfel, să fraudeze statul. Clar este un subiect despre care vom mai discuta mult şi bine.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat recent că Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în baza căreia toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice. El a mai precizat că vor exista însă două excepţii şi anume plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joia trecută, în şedinţa de Guvern, că va fi revizuită Ordonanţa de urgenţă privind operaţiunile cu bani cash şi a adăugat că economia nu este încă pregătită pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar, în special în mediul rural unde sunt puţine bancomate. Şeful Executivului a precizat că vrea, însă, să elimine toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România.
„Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care anulează anumite modificări privind decontările în numerar, prevăzute în proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Decizia vine după consultări cu mediul de afaceri şi după semnalele venite din partea socială. Rămân astfel în vigoare pragurile de plăţi cu cash, cum se vehiculează în spaţiul public – ca termen, deja existente, dar se păstrează şi două modificări şi anume soldul de casierie urmează a fi plafonat peste câteva zile la suma de 50.000 de lei. De asemenea, avansul de decontare se limitează la un plafon zilnic de o mie de lei pe persoană”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului. Între timp, ordonanţa a apărut în Monitoul Oficial şi se aplică de sâmbătă.
O serie de modificări fiscale au intrat în vigoare din 11 noiembrie, iar printre acestea se află și suma maximă de bani pe care ai voie să o păstrezi în casieria firmei. Legea noilor taxe pentru români a fost modificată de guvernul Ciolacu iar ordonanța a apărut vineri noapte în Monitorul Oficial.