Legea privind planificarea familială şi populaţia a fost modificată vineri, după decenii de eforturi ale Partidului Cominist, aflat la putere, de a dicta dimenisiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.
Agenţia de presă Xinhua, organizaţie media de stat, a anunţat în luna mai că schimbarea legii va fi aprobată în timpul unei întâlniri a Biroului Politic al partidului prezidată de preşedintele chinez Xi Jinping.
Partidul Comunist a impus limite de naşteri începând cu 1980 pentru a reduce creşterea populaţiei. Declinul natalităţii în ţară este rezultatul, parţial, al politicii 1 copil impuse în 1979. Conducerea a susţinut mult timp că o astfel de politică este un succes în prevenirea a 400 de milioane de naşteri suplimentare, salvând astfel resurse şi sprijinind creşterea economică.
Cuplurile care nu se conformau erau amendate şi îşi pierdeau locurile de muncă. În anumite cazuri, mamele erau forţate să întrerupă sarcinile sau să fie sterlizate. Preferinţa de a avea fii îi făcea pe părinţi să ucidă fetiţele, acest lucru ducând la un dezechilibru în raportul dintre sexe.
Restricţiile în planificarea familială au fost relaxate prima dată în 2015, când chinezii au primit permisiunea de a avea până la 2 copii. Dar acea schimbare a influenţat puţin declinul natalităţii.
Statisticile arată că anul trecut au avut loc 12 milioane de naşteri, faţă de 14,65 de milioane, în 2019, o scădere la cel mai mic nivel pentru China ultimelor aproximativ şase decenii.
În acelaşi timp, numărul chinezilor cu vârste de peste 60 de ani a ajuns la 264 de milioane (18,7% din total) în 2020, cu 6% mai mult decât în 2010.
Populaţia activă a Chinei a scăzut, în acelaşi timp, la 63,3% din total, de la 70,1% în urmă cu un deceniu.
Toate aceste cifre au provocat temeri că ţara va îmbătrâni înainte de a deveni bogată.
La sesiunea de vineri, comitetul permanent al Congresului a anulat nivelul amenzilor pentru încălcarea restricţiilor anterioare şi a cerut concediu parental suplimentar şi resurse pentru îngrijirea copilului. Noi măsuri în credite, taxe, şcolarizare şi încadrare în muncă ar trebui introduse „pentru a uşura povara familiilor”, arată un amendament. În plus, este avută în vedere combaterea discriminării femeilor însărcinate şi proaspetelor mame la locul de muncă.