Cum explică judecătorul Toni Greblă deciziile CCR în cazul sesizărilor depuse de Băsescu şi Ponta VIDEO

Curtea Constituţională a României nu are atribuţii de a lămuri comportamentul unor demnitari în exerciţiul mandatului, iar în situaţia în care se încalcă prevederile constituţionale în cazul preşedintelui este prevăzută în Legea fundamentală declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului, a declarat, miercuri seară, judecătorul CCR Toni Greblă.
Romania TV
21 mai 2014, 19:44
Cum explică judecătorul Toni Greblă deciziile CCR în cazul sesizărilor depuse de Băsescu şi Ponta VIDEO

„Curtea nu are atribuţii de a lămuri comportamentul unor demnitari în exerciţiul mandatului. În situaţia în care se constată că un demnitar încalcă prevederile Constituţiei, fie el şi preşedintele României, este procedură prevăzută de Constituţie, şi anume declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui. CCR nu are atribuţii de a verifica ante factum comportamentul constituţional al unor demnitari”, a afirmat judecătorul Toni Greblă.

El a reiterat că în situaţia în care se va aprecia că a fost încălcată Constituţia atunci se declanşează procedura prevăzută de Legea fundamentală, arătând că din acest punct de vedere sesizarea apare ca neavând corespondent în atribuţiile şi competenţele CCR.

‘În ceea ce priveşte comportamentul preşedintelui este definit de Constituţie mediator între puterile statului, între instituţii, între stat şi cetăţeni astfel încât Parlamentul este în drept să analizeze dacă anumite gesturi, atitudini şi declaraţii politice au încălcat sau nu Constituţia’, a precizat judecătorul.

Toni Greblă a menţionat, referitor la faptul că şeful statului nu este competitor electoral, că atribuţiile sunt prevăzute în Constituţie.

‘Preşedintele este mediator între puterile statului şi deci drept urmare el nu poate să aibă şi calitatea de competitor electoral, dar sarcina de a aprecia în ce măsura o dată s-a depăşit această limită nu aparţine CCR, ci Parlamentului. (…) O să motivăm în cuprinsul deciziei care sunt atribuţiile constituţionale ale preşedintelui. (…) Faptul că astăzi un preşedinte încalcă o anumită atribuţie, mâine alt preşedinte încalcă altă atribuţie nu e treaba CCR, e treaba Parlamentului să intervină’, a explicat Greblă.

El a subliniat că Guvernul are atribuţii legate de organizarea, din punct de vedere tehnic, a alegerilor, iar, în acesta sens, toate etapele au fost parcurse, alegerile se vor desfăşura pe 25 mai şi nu se putea reţine un conflict.

În ceea ce priveşte sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, judecătorul a precizat că CCR nu putea să spună altceva decât să îndemne puterile statului să-şi exercite atribuţiile constituţionale cu loialitate pentru că altfel ar fi o adăugire la Constituţie.

‘Curtea, neavând aceste atribuţii, numai Parlamentul este cel care trebuie să reglementeze, inclusiv prin Constituţie, care este rolul contrasemnării unor decrete de către prim-ministru, care este valoarea lor juridică, ce se întâmplă în cazul în care refuzul este pur şi simplu sau refuzul este motivat’, a mai spus Greblă.

Sesizarea premierului Victor Ponta privind conflictul cu preşedintele Traian Băsescu legat de implicarea şefului statului în campania electorală a fost respinsă miercuri de Curtea Constituţională a României.

Tot miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, depusă la data de 6 mai, în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie, generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete ale preşedintelui privind decorarea unor personalităţi ale culturii româneşti, care au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MedLife lansează primul centru mobil de testare pentru boli cu transmitere sexuală din Europa Centrală și de Sud-Est
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'