Cum explică Ministerul Transporturilor faptul că România este pe primul loc în UE la numărul de morți în accidente rutiere | EXCLUSIV

Încă un top negativ în care România este pe primul loc: Comisia Europeană a publicat raportul statelor din UE cu cele mai multe accidente mortale, unde țara noastră ocupă locul „fruntaș". 
Andi Miron
17 oct. 2022, 15:22
Cum explică Ministerul Transporturilor faptul că România este pe primul loc în UE la numărul de morți în accidente rutiere | EXCLUSIV

La nivelul UE, România înregistrează cele mai multe morți pe șosele raportate la milionul de locuitori. Din acest punct de vedere, țara noastră se poziționează la mare distanță de vecinii bulgari, în nefericitul top.

Potrivit raportului Comisiei Europene, în 2021 România a înregistrat 92 de decese raportate la milionul de locuitori. Bulgarii figurează pe locul al doilea în „clasament”, cu 81 de morți la milion.

Țările cu cele mai mici rate ale deceselor în accidente rutiere sunt Suedia (20 decese la un milion de locuitori) și Danemarca (22 la milionul de locuitori).

La nivelul UE, în 2021, s-au înregistrat 45 de decese rutiere/milion.

În raportul Comisiei Europene se mai arată că pe drumurile din Uniunea Europeană au murit 19.900 de persoane în 2021, o creștere cu 6% față de 2020, an puternic marcat de restricțiile COVID.

Cifrele arată și mai prost pentru România în 2022. Numărul deceselor pe șosele a crescut din nou, în medie cu peste 10%, față de anul 2021. Totuși, datele rămân sub cele din anul 2019. La nivelul UE, obiectivul este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030.

Totul depinde de infrastructura statelor membre, dar și de comportamentul în trafic, educația șoferilor.

 

Ministerul Transporturilor: „Indisciplina, viteza excesivă, depășirile hazardate, neacordarea priorității se transpun în persoane grav rănite sau decedate pe drumurile din România”

 

Cauza principală masacrelor de pe șoselele României reprezintă lipsa de bun simț a șoferilor vitezomani, susține Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, condus de către Sorin Grindeanu (PSD).

„Dacă la aproape 1.000 de km de drumuri de mare viteză – autostrăzi și drumuri expres avem în continuare accidente grave, este deja evident că nu mai putem ignora la nesfârșit adevărata problemă: indisciplina în traficul rutier.

La nivel de societate putem încerca să ascundem acest adevăr, să găsim scuze și să încercăm să dăm vina pe orice altceva. Nu putem să ascundem cifrele reci, care arată realitatea crudă.

Indisciplina, viteza excesivă, depășirile hazardate, neacordarea priorității se transpun în persoane grav rănite sau decedate pe drumurile din România.

Orice îmbunătățire a rețelei rutiere este practic anulată de nerespectarea minimelor reguli de circulație, care practic a devenit o practică acceptată cu seninătate în România. Vitezele maxime nu se mai respecta de mult timp pe niciun drum, acordarea priorității a devenit un moft, iar șicanarea în trafic a celorlalți participanți este deja o atitudine obișnuită.

Până nu se vor lua măsuri drastice pentru a elimina sursa accidentelor, nu vom avea o scădere a numărului de accidente grave și foarte grave, orice am face. Iar aici este important ca și societatea să pună piciorul în prag și să nu mai accepte indisciplina pe drumuri, fie că vorbim despre drumurile din localități fie din afara acestora”, a declarat oficialul MT, pentru RomâniaTV.net.

 

Problemele identificate de către pilotul Titi Aur

 

În opinia pilotului Titi Aur, instructor de conducere defensivă, este nevoie de infrastructură rutieră, cât și de educație în rândul populației.

„În primul rând ar trebui ca autoritățile să accepte că avem o problemă. Că avem un război în România. Avem în fiecare zi cinci morți, 25 de răniți grav și vreo 70-80 de răniți ușor. Următorul pas ar fi să facem cumva să scăpăm de această problemă. Societatea românească nu vede în asta o problemă. Ne-am obișnuit cu asta, cu cifrele acestea impresionante, în ultimii 15 ani.

În primul rând ar trebui să educăm copiii, inclusiv la școala generală. Apoi trebuie să-i învățăm și ce să ceară la școala de șoferi. Acum, un tânăr când își duce dosarul pentru școala de șoferi, el spune că vrea să obțină permisul de conducere, nu să învețe să conducă.După ce facem școala de șoferi corectă, continuăm cu programe de pregătire. Acest lucru înseamnă că șoferii ar trebui să parcurgă stagii de pregătire care sunt echivalente cu protecția muncii, unde se aduc și noutăți și astfel sunt pregătiți în permanență. Apoi mai trebuiesc făcute și campanii bine gândite prin care să transmiți mesaje periodic și vii și cu măsuri de coerciție bine gândite și bine țintite.

(…) Unii merg prea încet, alții prea tare. Pentru mine este un stres să merg pe autostradă în România. Dacă merg pe banda 1, sunt unii care merg prea încet, dacă merg pe banda 2, sunt unii care vor să meargă cu 180 de kilometri la oră și îmi dau flashuri. Nu îmi găsesc locul pe autostradă. Cred că aș prefera mai bine să merg până la Constanța pe drumul național”, a declarat expertul, pentru Ziare.com, în martie 2022.

 

Ștefan Mandachi, despre vinovații masacrelor de pe drumurile României

 

Trei ani și jumătate au trecut de când antreprenorul Ștefan Mandachi a creat „primul metru de autostradă din Moldova”, un gest simbolic, urmat de o campanie națională pentru a pune presiune pe autoritățile competente să accelereze lucrările de infrastructură rutieră.

În martie anul trecut la doi ani de când a lansat campania, Ștefan Mandachi a pus cruce primul metru de autostrază, dezgustat pentru că regiunea Moldovei tot fără drumuri de mare viteză a rămas.

Antreprenorul care a lansat și un film documentar despre tragediile de pe drumurile României, „30 de ani și 15 minute”, susține că principala cauză a deceselor la foc automat reprezintă lipsa infrastructurii, care afectează puternic și antreprenorii locali.

„7 vieți au fost curmate azi! 7 familii au rămas distruse pe viață! 7 oameni morți într-un accident pe o șosea tipică Moldovei. Șosele moldovenești, cum de altfel sunt absolut toate șoselele din Moldova: groaznice!

STOP! Este mult prea mult… DEMULT ESTE MULT PREA MULT! Vă rugăm insistent! CONDUCEȚI PREVENTIV! Asigurați-vă temeinic atunci când intrați în depășire! ÎNȚELEGEȚI O DATĂ PENTRU TOTDEAUNA!”

Nicio silabă că în acel loc trebuia să fie o AUTOSTRADĂ! Nicio literă despre ipocrizia întregului Guvern, care a lăsat Moldova în paragină, care a nenorocit o întreagă regiune și din vina căruia s-a petrecut accidentul. Da, vinovații morali pentru că azi sunt în sicrie 7 români, pe lângă vitezomani, sunt cei care au condus toate Guvernele din 1990 până azi, inclusiv cel care guvernează în 1 februarie 2022, care erau obligați să construiască acolo o AUTOSTRADĂ cu 3 benzi pe sens. Chiar acolo, unde a avut loc carnagiul, ar fi trebuit să fie o autostradăăă maaaree!”, a transmis Ștefan Mandachi într-o postare pe Facebook, în februarie 2022, în urma unui accident oribil de pe DN2.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Iohannis: Guvernul ar putea fi definitivat în scurt timp în urma negocierilor
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina