Cum fac românii milioane de euro din faţa calculatorului

Mai multe persoane au depus plângere la Poliţie, semnalând furturi de bani din conturile personale, după ce au şi-au instalat pe calculator programe software fără licenţă care le-a permis unor infractori să le acceseze conturile sau diferite date personale.
Iulian Tudor
19 sept. 2013, 12:37
Cum fac românii milioane de euro din faţa calculatorului

„Am avut astfel de cazuri. Unele dintre ele au fost rezolvate inclusiv cu colegii din SUA. Diverse grupuri de cetăţeni români, unii aflaţi pe teritoriul nostru, alţii în Europa şi SUA, au comis astfel de infracţiuni. Cele mai dese sunt cazurile în care sunt sesizate furturi de bani, iar sumele cumulate sunt de ordinul milioanelor de dolari. Chiar dacă persoana este asigurată şi poate fi despăgubită de banca unde are contul respectiv, infracţiunea este înregistrată”, a declarat comisarul-şef Dan Roşoga, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, potrivit Agerpres.

Persoanele fizice şi juridice care aleg să folosească programe software fără licenţă, multe dintre ele descărcate de pe internet, se expun nu doar la pericole informatice, cum ar fi virusarea calculatoarelor, ci şi se pot trezi fără bani în conturi.

Infractorii care vor să intre în conturile bancare ale unor cetăţeni accesează mult mai uşor datele prin intermediul unor programe piratate, care nu-i alertează pe producătorii de drept atunci când cineva încearcă să le pătrundă în softuri, având toate funcţiile dezactivate.

„În luna martie a fost publicat un studiu la nivel global de către International Beta Corporation, care a analizat impactul din punct de vedere al securităţii şi din punct de vedere economic al utilizării de software piratat. Studiul a ajuns la concluzia că una din trei persoane care foloseşte software pirat se expune la malware. De asemenea, trei din zece companii care folosesc software piratat lasă poarta deschisă unor programe cu cod maliţios de natură să le afecteze funcţionalitatea sau, mai grav, să se ajungă la furt de informaţii, accesare neautorizată a unor conturi de utilizatori. Au existat şi cazuri de furt şi utilizarea neautorizată de date de autentificare pentru online banking”, a spus Magda Popescu, avocat reprezentant al Business Software Alliance (BSA) România.

Potrivit acesteia, au fost estimate pierderile şi consumul de timp pentru remedierea acestor defecţiuni şi pentru recuperarea datelor. În cazul persoanelor fizice s-a estimat o valoare de 1,5 miliarde de ore consumate şi pierderi de 22 miliarde dolari, în timp ce pentru companii, care utilizează de mai multe computere şi deţin date cu impact economic mai mare, paguba ajunge la 114 miliarde de dolari.

Cei care folosesc programe piratate nu sunt doar victime, ci şi vinovaţi, susţin specialiştii în domeniu.

Astfel, în primele opt luni ale anului, poliţiştii au verificat aproape 600 de persoane fizice şi juridice în ceea ce priveşte utilizarea de softuri piratate şi au întocmit peste 280 de dosare penale. În 143 de cazuri s-a început şi urmărirea penală.

De asemenea, au fost indisponibilizate peste 2.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor. Prejudiciile s-au ridicat la 237.508 euro.

Pentru a conştientiza populaţia de pericolele la care se expun dacă folosesc un soft fără licenţă, Poliţia Română şi BSA au reînnoit protocolul de colaborare pentru prevenirea şi combaterea pirateriei.

„Nu se pune doar problema de combatere a fenomenului, ci şi de creştere a gradului de conştientizare a cetăţenilor. Dacă oamenii devin conştienţi de riscurile asociate încălcării dreptului de proprietate intelectuală şi aleg să nu mai săvârşească astfel de fapte, înseamnă mai puţină muncă de poliţie şi, deci, mai puţine resurse guvernamentale cheltuite. (…) Companiile care nu plătesc licenţele pentru calculator, nu plătesc nici impozitele aferente, ceea ce înseamnă mai puţini bani la bugetul României. În alte ţări din regiune unde s-au desfăşurat campanii de prevenire s-a constatat faptul că o abordare de prevenire prin trimiterea de scrisori şi apoi vizite de follow-up a fost mai eficientă pentru creşterea nivelului veniturilor din taxe”, a adăugat Matthew Lamberti, reprezentant al Departamentului de Justiţie al SUA, prezent la conferinţa de presă de la sediul IGPR.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin care te ajută să ai oase sănătoase. Îl găsești ușor în comerț și e bombă de vitamine
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Strănuți sau tușești? NU vei mai avea voie în tren! Vei fi dat jos pe loc din vagon
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
CFR, nou regulament pentru călători. Personalul feroviar te poate da jos din tren imediat
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul accidentului din Pantelimon: Piciorul fetiței de 7 ani nu a putut fi salvat din cauza complicațiilor
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Roy Cooper și Gretchen Whitmer se retrag din cursa pentru vicepreședinția SUA
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!