Evident, femeile care făceau acest lucru se expuneau la diferite riscuri, scrie ciao.ro. Însă, prostituția a fost ținută sub tăcere mult timp de autoritățile dinainte de 89. Ea a fost scoasă în afara legii în 1949.
Femeile care practicau această meserie au fost reintegrate în societatea românească printr-un proces de reeducare.
Numele meseriei a fost eliminat din primele dicționare editate în acea perioadă, dar prostituția a continuat să existe clandestin, relatează Adevărul.
Relatări despre condițiile prostituatelor din anii ’80 au apărut abia în 1982, în Scânteia Tineretului. Reporterul a fost martor la investigarea a 10 prostituate prinse de polițiști.
„Toate erau fete tinere atractive, bine îmbrăcate, cu rochii vaporoase şi parfumate, şi purtau bjuterii de aur. Nu erau speriate de anchetă, ci erau mai degrabă cinice. Una dintre ele a fost surprinsă de miliţieni în camera unui oaspete străin, la Hotel Intercontinental şi avea valută şi ţigări străine în poşeta ei. Venise în Bucureşti de patru ani, din provincie, şi avea un copil de un an şi jumătate. Povestea tristă a acestei mame şi a copilului său l-a mişcat chiar şi pe cel mai dur miliţian, care a eliberat-o din arest, afirma reporterul. A doua zi, însă, a fost prinsă din nou, de această dată la Hotelul Negoiu, iar în urma anchetei a ieşit la iveală faptul că povestea iniţială nu era în totalitate adevărată, pentru că pruncul locuia, de fapt, cu bunicii”, se arăta în documentul păstrat în arhivele RFE, semnat de Paul Gafton.
Ce tarif aveau prostituatele în anii ’80
Vă vine să credeți sau nu, dar tarifele femeilor care practicau această meserie erau între 100 și 400 de lei.
Activitatea și-o începeau imediat ce terminau liceul sau ajungeau în Capitală, din provincie.
„Când vine seara, însă, lucrurile devin complicate, mai ales dacă fata nu are unde dormi. Este agăţată de câte un bărbat, care o suportă pentru câteva zile, dar se plictiseşte de ea şi o paseasă unui prieten. În acest fel ea trece de la un bărbat la altul, având doar relaţii superficiale cu fiecare. În final, ea cade în mâinile unui peşte, care procură fete tinere pentru preţuri între 100 şi 400 de lei (între 22 şi 90 de dolari, la cursul oficial). Sunt, potrivit ziarului, două tipuri de proxeneţi: „curaţi” – cei care îşi pun locuinţele la dispoziţia prostituatelor şi „stricaţi” – cei care trimit fetele pe străzi. Miliţia organiza frecvent raiduri în Bucureşti pentru depistarea prostituatelor, dar aparent fără prea mult succes”, se arăta în documentul RFE din noiembrie 1982.
Majoritatea prostituatelor aveau copii acasă
O mare parte dintre femeile care practicau această meserie aveau prunci acasă. În magazinul „Studii și Cercetări Juridice” se arată că 200 de femei condamnate în anii ’80 la pedepse de 5 ani, dintre acestea 180 erau prostituate – 60% fiind mame.