Cum facem corect testul rapid pentru detectarea COVID-19. În ce condiții obținem un rezultat FALS NEGATIV

Testele rapide pentru detectarea infecției cu Sars-CoV2 pot fi extrem de utile atunci când sunt utilizate corect, de aceea trebuie să știm în ce condiții putem obține un rezultat fals negativ.
Ruxandra Rădulescu
03 oct. 2021, 13:39
Cum facem corect testul rapid pentru detectarea COVID-19. În ce condiții obținem un rezultat FALS NEGATIV
Testele rapide pentru COVID-19

Rezultatul obținut în urma unui test rapid făcut acasă nu este întotdeauna corect, iar cel mai adesea cauza este folosirea necorespunzătoare a acestora.

Două tipuri de teste sunt utilizate pentru detectarea unei infecții active COVID-19: teste rapide de antigen care detectează proteinele virale utilizând o bandă de hârtie și teste moleculare rapide – inclusiv PCR – care detectează materialul genetic viral folosind un dispozitiv medical.

Este important să luăm în considerare că testele rapide de antigen au un scop diferit de testarea PCR, care este considerat standardul de aur, în detectarea infecției cu Sars-Cov-2.

Testele rapide sunt concepute pentru a identifica cazurile cu o încărcătură virală suficient de mare în pasajul nazal pentru a fi transmisibile, dar nu pot diagnostica toate cazurile COVID-19.

Testele rapide au rolul de a detecta proteine virale mici, numite antigene. Necesită introducerea unui tampon nazal în fiecare nară, peste care trebuie să puneți câteva picături din substanțe chimice specifice. Doar 15 minute mai târziu, aveți rezultatul.

Chiar dacă testul rapid a ieșit negativ este important să lăsați garda jos deoarece rezultatul ar putea fi FALS. Testele rapide nu detectează 100% din cazurile infecțioase, deci este posibil ca un număr mic de persoane să se sustragă detectării sau ca unele cazuri să devină infecțioase în câteva ore după test. Din acest motiv, cea mai bună idee este să luați și alte măsuri de precauție, iar dacă aveți simptome sau v-ați expus virului, este indicat să faceți un test PCR mai ales dacă prezentați simptome.

Şcoli deschise, dar licitaţia pentru teste de salivă nici nu a fost anunţată. Raed Arafat: „Aşteptăm specificaţiile”

Şcoli deschise, dar testarea a rîmas în aer. Raed Arafat a fost întrebat sâmbătă  când ar putea fi achiziţionate testele din salivă pentru testarea elevilor în şcoli. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că, după ce vor fi primite specificaţiile pentru testele din salivă pentru screening-ul elevilor ONAC va porni licitaţia, pentru a primi în cel mai scurt timp aceste teste.

„În momentul în care primim specificaţiile testelor şi ştiu că deja Ministerul Sănătăţii deja a acţional la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ca să ne dea specificaţiile, deci în momentul în care le avem, ONAC va porni licitaţia (…) şi sper să primim în foarte scurt timp primele cantităţi din aceste teste”, a declarat şeful DSU.

Până atunci, rămân testele antigen rapide, a explicat el. Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, miercuri, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

Primul ministru Florin Cîţu afirma că autorităţile urgentează procedurile de achiziţie a testelor care vor fi distribuite pentru testarea elevilor în unităţile de învăţământ, el precizând că elevii care nu se testează vor rămâne acasă şi vor participa la cursuri online.

 

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre