Secretul pentru o vișinată aromată și gustoasă constă, așadar, într-un alcool de bună calitate, de exemplu o vodcă. Mai jos găsești secreteșe unei vișinate deosebite, pregătită în casă, după o rețetă tradițională. Cantitățile prezentate pentru un kilogram de fructe.
În primul rând, se îndepărtează frunzele și codițele vișinelor, se spală foarte bine și se scurg de apă. Fructele curățate se pun într-o damigeană sau într-un alt recipient din sticlă pe care îl aveți la îndemână, precum ar fi un borcan, în funcție de cantitatea de vișinată pe care vreți să o obțineți.
Se pun straturi peste straturi. Un prim strat de fructe, unul de zahăr sau miere de albine și tot așa. Este indicat a damigenele să fie de aproximativ un sfert din capacitate pentru că, ulterior, recipientul trebuie agitat pentru a se dizolva zahărul sau mierea.
După ce ai pus toate fructele în recipient, gura acestuia se leagă cu tifon pentru a lăsa siropul să respire. Trebuie lăsat la cald, dar nu în soare. Recipientul se agită în fiecare zi, de 2-3 ori, pentru a se discolva zahărul. Tot procesul durează între 8 și 10 zile. Ia aminte că dacă vei folosi zahăr brun sau miere de albine, culoare va fi automat mai închisă, așa că nu trebuie să îți faci griji.
După ce s-a topit zahărul completd, poți adăuga 200-3000 ml alcool dubli rafinat de 90 de grade. Este foarte important să folosești alcool dublu rafinat, iar după ce se macerează conținutul poți adăuga țuica.
Alcoolul dublu rafinat poate fi pus direct peste fructe și sirop sau poți pune alcoolul peste sirop după ce îl scurgi. Ambele variante sunt corecte. Cu toate astea, aroma va fi mai bună dacă adaugi alcoolul peste fructe. Vișinata va avea și mai puțin alcool dacă alegi să faci acest lucru.
Dacă ai rămas fără vișinată, nu trebuie să arunci fructele. Acestea pot fi folosite la prăjituri, bomboane sau alte rețete. Sunt foarte gustoase și merită adăugate în prăjituri. Le poți adăposti în cămară la întuneric unde le lași 2-3 luni la macerat. Aceasta nu este neapărat o regulă, le poți folosi chiar și după o săptămână, dar cel mai bun gust este după ce se macerează foarte bine.
Citește și: Musaca grecească, rețeta pe care trebuie neapărat să o încerci dacă ti-e dor de vacanțele în Grecia