Cum faci un tort delicios din cozonacul rămas după Paşte. Cum se pot reutiliza ouăle roşii, friptura sau drobul pentru preparate gustoase

Ouă roșii, ouă umplute, friptură, drob, supă, cozonac, prăjituri, iar lista poate continua. Ce putem să facem cu mâncarea rămasă de după Paște? Specialiștii vin cu soluții, dar și avertismente. Iată care sunt acestea.
Filip Stan
24 apr. 2025, 12:04
Cum faci un tort delicios din cozonacul rămas după Paşte. Cum se pot reutiliza ouăle roşii, friptura sau drobul pentru preparate gustoase

Ce poți face cu resturile de cozonacul, friptura şi alte bunătăţi rămase de la masa de sărbători. Se poate întâmpla ca după mesele de sărbători să rămână feluri de mâncare neconsumate. Pentru a diversifica meniul în perioada următoare, aceste alimente pot fi refolosite și pot fi transformate în noi preparate culinare.

Dacă v-au rămas bucăți de friptură sau drob, cozonac, ouă roșii sau legume după masa de Paște, acestea pot fi utilizate pentru a găti alte feluri de mâncare. Important este să fie bine păstrate în zilele de sărbători.

Astfel, se evită risipa alimentară, dar și costuri suplimentare pentru cumpărături.

Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Friptura sau drobul

Cu carnea de friptură sau drobul de miel se pot face preparate asemănătoare plăcintelor. Acestea se pun într-un vas, tăiate în bucățele, se sparge un ou crud peste ele și se lasă la cuptor până oul este gata. Sau se pun în aluat, se pune gălbenuș deasupra și se las la copt.

Dragoș Pătraru ia la puricat cozonacii Boromir. Cât de sănătoși sunt, de fapt VIDEO

Altă variantă este folosirea bucăților de carne în salate. Se pot amesteca cu roşii, foi de salată, ouă fierte, bucăţi de avocado, ardei gras, ceapă, bacon şi brânză. Se poate asezona cu sos de lămâie.

Carnea se mai poate folosi pentru paste. Se pune în sosul de roșii, mărunțită.

Din mezeluri, cum este jambonul sau șunca, se pot face alte aperitive. Se taie cubulețe în blender alături de muştar, praz tocat, maioneză şi piper. Se asezonează cu felii de castrevete.

Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Ouăle

Ouăle fierte de sărbători pot fi folosite în diferite salate. Un exemplu este rețeta cu 5 ouă fierte tare, 1 lingură cu vârf de sos de usturoi, 2 linguri de smântână, 2 linguri de maioneză, o lingură de mărar tocat mărunt, 4 felii de șuncă de pui tăiată mărunt, 2 fire de ceapă verde tăiate mărunt, sare și piper după gust.

Ouăle și șunca se taie și se amestecă cu ingredientele. Se pot servi cu pâine prăjită.

Preparate din cartofi sau legume

Din cartofi fierți sau legume se pot face preparate gratinate la cuptor. Se pune ceapă şi ouă bătute și, opțional, brânză și se dau la cuptor.

Se pot face și crochete de cartofi. Cartofii fierți se fac piure și amestecă cu ouă bătute. Compoziția se porționează și se dă forma de crochete. Se pun prin pesmet și se prăjesc în tigaie.

Tot din cartofi și legume se pot face supe-creme.

Resturi de legume fierte sau gratinate pot fi învelite tortilla/lipie, alături de bucăţele de brânză. Se pregătește un sos și se devine un nou preparat.

Pizza chec

Cu resturi de carne/mezeluri, ouă și legume se poate face o pizza chec, un aperitiv delicios.

Se folosesc 4 ouă crude, 4 ouă fierte, 300 grame de șuncă, 300 de grame de cașcaval, 40 de grame de smântână, 60 de grame de făină și sare, piper, mărar/pătrunjel. Opțional, bulion.

Șunca și ouăle fierte se taie cubulețe. Cașcavalul se dă prin răzătoarea medie. Ouăle crude se bat și apoi se pune smântâna, sare și piper. În compoziția de ouă se pune făină și ouăle fierte, șunca și cascavalul. Se pune și pătrunjelul sau mărarul. Se amestecă. Opțional, se pune și bulion.

Compoziția se pune în tavă cu hârtie de copt și se dă la cuptor cam 30-40 de minute.

Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Cozonacul

Tort din cozonacul de Paşte

Cozonacul se taie longitudinal în 3 bucăți aproximativ egale ca grosime. Partea de sus a cozonacului se pune prima pe un platou cu coaja în jos. Se însiropează blatul de cozonac cu aproximativ 1/3 din cantitatea de sirop răcit.

Se așează un strat de cremă de vanilie peste blatul însiropat (se folosește jumătate din cantitatea de cremă). Peste cremă se pune blatul median de cozonac, se însiropează și se acoperă și el cu restul de crema de vanilie. Deasupra se pune ultimul blat de cozonac care se însiropează cu siropul rămas.

Doctorul Vlad Ciurea, îndemn la cumpătare: În ce moment al zilei ne recomandă să mâncăm pască și cozonac

Tortul obținut din cozonac se ornează cu frișcă și puteți folosi și ornamente pentru decor precum zahăr multicolor, cireșe confiate, nucă de cocos, bomboane sau fulgi de ciocolată.

Budincă de cozonac la cuptor

Se folosesc 1/2 kg cozonac, 3 ouă, 3 linguri zahăr, 200 ml smântână lichidă, 400 ml lapte, esență (rom, vanilie), coajă rasă de portocală.

Amestecă ouăle cu zahăr, smântână, lapte și arome. Așează cozonacul tăiat cubulețe într-un vas termorezistent (uns cu unt), apoi toarnă compoziția lichidă peste el.

Dă totul la cuptor, la foc mediu, până ce budinca se face aurie. Se serveşte simplă, cu fructe sau cu îngheţată.

Cozonacul este unul dintre produsele tradiţionale care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor de sărbători. Gospodinele au încercat, ca în fiecare an, diferite reţete cu care i-au impresionat pe invitaţi. Dar ce facem cu prăjitura care ne-a mai rămas? Este o întrebare frecventă, iar multe dintre doamne au găsit deja răspunsul.

Gospodinele caută diferite modalități prin care încearcă se păstreaze cozonacii gustoși pe o perioadă mai îndelungată. Dincolo de rețete, cozonacii ascund secrete și în ceea ce privește depozitarea.

Dacă vrei să te bucuri de cozonac mai mult timp ţine-l la frigider. Mai exact, după fiecare degustare, învelește preparatul cu o cârpă curată sau câteva bucăți de hârtie și pune-i la rece. Dacă nu ai la îndemână hârtie de coală de scris sau hârtie de copt, poți să folosești pungi de hârtie sau folie alimentară. Trucul va funcționa la fel de bine.

Temperatura scăzută ajută cozonacii să îşi păstreze aromele proaspete mai mult timp. Este important să nu îi laşi dezveliţi, în aşa fel eviţi ca aceştia să se usuce.

Ce spun nutriționiștii

O variantă destul de bună pentru a reduce risipa de alimente pe care oamenii o fac după orice masă de sărbătoare este reinventarea acestora, scrie Observator.

„Reutilizarea alimentelor după sărbători este o soluţie eficientă pentru evitarea risipei, dar şi cu beneficii pentru economie şi în sănătate. Ca de exemplu, friptura de miel poate fi reinventată, o putem utiliza într-o supă, da cu precizarea cu menţiunea să adăugăm cât mai multe legume ca ea să îşi păstreze beneficiile nutritive”, a explicat dr. Nejla Derviș, nutriţionist.

De asemenea, carnea de pui și cozonacul pot fi transformate și ele într-o altă mâncare pentru a evita risipa alimentară.

„Cozonacul care ne-a rămas, am făcut o budincă cu lapte, smântână de gătit, zahăr, ciocolată albă şi noi îl vom servi alături de o cupă de îngheţată de vanilie”, a precizat Nicoleta Panait, bucătar.

Cu toate acestea, nu orice fel de mâncare poate fi reinventat și mâncat. Preparatele, care conțin ingrediente precum lapte, ouă, smântână sau maioneză, nu pot fi consumate după mai multe zile. În caz contrar, riscul de îmbolnăvire crește. Ele pot deveni surse periculoase de toxiinfecții alimentare sau enterocolite acute dacă nu sunt păstrate și consumate corespunzător.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Orașul în care poți să primești o casă fără să plătești nimic: „Tot ce ai nevoie este…”
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Poți pierde casa moștenită dacă nu o treci pe numele tău? Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Controale la frontierele Schengen. Decizie în Parlamentul European
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Elevii din România care merg la școală doar 4 zile pe săptămână. Liceul testează un nou model educațional
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Se modifică Codul Rutier 2025. Amenzi de 3.000 de lei pentru nerespectarea unor reguli în mașină
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”