Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care declara zilele trecute că „nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv”, a găsit el însuşi o cale să nu plătească taxe, informează România TV.
Biriş deţine acţiuni la mai multe offshore-uri din Cipru, potrivit unei declaraţii de interese din 2010, când acesta candida pentru funcţia de deputat. Actualul secretar de stat din Ministerul Finanţelor figura drept acţionar la un offshore înregistrat în Limasol, însă ulterior s-a descoperit că apare ca împuternicit la alte trei astfel de firme.
Biriş este cel care a cerut ca românii care nu au niciun venit timp de jumătate de an să plătească 57 de lei pe lună la asigurările de sănătate. „Taxa de supravieţuire” va fi plătită de 3 milioane de români care în acest moment „nu există din punct de vedere fiscal”.
În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum. Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.
Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.
„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.
„Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv„, a declarat Gabriel Biriş, pentru Republica.ro.
Gabriel Biriş a explicat pe Facebook că respectiva companie la care este acţionar în Cipru nu a fost activă niciodată şi că nu a fost lichidată pur şi simplu din lipsă de timp.
„Daca pentru comentariile referitoare la unele persoane fara venituri mi-am cerut scuze public, pentru asta nu am nici un motiv sa o fac. Este o companie facuta cu multi ani de zile in urma impreuna cu niste prieteni, companie pe care intentionam sa o folosim pentru a investi/detine impreuna participatii in alte companii. Deci, un holding, pe vremea cand Romania nu era deloc prietenoasa cu astfel de companii. Lucrurile nu au mers insa asa cum ne-am dorit si compania nu a fost niciodata activa, nici macar nu a avut un cont deschis. Singurul motiv pentru care nu am lichidat-o a fost lipsa de timp… Nu este singura detinere pe care am avut-o sau o am in strainatate , iar acest lucru nu este nici ilegal si nici imoral. Toate veniturile mele pana acum au fost obtinute si au fost impozitate in Romania. Si nu au fost deloc putine! Mai mult, nu am obtinut niciodata salariul pe micro, nu am fentat nici un fel de impozit sau contributii. Am platit CASS inclusiv in vremea cand mai nimeni nu platea… In plus, ca avocat mi-am castigat veniturile exclusiv in mediul concurential (mediu nu chiar usor, concurentii fiind extrem de puternici), nu am lucrat cu statul/firme de stat si am lucrat extrem de putin (sub 2% din venituri in ultimii 10 ani) pentru firme private in legatura cu contracte publice. Restul exclusiv pentru clienti privati in contracte cu statul sau in litigii cu statul”, a scris Biriş pe pagina sa de Facebook.