Tot mai mulți șoferi fac greșeala de a se urca lavolan sub influența substanțelor interzise. Lucrul care îi îndeamnă pe polițiști să îi oprească pe aceștia este stilul de condus, iar substanțele care cauzeză un astfel de comportament sunt depistate cu ajutorul aparatelor drug test.
Poliția Română dispune de aparate Dräger DrugTest 5000. Acestea pot depista dacă un șofer a consumat substanțe stupefiante cu ajutorul unei probe de salivă, Mostrele sunt recoltate prin intermediul unui kit de testare, acestea fiind, mai apoi, analizate de aparat.
Aparatul folosește probele de salivă, o metodă pe care cei testați o acceptă mai ușor. Un test de teren al Academiei Germane de Poliție arată că informațiile obținute de testele de salivă prin acest mod corespund cu cele de sânge.
Un drug testare un kit special, format dintr-un burete și un mic adaptor. Buretele se ține sub limbă, se îmbibă cu salivă, după care se introduce în aparat. Persoana care coordonează testul nu este nevoită să ia contact cu saliva persoanei testate pentru că designul casetelor este unul special.
După ce proba este introdusă în drug test, aparatul va începe procesul de testare. Aparatele sunt capabile să detecteze majoritatea substanțelor stupefiante afișând rezultatele în cel mai scurt timp.
Substanțe și medicamente care pot fi identificate:
Calitatea testelor este asigurată de un sistem de calibrare automată. Unele kit-uri de testare pot fi confecționate diferit, dar și acestea sunt examinate odată cu introducerea lor în analizator.
Weekendul trecut, în urma unei razii de amploare în întreaga țară, au fost constatate 398 de infracțiuni, dintre care 72 de natură judiciară și 53 privind traficul şi consumul ilicit de droguri, au fost identificate şi 3 autoturisme furate şi au fost depistate 19 persoane urmărite naţional sau internaţional. Cuantumul amenzilor aplicate în ultimele 24 de ore se apropie de 4 milioane de lei.
„În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, 11.482 de poliţişti şi jandarmi au acţionat, în sistem integrat pentru asigurarea unui climat de ordine publică, prevenirea faptelor cu violenţă, prevenirea traficului şi consumului de droguri, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.
Au fost organizate 924 de acţiuni, peste 1.000 de filtre, în urma activităţilor desfăşurate, fiind verificate 17.202 autovehicule şi legitimate 38.768 de persoane. Totodată, au fost constatate 398 de infracţiuni, dintre care 72 de natură judiciară şi 53 privind traficul şi consumul ilicit de droguri, fiind identificate şi 3 autoturisme furate. Au fost depistate 19 persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, la sfârșitul săptămânii trecute, de Ministerul Afacerilor Interne.