Începând cu 30 noiembrie anul acesta, în aceste aparate românii vor insera ambalajele de băuturi – sticle, PET, cutii- pentru a primi în schimb garanția de 50 de bani înapoi.
După data de 30 noiembrie 2023 de când Sistemul Garanție-Returnare (SGR) în România va fi funcționaal, românii vor trebui să meargă cu sticlele, PET-urile și cutiile de aluminiu la magazine pentru a-și primi înapoi garanția de 50 de bani plătită la achiziția băuturilor. Ambalajele vor fi preluate fie manual, fie de niște automate (RVM) care ar trebui să fie ușor de utilizat și să ofere informații utile și relevante pentru utilizator, potrivit specificațiilor și cerințelor pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM) publicate de RetuRO pe platforma https://returosgr.ro/info-comercianti-documente-utile, potrivit Economica.net.
Ca mod de funcționare, automatele vor scana și recunoaște ambalajele de băuturi care intră în Sistemul Garanție-Returnare, de la 0,1 litri la 3 litri și care vor avea pe etichetă logo-ul și codul de bare SGR. RetuRO încurajează consumatorii să returneze recipientele de băuturi complet goale de lichid și cu eticheta intactă. RVM-urile vor emite bonuri sau vouchere care pot fi folosite pentru recuperarea garanției de către consumator.
Citește și: Un nou accident cu o cisternă GPL, chiar pe autostradă. Anunțul autorităților
RVM-ul va emite un bon tipărit sau voucher electronic consumatorului pe care scrie cel puțin magazinul în care a avut loc returnarea, numărul de ambalaje depozitate din fiecare tip de material (plastic, metal, sticlă) la fiecare valoare de garanție, suma totală a garanției care urmează să fie rambursată, ora și data și un cod de bare unic pentru a identifica aparatul și locația în care a avut loc restituirea.
De asemenea, RVM-ul va trebui să afișeze mesaje în funcție de situație.
Spre exemplu, dată totul este în regulă, se va afișa mesajul de genul „Ambalajele sunt acceptate și se plătește garanția (de ex. „Garanție RON 0,50”).
Dacă în schimb sunt probleme, se va afișa respectivele probleme de genul „formă nerecunoscută”, „siluetă nerecunoscută”, „cod de bare ilizibil”, „ambalaj neaprobat” iar clientul va fi înștiințat de aparat că „Ambalajele sunt respinse și returnate clientului din cauza nerecunoașterii”.
Ambalajele cu prea mult lichid rezidual sunt respinse și returnate iar mesajul aparatului ar putea fi „Nu e gol”.
Mesajele legate de alte operațiuni de garanție decât cel
CVM-urile trebuie să fie disponibile 24/7 pentru clienți dar și online prin intermediul unei metode standard decomunicare electronică digitală și să fie aliniate la cerințele RetuRO.
RetuRO va dezvolta interfețe cu furnizorii de RVM pentru baza de date centrală.
Toate RVM-urile trebuie să stocheze informații despre toate ambalajele de băuturi SGR manipulate, prin Registrul de Ambalaje SGR, și trebuie să poată comunica electronic prin intermediul unei platforme de comunicare standard. Această funcționalitate este necesară pentru a instala actualizări ale codului de bare și ale altor informații prin intermediul unui schimb de informații cu „Registrul de Ambalaje SGR”, precum și pentru a descărca datedespre garanție și de gestionare.
RVM-ul ar trebui să fie capabil să funcționeze și atunci când nu există o conexiune la internet, iar fișierele necesare pentru funcționarea în stare deconectată ar trebui să fie salvate.
Pentru organizarea unui punct de colectare nu este obligatorie dotarea cu un automat de preluare a ambalajelor de băuturi și recomandă comercianților înscriși în Sistemul Garanție-Returnare să își facă propria evaluare în ceea ce privește necesitatea și eficiența achiziționării unui RVM. Colectarea ambalajelor de la consumatori/cetățeni poate fi făcută atât automat, cât și manual.