În cadrul unui studiu recent efectuat la Rush University Medical Center, cercetătorii au descoperit că dieta minţii („the MIND diet”, în original) – un hibrid apărut prin combinarea dietelor mediteraneană şi DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, adică Abordări Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii) reduce riscul oamenilor în faţa bolii Alzheimer cu o medie de 53 de procente.
Publicaţia U.S. News & World Report tocmai a numit dieta minţii „cea mai uşor de urmat dietă”. Veşti bune pentru femei, de vreme ce studiul a descoperit, totodată, că persoanele care urmează mai mult timp această dietă au şi mai multe beneficii de pe urma ei.
Cum funcţionează dieta minţii şi ce se găseşte în meniu
Prescurtarea de la o combinaţie de termeni „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay diet” (n.r. – Intervenţia Mediteraneană-DASH pentru Întârzierea riscului neurodegenerativ), dieta minţii pune accentul pe 10 alimente pentru un creier sănătos, alimente care sunt incluse atât în dieta mediteraneană, cât şi în dieta DASH: verdeţurile (legumele frunzoase), legumele, nuci diverse, fructele de pădure, fasolea, cerealele integrale, peştele, carnea de pasăre de curte, uleiul de măsline şi vinul.
Citeşte şi Cea mai puternică dietă de slăbire: Sucul care te scapă de burtă în somn
Între timp, dieta minţii limitează consumul de carne roşie, unt şi margarină, brânză, produse de patiseerie şi dulciuri, precum şi consumul de alimente prăjite şi cele din categoria fast food.
Toate aceste alimente sunt recomandate pentru a obţine un bun echilibru la nivelul alimentaţiei, spune Kate Patton, un nutriţionist de la Clinica Cleveland.
„Combinaţia de proteine slabe, acizi graşi Omega-3 (care sunt grăsimi sănătoase recomandate pentru inimă şi creier), antioxidanţi şi fibre, precum şi nivelul scăzut al cantităţii de zahăr şi grăsimi saturate şi trans reduc inflamaţia pentru a ajuta la reducerea riscului de demenţă”, spune nutriţionista Kate Patton.
De fapt, un articol publicat în 2015 în revista Nature sugerează că inflamaţia poate declanşa şi poate grăbi dezvoltarea bolii Alzheimer.
Ce trebuie să ştii, orientativ, dacă ţii dieta minţii
Ai libertatea de a mânca cam orice îţi doreşti – doar că trebuie să mănânci cu moderaţie. Recomandările îţi oferă destul de multă libertate, ai mult spaţiu dde manevră şi poţi mânca alimentele pe care le iubeşti. Iar dacă încalci regulile din când în când, nu este sfârşitul lumii.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.