Ambasada Israelului la București a postat pe Facebook un filmuleț care arată cum funcționează scutul antirachetă Iron Dome. „Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, acuză Ambasada.
Sistemul Iron Dome intercepteză şi distruge rachetele cu rază scurtă de acţiune, precum şi obuze lansate de la distanţe cuprinse între 4 şi 70 kilometri şi a căror traiectorie le-ar duce către zona populată din Israel. Iron Dome a fost declarat funcţional şi pus în funcţiune pe 27 martie 2011, în apropierea oraşului Beer Şheva.
„Radarul detectează lansarea unei rachete şi trimite informaţii Centrului de control, care calculează imediat traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o”, au declarat autorităţile israeliene.
În prezent, Israel lucrează la mărirea distanţei de interceptare, car ar trebui să crească de la 70 km la 250 km, făcând totodată mai versatil sistemul în aşa fel încât să intercepteze rachete care vin din două direcţii simultan, conform Forţelor Aeriene din Israel. Pe 7 aprilie 2011, sistemul a interceptat cu succes prima rachetă, o BM-21 Grad, lansată din Gaza. Sistemul costă peste 210 milioane de dolari.
În plus față de desfășurarea lor terestră, bateriile Iron Dome vor fi în viitor desfășurate pe mare, pe corvetele clasei Sa’ar 6, unde vor proteja platformele de gaz off-shore împreună cu sistemul de rachete Barak 8. Iron Dome face parte dintr-un viitor sistem de apărare antirachetă pe mai multe niveluri pe care Israel îl dezvoltă, care include Arrow 2, Arrow 3, Iron Beam, Barak 8 și David’s Sling.