Cei care fură gazesunt fie oameni cu bani, cu case mari, care nu beneficiază de ajutoare de căldură şi care apelează la tot felul de şiretlicuri pentru facturi mai mici, fie consumatori mai săraci, care nu au plătit la timp facturile de gaze şi care au rămas fără contor.
„Am mai auzit cazuri – nu am văzut – că unii proprietari, în general oameni cu bani, care au chiar case mari şi la care factura de gaze este una mare, înţeapă contorul prin anumite metode, până blochează sistemul de înregistrare al contorului. Dar şmecheria tot va fi descoperită, întrucât ăştia de la gaze fac controale anual. Se ia contorul, se duce la verificat şi tot se descoperă măgăria. Oamenii mai săraci se mulţumesc cu ajutorul de căldură” a spus pentru ROMÂNIATV.NET un instalator.
Românii sunt extrem de inventivi în ceea ce priveşte furtul de gaze, aceştia apelând la diverse metode pentru a primi acasă o factură la gaze mai mică.
Camera de bicicletă subţiază factura de gaz
O metodă folosită de cei care vor să plătească mai nimic la factura de gaze este aceea a demontării contorului.
„Se demontează contorul, iar în locului lui, între ţeava în care vine gazul din reţeaua de distribuţie şi cea care intră în casă, se montează o cameră de bicicletă, un furtun, astfel încât gazul nu mai este înregistrat”, a spus instalatorul contactat de ROMÂNIATV.NET.
Citeşte şi Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite
Metoda este una la care apelează şi aceia care au rămas fără contor pentru că nu au plătit factura de gaze. Mulţi dintre proprietarii care intervin asupra contorului, la momentul controului anual, declară că li s-au furat aparatele de înregsitrare a gazelor.
Metoda de furt cu pompa de umflat
Din disperarea de a nu plăti mulţi bani la gaze, unii proprietari apelează la o metodă originală de furt. Metoda este una veche şi nu merge la orice contor.
„Se demonteză o parte a contorului, nu cea pe care intră gezele din reţeaua de distribuţie, aceea pe unde gazele intră în casă şi se suflă cu o pompă de umflat. Contorul dă înapoi„, a spus pentru ROMÂNIATV.NET un alt instalator, adăugând că metoda se aplică doar în cazul contoarelor vechi.
Metoda de furt de gaze „naturală”
O altă metodă la care apelează unii proprietari pe timp de iarnă este una cât se poate de naturală.
„Se aruncă o găleată de apă pe contor când afară este ger şi acesta îngheaţă. Gazele trec în continuare prin aparatul de înregistrat, dar nu înregistrează nimic. Un astfel de contor, îngheţat, scoate un zgomot ciudat. Contorul se strică, se strică pinioanele, dar o iarnă funcţionează aşa„, a mai spus instalatorul.
Cum se pedepseşte furtul de gaze
„Distrigaz Sud Reţele nu are posibilitatea legală să aplice sancţiuni. În cazul în care sunt depistate intervenţii neautorizate asupra mijloacelor de măsurare (contorului) de gaze naturale, fiind indicii de săvârşire a unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt înaintate spre soluţionare organelor competente. În acest sens, Distrigaz Sud Retele a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române privind prevenirea şi combaterea sustragerilor de gaze naturale şi a elementelor componente ale reţelelor de distribuţie a gazelor naturale”, a declarat pentru RTV.NET, Amalia Anghel, purtător de cuvânt al distribuitorului de gaze GDF Suez Energy România.
Potrivit Legii energiei electrice şi gazelor naturale, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
De asemenea, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Citeşte şi Cum încearcă românii să păcălească PĂCĂNELELE. Metodele pe care le folosesc „trişorii”
VEZI AICI MAI MULTE INFRACŢIUNI ŞI CONTRAVENŢII
Numărul celor care încearcă să fenteze contoarele de gaze este în scădere. Dacă în ţară apar ştiri cum că sute de consumatori fură gaze pentru a avea facturi cât mai mici la gaze, în Bucureşti, „intervenţiile neautorizate” asupra sistemelor de înregistrare au devenit cazuri izolate.
„Intervenţiile neautorizate asupra contorului de gaze rămân cazuri izolate în Capitală”, a precizat Amalia Anghel.